Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Je pomerančový džus opravdu tak zdravý, jak si myslíme?
Zdroj: Pixabay.com, Steve Buissinne, Pixabay License

Příprava čerstvě vymačkané pomerančové šťávy může vyžadovat trochu větší úsilí, než vyzvednutí hotového džusu z obchodu, ale rozdíl v kvalitě, chuti a svěžesti je nesrovnatelný. Nápoj z čerstvých pomerančů chutná vážně jako ovoce a je sladký - mnohem sladší než jakýkoliv „z koncentrátu“ a navíc je bez přidaných cukrů a dalších nežádoucích látek.

Proč si džus připravit doma?

Když připravujete pomerančový džus v pohodlí domova, můžete si vybrat, zda jej chcete s dužinou nebo bez. Máte navíc kontrolu nad tím, že jsou v džusu pouze pomeranče a žádné další nežádoucí látky, jako jsou přidané cukry a konzervanty. S přípravou pomerančového džusu doma uděláte také službu přírodě: nemusíte ji zahlcovat dalšími zbytečnými obaly a pomerančová kůra provoní celý byt.

Je pomerančový džus opravdu tak zdravý?

Existuje několik hlavních výhod konzumace pomerančů. Většina lidí si je vědoma, že toto chutné ovoce poskytuje spoustu vitamínu C. Ve skutečnosti jeden střední šálek pomerančového džusu poskytuje skoro 2/3 doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C: podle potravinových tabulek vydaných Potravinářským výzkumným ústavem v Bratislavě obsahuje 100 gramů pomeranče 51 mg "céčka" a DDD pro dospělého člověka pak činí 80 mg. V pomeranči ale najdeme také několik dalších vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A, draslíku, vitamínu K a železa.

Vitamín C pomáhá podporovat náš imunitní systém, udržovat zdraví dásní, podporuje hojení ran a tvorbu kostní tkáně. Draslík mezitím pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, mrtvice a úbytku kostní tkáně. Pomáhá také regulovat krevní tlak a snižovat riziko ledvinových kamenů.

Vitamín K je nezbytný pro těhotné ženy, snižuje riziko vrozených vad plodu. Právě pomeranče jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů tohoto vitamínu. Ještě lepší zpráva je, že pomerančový džus skrývá vysoký obsah antioxidantů, které jsou skvělé pro boj proti škodlivým volným radikálům a mají protizánětlivé vlastnosti.

Jednou z mála nevýhod pití pomerančového džusu (nebo velkého množství jakéhokoliv ovocného džusu) je množství obsažených přírodních cukrů v něm. Z tohoto důvodu je dobré to s džusem nepřehánět. Zbytky nápoje, který vyrobíte doma, ale můžete například zmrazit a později je použít při přípravě smoothies.

Jak si ho doma připravit?

  • S odšťavňovačem

Připravte pomeranče tak, že je nejprve oloupete. Poté je nakrájejte na menší části, aby se vešly do odšťavňovače. Pár jich do odšťavňovače vložte a máte hotovo.

  • S mixérem

Oloupejte pomeranče a případně odstraňte a vyhoďte semínka (pokud budete šťávu cedit, pak to není nutné). Vložte kousky pomeranče do mixéru. Můžete přidat trochu vody, aby se pomeranče lépe rozmixovaly (1/4 šálku by mělo být více než dost). Směs mixujte do šťavnaté, kašovité konzistence. Výslednou kašovitou šťávu poté prosejte přes síto. Pokud máte rádi pomerančový džus s dužinou, nechte ji tam.

  • S ručním odšťavňovačem

To pravděpodobně není třeba příliš vysvětlovat. Pokud máte doma odšťavňovač na citrusy, jednoduše nakrájejte ovoce na polovinu, přiložte plod dužinou dolů a za otáčivého pohybu na pomeranč tlačte. Je to poněkud namáhavé, ale o to víc vám tvrdě zasložený výtvor bude chutnat.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více