Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo
11. 3. 2021 Životní styl
Řada lidí netuší, co si s hlívou ústřičnou počít. Přitom tuto houbu snadno proměníte v řadu chutných pokrmů. Kromě toho je ale hlíva plná zdraví prospěšných živin. Ostatně, ne nadarmo se jí říká královna imunity. A do třetice všeho dobrého, nemusíte za ní do lesa. Takže co to na hlívě ústřičné vlastně je?
Hlíva ve starověku
Hlíva ústřičná se pěstovala už ve staré Číně. První zmínky o ní pocházejí z období 960 až 1279, kdy vládla dynastie Sung. Už tenkrát si jí lidé velmi považovali, používala se dokonce jako platidlo. Od té doby je také součástí tradiční čínské medicíny. Z Asie se díky svým léčivým schopnostem postupně rozšířila do celého světa. Přibližně v druhé polovině minulého století se začala pěstovat komerčně a dnes se řadí k nejvíce používaným houbám na světě.
Mohlo by vás zajímat
Léčivka
Obrovská zásobárna důležitých živin, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamíny C, D a K či minerály draslík, měď, selen nebo železo, to není jediné vhodné označení hlívy ústřičné. Významný přínos totiž mají její antivirové, antibakteriální a protinádorové účinky. Z biologicky aktivních látek jsou ceněné zejména glukany, díky nimž se také někdy hlívě přezdívá královna imunity. Kromě toho glukany rovněž snižují hladinu cholesterolu, zabezpečují správnou funkci střev a zlepšují hojení ran. Hlíva ústřičná rovněž funguje jako prevence srdečně cévních onemocnění, a to tím, že normalizuje krevní tlak a příznivě působí na cévy. Prospěšná je i po psychické stránce, protože pomáhá lépe se vyrovnávat se stresem a přispívá k celkové regeneraci organismu.
Z obchodu, z lesa, nebo vlastních zásob?
Asi nejdostupnější je hlíva, kterou koupíte v obchodě. Pokud ale rádi chodíte na houby, dá se najít i v lese, kde roste zejména v podzimním a zimním období v listnatých nebo smíšených lesích. Najdete ji na kmenech dubů a buků, ale také na živých i odumřelých pařezech. Kromě toho může růst i na vrbě, lípě nebo topolu a jestli máte na zahradě ořešák, mrkněte také na něj. Hlíva se dá ovšem pěstovat i v domácích podmínkách. V zahradnictví nebo hobby marketu stačí pořídit substrát s touto houbou, který se prodává s návodem, jak se o hlívu starat.
Mohlo by vás zajímat
Hlíva ústřičná v kuchyni
Hlíva nabízí v kuchyni široké použití. Můžete ji upéct, udělat z ní klasickou smaženici s vajíčkem, hodí se k těstovinám, dají se z ní připravovat různé omáčky, vynikající je hlívový guláš. K velmi oblíbeným receptům patří polévka z hlívy, tzv. falešná dršťková. Říká se jí tak proto, že nakrájené kousky hlívy připomínají ne všemi oblíbené dršťky. Stačit vám bude balíček hlívy, cibule, česnek, sladká paprika, masový vývar a pokud polévky lehce zahušťujete, tak mouka, ideálně celozrnná. Příprava je stejná jako například u gulášovky. Cibuli nakrájíte na kostičky, dáte lehce osmahnout na olej, přidáte očištěnou a na nudličky nakrájenou hlívu. Krátce orestujete, případně lehce zasypete moukou, přidáte papriku, znovu lehce osmahnete a zalijete vývarem. Osolíte, opepříte a přidáte utřený česnek. Hlíva se vaří přibližně půl hodiny. Na závěr nezapomeňte na majoránku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Proč se chleba v domácí pekárně občas propadne? Důvodem je pravděpodobně jedna z těchto dvou příčin
Občas se stane, že místo pěkně vyklenutého bochníčku upečeme chléb s propadlým středem, byť bylo těsto ještě před chvilkou moc pěkně nakynuté. Jak je… Číst více
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Máme chuť na kynutou buchtu, posypanou lahodným ovocem i voňavou drobenkou, a nechce se nám dlouho čekat? Těsto nějaký čas potřebuje na kynutí,… Číst více
Světový den pečení
Světový den pečení se dříve slavil 17. května, což ne vždy vycházelo na den volna a lidé neměli na pečení čas. A tak byl zvolen termín třetí květnové… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Jedlík testuje nejbizarnější kuchyně: Italský Casu marzu je sýr jen pro odvážné
V dalším díle článkového seriálu, skrze nějž… Číst více
Dokonalý velikonoční mazanec: Osvědčené rady a tipy, jak ho zvládnout!
Velikonoce, to znamená pomlázku, barevná vajíčka,… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
Den plísňového sýra
Vedle běžných sýrových kultur se na výrobě oblíbených plísňových sýrů nezastupitelně podílí ušlechtilé plísňové kultury, nejčastěji z rodu… Číst více
Granulovaný cukr slouží k dekorování sladkého pečiva. Jeho výroba je opravdu snadná, stačí nám pouze tři suroviny
Maličké sněhobílé cukrové granulky, kterými sypeme tvarované kousky ze sladkého těsta ještě před vložením do trouby, pečivo dochutí, ale hlavně… Číst více
Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
Základ z tence vyváleného kynutého těsta, na tom… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Kedlubna, nebo kedluben? Zdánlivě obyčejná zelenina obsahuje vzácný vitamín K
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 12 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 13 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 14 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 20 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
11. 3. 2021 12:30