Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo
Zdroj: Pixabay.com, Aniko Boros, Pixabay license

Řada lidí netuší, co si s hlívou ústřičnou počít. Přitom tuto houbu snadno proměníte v řadu chutných pokrmů. Kromě toho je ale hlíva plná zdraví prospěšných živin. Ostatně, ne nadarmo se jí říká královna imunity. A do třetice všeho dobrého, nemusíte za ní do lesa. Takže co to na hlívě ústřičné vlastně je?

Hlíva ve starověku

Hlíva ústřičná se pěstovala už ve staré Číně. První zmínky o ní pocházejí z období 960 až 1279, kdy vládla dynastie Sung. Už tenkrát si jí lidé velmi považovali, používala se dokonce jako platidlo. Od té doby je také součástí tradiční čínské medicíny. Z Asie se díky svým léčivým schopnostem postupně rozšířila do celého světa. Přibližně v druhé polovině minulého století se začala pěstovat komerčně a dnes se řadí k nejvíce používaným houbám na světě.

Léčivka

Obrovská zásobárna důležitých živin, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamíny C, D a K či minerály draslík, měď, selen nebo železo, to není jediné vhodné označení hlívy ústřičné. Významný přínos totiž mají její antivirové, antibakteriální a protinádorové účinky. Z biologicky aktivních látek jsou ceněné zejména glukany, díky nimž se také někdy hlívě přezdívá královna imunity. Kromě toho glukany rovněž snižují hladinu cholesterolu, zabezpečují správnou funkci střev a zlepšují hojení ran. Hlíva ústřičná rovněž funguje jako prevence srdečně cévních onemocnění, a to tím, že normalizuje krevní tlak a příznivě působí na cévy. Prospěšná je i po psychické stránce, protože pomáhá lépe se vyrovnávat se stresem a přispívá k celkové regeneraci organismu.

Z obchodu, z lesa, nebo vlastních zásob?

Asi nejdostupnější je hlíva, kterou koupíte v obchodě. Pokud ale rádi chodíte na houby, dá se najít i v lese, kde roste zejména v podzimním a zimním období v listnatých nebo smíšených lesích. Najdete ji na kmenech dubů a buků, ale také na živých i odumřelých pařezech. Kromě toho může růst i na vrbě, lípě nebo topolu a jestli máte na zahradě ořešák, mrkněte také na něj. Hlíva se dá ovšem pěstovat i v domácích podmínkách. V zahradnictví nebo hobby marketu stačí pořídit substrát s touto houbou, který se prodává s návodem, jak se o hlívu starat.

Hlíva ústřičná v kuchyni

Hlíva nabízí v kuchyni široké použití. Můžete ji upéct, udělat z ní klasickou smaženici s vajíčkem, hodí se k těstovinám, dají se z ní připravovat různé omáčky, vynikající je hlívový guláš. K velmi oblíbeným receptům patří polévka z hlívy, tzv. falešná dršťková. Říká se jí tak proto, že nakrájené kousky hlívy připomínají ne všemi oblíbené dršťky. Stačit vám bude balíček hlívy, cibule, česnek, sladká paprika, masový vývar a pokud polévky lehce zahušťujete, tak mouka, ideálně celozrnná. Příprava je stejná jako například u gulášovky. Cibuli nakrájíte na kostičky, dáte lehce osmahnout na olej, přidáte očištěnou a na nudličky nakrájenou hlívu. Krátce orestujete, případně lehce zasypete moukou, přidáte papriku, znovu lehce osmahnete a zalijete vývarem. Osolíte, opepříte a přidáte utřený česnek. Hlíva se vaří přibližně půl hodiny. Na závěr nezapomeňte na majoránku.

Komentáře

Merylas Merylas (moderátorka)

11. 3. 2021 12:30

Kdo má zahrádku a možnost mít čerstvé špalky z některých druhů právě poražených listnatých stromů, může pěstovat i na dřevě. Taktéž na zbylém pařezu, sadba se dá běžně objednat, buď zrnitá nebo ve formě kolíčků a dřevo se "naočkuje".

Přidat komentář

Související obsah

Světový den pečení

Světový den pečení

Světový den pečení se dříve slavil 17. května, což ne vždy vycházelo na den volna a lidé neměli na pečení čas. A tak byl zvolen termín třetí květnové… Číst více

Den plísňového sýra

Den plísňového sýra

Vedle běžných sýrových kultur se na výrobě oblíbených plísňových sýrů nezastupitelně podílí ušlechtilé plísňové kultury, nejčastěji z rodu… Číst více