Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Je sušené ovoce zdravé, nebo škodlivé?
Zdroj: Pixabay,com, congerdesign, Pixabay License

Jedni ho velebí, druzí zatracují. Sušené ovoce dlouho vydrží a v malých porcích obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Zároveň je to ale kalorická a často i cukrová bomba. Co k této problematice říká věda?

Sušené ovoce je plné vitamínů. Ale...

Ti, kdo rádi vyráží na dlouhé tůry, výlety na kole nebo na vodu, se jistě schodnou, že pytlík sušeného ovoce jim nejednou zachránil život. To je totiž opravdu „energie sbalená na cesty“. Za sušené ovoce považujeme takové ovoce, v němž byl obsah vody snížen na 15 až 20 %. Vyrábí se buď přirozeným sušením na slunci, pečením ve speciálních pecích anebo za pomoci horkého vzduchu v sušičkách. Možná jednu takovou máte i doma, dá se totiž využít třeba i na sušení hub.

Výhod sušeného ovoce je několik, tou hlavní je, že vydrží mnohem déle než ovoce čerstvé. Zároveň si při sušení ovoce zachová drtivou většinu prospěšných látek - vitamíny A i B a různé minerály. Jediný vitamín, jehož množství se sušením snižuje, je céčko. Sušené ovoce tyto látky obsahuje hustě koncentrované. Zároveň je sušené ovoce plné vlákniny, a dokonce i nezbytných antioxidantů, jak uvádí autoři článku Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants, který byl v roce 2005 publikován v odborném časopise vydávaném neziskovou organizací American College of Nutrition. Díky tomu tedy může pomoci posilovat imunitu stejně dobře jako ovoce čerstvé. Ale má to i svá ale.

Kalorická bomba?

Vitamíny a minerály totiž nejsou to jediné, co je v sušeném ovoci koncentrované. Ať už zobete sušená jablka, meruňky nebo třeba banány, najdete v nich i velké množství kalorií a cukru. Jinými slovy; ze 100 gramů sušeného ovoce do těla dostanete více živin, ale také více kalorií a cukrů, než ze 100 gramů čerstvého ovoce stejného druhu. Cca 25 až 50 % cukru v sušeném ovoci tvoří fruktóza, která podle článku Metabolic effects of fructose and the worldwide increase in obesity publikovaném v roce 2010 v magazínu Physiological Reviews vydávaného Americkou fyziologickou společností výrazně přispívá k přibývání na váze. S nadměrnou konzumací cukru se samozřejmě pojí i další škodlivé účinky, třeba zvýšení rizika obezity a srdečních chorob.

Zároveň to ale není nic, čeho byste se měli vyloženě bát. Pokud do sebe necpete sušené ovoce horem i spodem, ale jste zvyklí přidávat jednu lžíci do své ranní ovesné kaše, a zároveň se pravidelně hýbete a sportujete, sušené ovoce pro vás nepředstavuje hrozbu. Čemu byste se ale měli vyhnout, to je ovoce kandované. Pro zvýraznění chuti se totiž ovoce někdy před sušením nakládá do cukru. Výsledek je sice lákavý, ale obrovské množství cukru přidaného k tomu, který už ovoce přirozeně obsahuje, je opravdu nežádoucí.

Jaké ovoce vybírat?

Obecně platí, že nejlepší je kupovat sušené ovoce v bio kvalitě a samozřejmě tedy to bez přidaného cukru. Máte-li přístup k jablkům, vyrobte si doma vlastní křížaly. Jsou vynikající a zdravotně zcela nezávadné. Ženám, které trpí na záněty močového měchýře, doporučíme brusinky. Jedna lžíce sušených plodů vám udělá podobnou službu jako polykání doplňků stravy s obsahem výtažku z těchto blahodárných bobulek.

Sušené datle se často objevují v receptech na zdravé pečení jako vhodnější alternativa cukru. Kromě vlákniny obsahují významné množství draslíku a železa, ale i antioxidantů, navíc mají nízký glykemický index, tedy vám nerozhodí hladinu cukru v krvi. Máte-li problémy se zácpou, zkuste sušené švestky, které jsou skvělým přírodním projímadlem, a to jak díky vysokému obsahu vlákniny, tak díky sorbitolu, alkoholického cukru. Stačí jeden či dva slaďoučké plody a budete se divit, jak rychle si poběžíte ulevit.

Komentáře

NikdoNic

22. 11. 2022 11:10

"schodnou" :-D

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více