Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Zdroj: Pixabay, _Alicja_, Pixabay License

Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování bylinek - řadě z nich totiž stačí dostatečně prostorný květináč a slunné místo u okna. Zkuste třeba pažitku! Je neskutečně zdravá, dá se skvěle využít v kuchyni a vydrží i roky, když se o ni budete dobře starat.

Proč pěstovat pažitku?

Pažitka je chuťově vynikající a co do využití při vaření víceúčelová bylinka, kterou byste rozhodně měli zařadit do jarního jídelníčku. Pažitku neboli šnytlík využívali již ve starověké Asii nebo v Egyptě. Stébla rostliny obsahují obrovské množství vitamínu C, ve 100 gramech bylinky ho najdeme až 100 miligramů - to se týká hlavně mladých lístků na začátku sezóny. Postupem času obsah céčka v bylince mírně klesá zhruba k rozmezí 55 až 60 mg na 100 gramů. To je ale jen začátek. Šnytlík je rovněž bohatý na provitamín A, vitamín B2, ale také významné minerální látky jako vápník, fosfor, železo či draslík. Díky organickým sloučeninám síry má pažitka nejen svou typickou chuť, ale také výrazné protizánětlivé účinky.

Jak pěstovat pažitku?

Pokud máte zahrádku, možná si tam pažitku už pěstujete. Tato rostlinka vydrží dokonce i zimu, stačí ji zasypat listím a na jaře se sama prodere ven s čerstvou várkou zelených trsů. Když se jí daří a dostává správnou péči, vydrží na jednom místě i několik let. V záhonku si dobře rozumí s mrkví, celerem a řepou, naopak jí nesedí fazole, hrách, kapusta či brokolice. Semínka se vysévají buď na začátku dubna na záhon, kde vyklíčí asi po třech týdnech a zhruba po dalších čtyřech týdnech můžeme pažitku sklízet. Nebo se dá pažitka již nyní v březnu vysadit do květináče. Případně je možné pažitku již v květináči koupit.

Ale pozor! Chceme-li pažitku pěstovat za oknem či na balkóně, necháme ji nejprve několik týdnů na chladném místě. Až pak ji umístíme na parapet, ideálně takový, co je nasměrovaný na jih či jihovýchod. Zaléváme pravidelně, ale ne příliš, dlouhodobé převodnění vede k uhnívání kořenů. Projevuje se to tak, že pažitka začíná žloutnout.

K čemu pažitku využít?

V kuchyni? Skoro ke všemu! Mírně pikantní chuť a svěží křupavost dutých stébel pažitky má opravdu široké využití počínaje čerstvým chlebem s máslem, solí a právě nasekanou pažitkou. Pažitka se výborně doplňuje s ředkvičkami, ideálně v ředkvičkové pomazánce, která se dá vyrobit velmi snadno tak, že ředkvičky rozmixujete a pak je spolu s nasekanou pažitkou vmícháte do sýru cottage nebo do měkkého tvarohu. Pak už stačí jen dosolit a dopepřit. Nic nezkazí ani lžíce hořčice.

Pažitku můžete přihodit do salátů, ozdobit jí zeleninovou polévku nebo míchaná či jinak tepelně upravená vejce. Sušená pažitka poslouží při výrobě domácího bylinkového másla nebo sýra. Víte ale, že jedlé jsou i její fialové květy? Jsou rovněž plné vitamínů, mají trochu výraznější chuť než stébla a navíc jsou krásné. Ještě lépe se tedy hodí na dozdobování nejrůznějších pokrmů.

Recepty k tomuto článku