Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
25. 3. 2021 Historie a zajímavosti
To, co dělá italský dezert tiramisu lahodným, je doslova božská chuť mascarpone, krémovitého sýra stejné národnosti. V tomto sladkém spojení je asi nejznámější, pravdou ale je, že ho můžete použít i do slaných jídel a nikdy vás nezklame.
Odkud se vzal
Jak uvádí magazín Culture: the Word on Cheese, Mascarpone se zrodil pravděpodobně v italské Lombardii na přelomu 15. a 16. století a dá se říci, že patří k nejmladším zástupcům sýrů. Oblast mezi Milánem a Mantovou táhnoucí se na jih ke kraji Emilia-Romagna je proslulá jedinečným složením tamních luk. Krávy se tam pasou nejenom na trávě, ale také na bylinkách a květinách, které dávají mascarpone jedinečnou příchuť. Podle The Nibble název mascarpone pravděpodobně pochází ze španělského mas que bueno, tedy lepší než dobrý, což by mohl být pozůstatek z dob, kdy Španělé okupovali Itálii. A pak existuje ještě jedna možnost, pravděpodobnější, a sice, že jde o odvozeninu slova mascarpia, což je lombardský dialekt pro ricottu, jelikož ta se spolu s mascarpone vyrábí velmi podobným procesem.
Mohlo by vás zajímat
Mascarpone sice není technicky vyrobený z tvarohu, sdílí s ním ale více věcí, než jakýkoliv jiný sýr. Asi největším důvodem je fakt, že má aciditu a je zbavený přebytečné syrovátky. Jeho výroba vlastně není vůbec složitá. Z čerstvě nadojeného mléka se odstředí smetana, zahřeje se a přidá se k ní kyselina vinná. Asi o deset minut později, jakmile kyselina vysráží krém, se obsah přelije přes tenké plátno a nechá se 24 hodin vykapat, tedy dokud nevyteče všechna syrovátka a sýr nezíská hutnou konzistenci. Nakonec se vmíchá sůl a sýr je připravený k prodeji.
Kam s ním v kuchyni
Tiramisu jsme už zmínili. Pokud ale nemáte cukrářské piškoty, likér nebo kvalitní kakao, nemusíte zoufat. K tomuto sýru, co svou konzistencí spíš připomíná jogurt, klidně stačí přidat třeba jen šťávu z limety a trochu nastrouhané citronové kůry, nebo jej zakápnout vaječným koňakem a doladit domácím vanilkovým cukrem. Ať už si vyberete jakékoliv ingredience, stačí je vmíchat do krémového mascarpone a jedinečný dezert máte hotový doslova za pár minut. Chystáte se o Velikonocích na pečení dortu? Pak místo krému klidně použijte mascarpone, jehož nadýchanost poslouží výsledku možná lépe než těžký máslový krém.
Mohlo by vás zajímat
Ze slaných variant se mascarpone výborně hodí například do pomazánek, které stačí ochutit podle zvyku, ať už česnekem, paprikou nebo třeba tuňákem. Nebojte se ho přidat do těstovin, kterým dodá krémovitou texturu, sluší mu to s pečenou zeleninou a rozhodně byste na něj neměli zapomenout v krémových polévkách.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Viagra pro záletné muže? Slavné tiramisu prý vymyslela vychytralá metresa
Den sýrů
Muffiny pro nejmenší: Zdravou svačinku na výlet upečete během chvilky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 3 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 3 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13