To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?
30. 3. 2021 Tipy a triky
Smažený sýr neboli smažák je jedním z nejoblíbenějších jídel Čechů. Poctivý kus sýra v trojobalu a dozlatova usmažený chutná skvěle s tatarkou a vařenými brambory, někdo si ho ale rád dá i v housce nebo ve smaženém duu s hranolky. Často se ovšem stává, že sýr při výrobě vyteče. Přinášíme zaručené fígle, jak tomu zamezit.
Dokonalý smažák
Smažený sýr je jednou z klasik české kuchyně. Jídlo, které potěší masožravce, vegetariány i milovníky nezdravých dobrot, je výtečné zejména s vařeným šťouchaným braborem a domácí tatarskou omáčkou. Smažák rovněž patří mezi stálice stánků s rychlým občerstvením, kde jej většinou dostanete v housce. Velmi snadno jej připravíte i doma, tuto pochoutku ale může trochu zkazit jedna nepříjemnost; smažák totiž hrozně rád vytéká z trojobalu. Následující triky vám ale pomohou tomu zabránit.
Mohlo by vás zajímat
Základem je samozřejmě výběr sýra. Potřebujete takový, který se na talíři rozteče, ale až po zakrojení. Často se používá 30% eidam, tzv. třicítka, lepší je ale 40%, anebo sáhněte po goudě, která je i chuťově lepší. Naprosto se vyhněte všem nízkotučným verzím sýrů; sýr s nízkým obsahem tuku se totiž nerozteče vůbec a výsledek bude jen gumový. Plátek na smažení by zároveň měl být tlustý asi centimetr, silnější se bude drát ven ze strouhankového kabátu již při smažení.
Mohlo by vás zajímat
Záleží i na tom, v čem přesně sýr obalujete. V tradičním trojobalu byste zřejmě sáhli po hladké mouce, pro smažený sýr je ale vhodnější mouka polohrubá. A pozor! Sýt obalte sice do tenkých vrstev, ale zato dvakrát. Dvojitý trojobal i typ mouky by měly vytékání sýra do friťáku nebo pánve zabránit. Opravdovou vychytávkou pak je vložit naporcovaný a obalený sýr před smažením na 20 minut do mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Pro smažení sýra si vyberte buď zmiňovaný friťák, nebo hlubokou pánev. Ujistěte se, že máte dostetek oleje - sýr musí být ponořený - a že je olej opravdu rozpálený, než do něj sýr vložíte. Sýr při smažení obracejte za pomoci plochého nástroje a opatrně; tak, abyste nenarušili trojobal, protože i z malé trhliny vám sýr může vytéct. Po vytáhnutí smažáku z olejové lázně jej osušte ubrouskem, díky čemuž se zbavíte i přebytečného tuku, a podávajte jej ihned. Čím déle budete čekat, tím gumovější váš oběd bude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sýrové placičky: Jednoduchý oběd nebo rychlé pohoštění připravíme během chvilky
To se může hodit: Osvědčené rady a triky, jak snadno oloupat vejce
Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 57 minutami
Bramborový bochníček
Přidáno před 5 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 6 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Fit salát
Přidáno před 18 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 23 hodinami