Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Smažený sýr neboli smažák je jedním z nejoblíbenějších jídel Čechů. Poctivý kus sýra v trojobalu a dozlatova usmažený chutná skvěle s tatarkou a vařenými brambory, někdo si ho ale rád dá i v housce nebo ve smaženém duu s hranolky. Často se ovšem stává, že sýr při výrobě vyteče. Přinášíme zaručené fígle, jak tomu zamezit.

Dokonalý smažák

Smažený sýr je jednou z klasik české kuchyně. Jídlo, které potěší masožravce, vegetariány i milovníky nezdravých dobrot, je výtečné zejména s vařeným šťouchaným braborem a domácí tatarskou omáčkou. Smažák rovněž patří mezi stálice stánků s rychlým občerstvením, kde jej většinou dostanete v housce. Velmi snadno jej připravíte i doma, tuto pochoutku ale může trochu zkazit jedna nepříjemnost; smažák totiž hrozně rád vytéká z trojobalu. Následující triky vám ale pomohou tomu zabránit.

Základem je samozřejmě výběr sýra. Potřebujete takový, který se na talíři rozteče, ale až po zakrojení. Často se používá 30% eidam, tzv. třicítka, lepší je ale 40%, anebo sáhněte po goudě, která je i chuťově lepší. Naprosto se vyhněte všem nízkotučným verzím sýrů; sýr s nízkým obsahem tuku se totiž nerozteče vůbec a výsledek bude jen gumový. Plátek na smažení by zároveň měl být tlustý asi centimetr, silnější se bude drát ven ze strouhankového kabátu již při smažení.

Záleží i na tom, v čem přesně sýr obalujete. V tradičním trojobalu byste zřejmě sáhli po hladké mouce, pro smažený sýr je ale vhodnější mouka polohrubá. A pozor! Sýt obalte sice do tenkých vrstev, ale zato dvakrát. Dvojitý trojobal i typ mouky by měly vytékání sýra do friťáku nebo pánve zabránit. Opravdovou vychytávkou pak je vložit naporcovaný a obalený sýr před smažením na 20 minut do mrazáku.

Pro smažení sýra si vyberte buď zmiňovaný friťák, nebo hlubokou pánev. Ujistěte se, že máte dostetek oleje - sýr musí být ponořený - a že je olej opravdu rozpálený, než do něj sýr vložíte. Sýr při smažení obracejte za pomoci plochého nástroje a opatrně; tak, abyste nenarušili trojobal, protože i z malé trhliny vám sýr může vytéct. Po vytáhnutí smažáku z olejové lázně jej osušte ubrouskem, díky čemuž se zbavíte i přebytečného tuku, a podávajte jej ihned. Čím déle budete čekat, tím gumovější váš oběd bude.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více