Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?
Zdroj: Pixabay, MartinL21

V našich končinách zatím široce známý není, byť na něj tu a tam v cukrárně narazit můžete. Ale v Americe snad neexistuje víc populární dort. Red Velvet Cake, tedy červený sametový dort, má dlouhou historii. Přečtete si, jak vznikl jeho název, kde se vzala červená barva i kdo dort nejvíc proslavil.

Red Velvet před sto lety

Ačkoliv podle článku The evolution of red velvet cake, an iconic American dessert Red Velvet Cake jako takový vznikl ve dvacátém století, nakročeno k němu bylo již mnohem dříve, v době viktoriánské éry v průběhu 19. století. Tehdy se za luxusní surovinu považovalo kakao. Cukráři jej přidávali k mouce, aby tak zjemnili její hrubost a udělali moučníky nadýchanějšími. Kakao byla drahá a velmi žádaná surovina. Jak přesně vznikl Red Velvet se neví, ale jeho pravděpodobným předchůdcem byl Ďáblův čokoládový dort (Chocolate Devil’s Cake). Ostatně, dodnes se Red Velvet někde označuje jako Red Devil Cake, tedy Ďáblův červený dort. Ona atypicky červená barva dezertu vznikla podle kuchařské knihy slavné americké kuchařky a hospodyňky Marthy Stewartové chemickou reakcí mezi kakaem, jablečným octem, sodou a podmáslím.

Mezi prvními dort proslavil slavný newyorský hotel Waldorf Astoria, který jej podle dobových záznamů ze svého archivu podával jakožto svoji specialitu již v roce 1920. O zásluhy se ale hlásila i texaská společnost Adams Extract, která prodávala různá barviva, včetně potravinářských. Aby zlepšili své prodeje, k balení červeného barviva přidávali i recept na Red Velvet. Reklamu na toto barvivo včetně receptu umístili do výloh mnoha obchodů po celých Spojených státech.

Sláva z kuchařky i filmu

V roce 1943 se recept na Red Velvet Cake poprvé objevil ve slavné kuchařské knize Irmy Rombauerové, Radost z vaření (The Joy of Cooking). Jelikož byla kuchařská kniha jako taková mimořádně populární, pomohlo zveřejnění receptu také popularitě Red Velvetu. Ale definitivní slávu dezert zřejmě přineslo až to, když si dort v roce 1989 „zahrál“ ve filmovém hitu Ocelové magnólie (Steele Magnolias), kde byl podle jižanské tradice podáván jako ženichův dort.

Čím je výjimečný?

Pokud jste již Red Velvet ochutnali, tak to víte. Pokud ne, dovolte, abychom vám jej představili. Pro tento dort je v korpusu typické spojení másla, kakaa, podmáslí, octu a mouky. Právě díky této kombinaci je korpus měkký a vláčný, jedním slovem zkrátka sametový. Lahodnost dortu dodává také svěží krém ze smetanového sýra. A barva? Správně má být červená, červenohnědá nebo mahagonová. Ovšem abyste tohoto odstínu dosáhli jen za použití přírodních surovin, museli byste, s trochou nadsázky, kupovat kakao v ceně kokainu, tedy jen to luxusní a drahé, jako to bylo pro tuto surovinu kdysi typické. Proto se obvykle dort přibarvuje barvivy. A ostatně, dělo se to tak zřejmě od začátku; v poválečné době si dokonce cukráři při jeho výrobě tajně vypomáhali přidáváním červené řepy.

Ochutnejte skvost!

Navzdory slavné historii není na přípravě tohoto dortu nic složitého. Jde totiž pouze o to smíchat ty správné suroviny ve správném poměru. Zkuste si upéct dort podle našeho receptu, který najdete tady. Místo potahování dortu marcipánem jej ale můžete potřít i ozdobit krémem. Taková je totiž ta původní, správnáverze. A až ochutnáte, zjistíte, jestli je pravda, co se o dortu říká; a sice, že je jeho chuť tak mimořádná a magická, že dokáže zastavit dopravu!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více