Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla ze zbytků: Co s okoralými jablky a jak využít přebytečné slupky?
Zdroj: Toprecepty, Handika

Také se vám stává, že nakoupíte víc jablek, než spotřebujete? Anebo máte ještě z loňska zásoby úrody, ale ovoce už přestává být v nejlepší kondici? Poradíme vám nejen to, jak zvadlá jablka ještě zužitkovat, ale také, na co se dají použít jejich slupky. Pusťte se s námi do dobrodružství neplýtvání!

Skvělé snídaně

Jablka, která jsou uvadlá a okoralá sice už nevypadají nijak vábně, ale pokud je nenapadla plíseň nebo nehnijí, není důvod se jich zbavovat. Oloupejte je, nakrájejte a použijte třeba do ovesných nebo sladkých rýžových či jáhlových kaší. Rozvařená jablka jsou také výtečnou náplní do palačinek, uplatní se ale i na lívancích místo džemu.

Ke svačince

Jablečné přesnídávky nejsou vlastně nic jiného než rozvařená jablka, případně doslazená nebo jinak dochucená. Zužitkováním starších jablíček ušetříte peníze a svým dětem tak můžete připravit přesnídávku přesně podle jejich chuti. Stačí oloupaná jablka nakrájet, trochu podlít vodou a vařit, až se rozvaří na kaši. Anebo si udělejte domácí kompot. Jablka nakrájejte a uvařte ve vodě s cukrem, skořicí a badyánem. Kompot pak nemusíte zavařovat, v lednici vydrží bez úhony několik dní.

Netradiční oběd

Jablka dobře ochutí také masové pečínky, zvlášť si rozumějí s kachnou nebo kuřecím masem, ale zachutnají vám i v kombinaci s vepřovým. Zkuste je třeba k bůčku; vytvoří zajímavou, lehce pikantní šťávu. Milujete sladké teplé pokrmy? Pak se nabízí rýžový nákyp s jablky anebo klasická žemlovka. Když si ji připravíte se starým mazancem místo rohlíků, je to delikatesa a plýtvání se vyvarujete dvojnásob! A znáte jablečné polévky? Zkuste třeba Podhorskou polévku se smetanou. Na její přípravu rozvařte 1 kg oloupaných a nakrájených jablek, zalijte 200 ml smetany rozmíchané se dvěma lžícemi mouky a provařte.

Sladký dezert

Vynikající je nečepený jablkový dort s pudinkem a piškoty, ale jablka se hodí i do mnoha teplých koláčů, závinů a buchet. Nezapomenutelnou klasikou jsou jablíčka v županu. Dobrá jsou i na poloviny rozkrojená, rozinkami a ořechy doplněná a v troubě upečená jablka. Ale pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, upečte si jablečný nákyp. Oloupejte 500 g jablek, mírně je podlijte vodou a uvařte z nich pyré. Nechte pyré vychladnout a vmíchejte do něj 3 rozšlehaná vejce, 200 ml smetany, 180 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného a vychladlého másla a 120 g rozemletých piškotů. Celou směs dobře promíchejte, vlijte do vhodné zapékací nádoby a zapečte dozlatova v troubě při 180°C.

A co se slupkami?

Jablka se dají použít do mnoha salátů, ať už ovocných, nebo zeleninových. Připomeňme si alespoň mrkvový, zelný nebo celerový salát s jablky. A co tedy s těmi slupkami? Pokud je při loupání jablek vždycky vyhazujete, pak zadržte! Je to škoda. Z jablečných slupek uvaříte skvělý čaj, můžete je usušit na křížaly, anebo je usušené pomlít a získat tak „sladký prach“, kterým se pak dají ochutit mnohé moučníky.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více