Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hřešíme zdravě(ji): Datle, melasa, čekanka… Čím sladit místo cukru?
Zdroj: Pixabay, doucefrugalite

Máte rádi sladké, ale víte, že klasický cukr moc zdravý není? Zkuste ke slazení použít jeho o něco zdravější přírodní alternativy. Nejen, že získáte více minerálních látek a jiných živin, ale také obohatíte své vaření a pečení o nové chutě a vůně a v některých případech i ušetříte kalorie.

Cukr musí z kola ven

Na začátek je třeba si něco ujasnit; většina alternativ ke klasickému cukru má stejnou nebo téměř stejnou kalorickou hodnotu. Pokud tedy hubnete nebo z jiných důvodů potřebujete omezovat cukry, je potřeba myslet na to, že například třtinový cukr, javorový sirup, datlová pasta a mnohá jiná sladidla nejsou kaloricky výhodnější. To ovšem neznamená, že nemohou zajímavě zpestřit naše jídelníčky, dodat nám vitamíny, vlákninu či minerály. A některé z přírodních sladidel se dokonce hodí i pro redukční režim.

Ovoce 

Ovocem - čerstvým, mraženým nebo sušeným - musíme začít. S tím totiž neuděláte chybu. Je to ideální slazení do kaší, pudinků, žemlovky i mnoha moučníků. Banány, jablka, švestky i hrušky obsahují sice hodně cukru, ale kromě toho i vitamíny, minerály a cennou vlákninu. Kaloricky výhodnější jsou potom jahody nebo lesní ovoce. Vyzkoušejte k snídani třeba banánové lívanečky bez mouky i cukru, které pak dozdobíte malinami a jogurtem.

Kokosový cukr

Kokosový cukr se vyrábí z kokosových květů, má tmavě hnědou barvu a výraznou chuť a vůni připomínající karamel. Má nižší glykemický index díky obsahu vlákniny inulinu, ale má stejnou kalorickou hodnotu jako klasický cukr. Na rozdíl od cukru „bílého“ ovšem obsahuje draslík, zinek, železo a vápník. Kokosový cukr se hodí ke slazení kávy, čaje nebo limonád, využít jej můžete i do palačinek nebo lívanců.

Datle, datlový sirup a pasta

Datle jsou vynikají díky obsahu minerálních látek a vlákniny. Zároveň ale obsahují vysoké množství sacharidů a jejich kalorická hodnota je přibližně 1200 kj na 100 g. Ke slazení se skvěle hodí, jen musíte počítat s tím, že nejsou dietní. Nicméně, v raw stravování jsou oblíbenou součástí „syrových“ dezertů a mnoha různých pamlsků. Při vyčerpání vám i dvě, tři čerstvé datle dodají energii. Nepleťte si je ovšem se sušenými a vysoce doslazovanými; to už je nezdravá kalorická bomba. Čerstvé datle jsou u nás hůř k sehnání, koupíte je nejčastěji v prodejnách s arabskými potravinami a ne celoročně, protože sezona datlí začíná koncem září. Běžně je ale k dostání datlový sirup nebo pasta. Z čerstvých datlí uděláte skvělý datlový koláč.

Třtinová melasa

Melasa je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě cukru. Tento lepkavý, mazlavý, hustý tmavě hnědý sirup obsahuje asi 50 % cukru, což je například méně, než mají již výše zmíněné datle. Zároveň je podle webu Lékárna.cz bohatá na vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, draslík, měď nebo sodík a také vitamíny skupiny B. Melasa má trochu zvláštní, specifickou chuť, proto doporučujeme s ní začít sladit nejdříve koláče, případně zkuste slunečnicový chléb s melasou.

Čekankový sirup

Z čekanky se už dávno dělávala nasládlá náhražka kávy, v posledních letech je ale hitem čekankový sirup, vyrobený z kořene rostliny. Pokud chcete sladit a zároveň hubnout, čekankový sirup je ta správná volba. Obsahuje totiž asi o polovinu méně kalorií než cukr, má nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny. Hodí se tedy i pro diabetiky. Je nejlepší do nápojů, kaší, ke slazení jogurtů, palačinek a sladkých omelet. Můžete s ním také nahradit cukr při pečení, ale pozor, těsto pak bude hutnější.

Rostlina stévie

Další nekalorická náhrada cukru pochází původně z Jižní Ameriky, ale dá se docela dobře pěstovat i u nás. Ke slazení se používá extrakt z listů rostliny, který má asi 300x větší sladivost než běžný řepkový cukr, ale téměř nulovou kalorickou hodnotu. Čerstvé lístky rostlinky vám skvěle osladí čaj nebo jiný nápoj, pro pečení použijte extrakt ze stévie. Výborné jsou například zdravé řezy se stévií.

Komentáře

petrnemejc petrnemejc

3. 5. 2021 12:37

Hm kokosový cukr , skvělý tip .
Vyzkouším ;-)

Přidat komentář