Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mouky, jak je (ne)znáte: Nač se hodí čočková, kaštanová a k čemu banánová?
Zdroj: Freepik, lifeforstock

Hladká, hrubá, polohrubá… Není to už trochu nuda? Pšeničné mouky mají určitě při vaření a pečení své nezastupitelné místo, ale byla by škoda nezkusit i jiné druhy. A teď nemyslíme další obiloviny, ale například mouky z ořechů, ovoce nebo luštěnin.

Mouka, královna kuchyně

Na zahušťování polévek, omáček, pečení dortů, vaflí nebo lívanců obvykle nějaké „pojivo“ potřebujeme. Stačí sice obyčejná pšeničná mouka, ale byla by škoda zůstat jen u ní. Mouky ze semínek, ovoce, oříšků nebo luštěnin jsou totiž - kromě toho, že vnesou do kuchyně nové chutě a vůně - zdravější. Některé druhy dokonce ani nemusíte tepelně upravovat a lze jimi hned zahušťovat jogurty, kaše nebo z nich tvořit nepečené dezerty.

Luštěniny v bábovce

Že si něco takového neumíte představit? Tak potom jste možná ještě neochutnali fazolové brownies. Luštěniny i mouky z nich dodají jídlům dostatek vlákniny, cenné rostlinné bílkoviny i vitamíny a minerály. Třeba taková čočková mouka se připravuje mletím semen červené čočky, a jelikož je chuťově neutrální, lze ji využít jak pro sladkou, tak pro slanou kuchyni. Skvělá je do karbanátků, bramboráků i kaší.

Závan ovoce

Snažíte se omezit bílý cukr, ale rádi pečete? Zkuste ovocné mouky! Třeba taková banánová se v některých částech Afriky a na Jamajce používá asi tak často, jako u nás klasická pšeničná. Podle webu Mouky.cz je na výrobu 1 kilogramu této mouky potřeba asi 8-10 kg zelených banánů. Proto je banánová mouka i dražší. Nicméně, moučníkům dodá skvělou vůni a přirozeně sladkou chuť, do lívanců, palačinek, ale třeba i na koláč na plech je výtečná. Můžete ji také mixovat s jinými ovocnými druhy, například s moukou jablečnou. Ta se vyrábí ze zralých, kvalitních a správně vysušených jablek. Je přirozeně bezlepková a má svoji typickou vůni a nasládlou jablečnou chuť.

Ty jsi má, zeleninová…

Že zelenina může skvěle nahradit přílohy a obiloviny, to už víte. Takové cuketové špagety jsou lahůdka. Ale znáte třeba dýňovou mouku? Ta se vyrábí z dýňových semínek, která byla předtím zbavena tuku. Je výborná jako přísada do chleba, koláčů i noků, na zahušťování polévek, omáček či míchaných vajíček. Podobně se jako náhrada mouky může využít důkladně usušená a jemně pomletá téměř jakákoliv zelenina, třeba mrkev, špenát nebo pastinák.

To pravé ořechové

Mouky, získané pomletím různých druhů ořechů už patří mezi poměrně známé. Z dužiny kokosového ořechu se dělá mouka kokosová, kterou lze využít k zahuštění jak sladkých těst, tak při přípravě indického zeleninového karí nebo sábdží. Jen u moučníků počítejte s tím, že kokosová mouka saje víc tekutin a trochu se drolí. Skvělá je i mouka mandlová, favoritka bezlepkového pečení. Do sušenek, křehkých těst nebo při přípravě krému je ideální.

Kaštanová, maková, lněná…

Kaštanová mouka se mele ze sušených jedlých, slupky zbavených kaštanů. Typicky se z ní dělá slavný italský nízký dort Castagnaccio s rozinkami a pomerančovou kůrou. Při přípravě jiných moučníků berte kaštanovou mouku spíš jako zajímavý přídavek, moučníky upečené jen z ní jsou totiž dost hutné.

Další mouky lze vyrábět například ze semínek, k dostání jsou třeba maková nebo lněná. Zkrátka, výběr je obrovský a tak záleží jen na vás, jaké chuti a vůni dáte přednost. Rozhodně však neobvyklé druhy mouky stojí za vyzkoušení.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie