Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá tečka: Domácí bylinkové máslo pozvedne (nejen) steaky do božských výšin
Zdroj: Pixabay, RitaE

Zdá se to být maličkost, ale v kuchyni právě maličkosti dokážou dělat malé zázraky. Ostatně, vzpomeňme jen na pověstnou třešničku na dortu. Tak právě takovou dokonalou tečkou je bylinkové máslo. Víte, která jídla s ním můžete ochutit a jak si je doma vyrobit?

Tuk dodává chuť

Máslo je běžnou součástí kuchyně většiny českých domácností. A je to právě mléčný tuk, který dodává nezaměnitelné aroma našemu cukroví, bábovkám, bramborové kaši nebo pečenému kuřeti. Obvykle je používáme tak, jak je. Ale v určitých případech se hodí mít máslo ochucené. Je to drobnost, která z obyčejného předkrmu udělá neobyčejný, z dobrého steaku nadpozemský a ze skvělého pečeného kuřete fantastické. A je mnoho dalších jídel, která získají ten správný šmrnc právě až s ochuceným máslem. Byť se dá bylinkové máslo běžně koupit, v chuti i vzhledu je to nesrovnatelné s tím, co si můžete udělat doma. A navíc ještě ušetříte. Za 125 g bylinkového másla dáte třeba i 45 Kč, a přitom může jít o máslo „nastavené“ škrobem. Domácí je zkrátka domácí. Jak na ně?

Bylinky a sůl

Na přípravu domácího bylinkového másla potřebujete v té nejskromnější verzi jen čerstvé bylinky a sůl. Bylinky je potřeba opláchnout, nechat na kuchyňské utěrce dokonale oschnout a poté zbavit tuhých stonků. Zbylé lístky pak nasekejte nadrobno a smíchejte se změklým máslem a solí. Poměr surovin je na vás, ale zacházejte se solí jako se zlatem, tedy přiměřeně, přiměřeně. V průběhu můžete máslo ochutnávat a eventuálně sůl přidat. Další možností, jak máslo ochutit, je citrusová kůra. Používejte výhradně jen čerstvě nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených plodů.

Na domácí citronové máslo s tymiánem potřebujete změklé máslo, trochu nastrouhané citronové kůry, lístky čerstvého citronového tymiánu a sůl. Skvělou chuť máslu dodá například Flor de Sal, solný květ z Mallorky. Tuhle sůl koupíte už ochucenou, třeba citronem a levandulí nebo pomerančem a chilli. Jde sice o dražší produkt, ale pro ochucení másla jej stačí použít jen malinko. Zapomenout nesmíme ani na česnek. V kombinaci s nadrobno nasekanou listovou petrželkou je to pro bylinkové máslo výborný základ.

Efektní vzhled

Máslo máte umícháno a ochuceno, tak teď vyvstává otázka, kam s ním. Samozřejmě, že do lednice, ale ještě předtím promyslete, jak chcete máslo servírovat. Můžete totiž vyložit potravinářskou folií třeba nerezové formičky (košíčky) a máslo do nich naporcovat. Nebo lze stejným způsobem navrstvit máslo do nějaké hezky tvarované misky. Jakmile ztuhne, bude pak na stole tvořit vizuálně krásný doplněk. Jelikož je příprava bylinkového másla snadná, vyplatí se pohrát si trochu s jeho vzhledem. Uvidíte, že návštěvy vaši nápaditost ocení!

Co ochucovat

Nastává sezóna grilování a steaků, tudíž by bylinkové máslo ve vaší výbavě nemělo rozhodně chybět. Je skvělé nejen na mase, ale i pro ochucení grilované zeleniny nebo hub. Připravit si můžete také rozpečenou bagetu dochucenou bylinkovým máslem. A jak už jsme psali výše, máslo je výborné i na pečeném kuřeti. Kde ještě? Všude, kde vám to bude chutnat. Na bramborové kaši, ke zjemnění a dotažení omáček, na pečených rybách… Tam všude udělá kousek tuhého, pomalu se rozpouštějícího voňavého bylinkového másla parádu.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více