Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chuť jedlých kaštanů je pro mnohé z nás neodmyslitelně spojena s chladnějším obdobím roku. Buď si na nich pochutnáváme v klidu domova, nebo využíváme příležitosti vánočních trhů, kde tyto malé dobroty dokreslují nezaměnitelnou zimní atmosféru. Jedlé kaštany nejčastěji konzumujeme upečené nebo uvařené. Jejich příprava je více než snadná: tvrdou tmavohnědou slupku stačí naříznout, kaštany doměkka uvařit ve vodě nebo upéci v troubě a už si můžeme pochutnávat na teplém vnitřku s nezaměnitelnou chutí. Receptů z jedlých kaštanů je celá řada – tak vyzkoušejte pro tuto zimu něco nového.

Chuť jedlých kaštanů je pro mnohé z nás neodmyslitelně spojena s chladnějším obdobím roku. Buď si na nich pochutnáváme v klidu domova, nebo využíváme příležitosti vánočních trhů, kde tyto malé dobroty dokreslují nezaměnitelnou zimní atmosféru. Jedlé kaštany nejčastěji konzumujeme upečené nebo uvařené. Jejich příprava je více než snadná: tvrdou tmavohnědou slupku stačí naříznout, kaštany doměkka uvařit ve vodě nebo upéci v troubě a už si můžeme pochutnávat na teplém vnitřku s nezaměnitelnou chutí. Receptů z jedlých kaštanů je celá řada – tak vyzkoušejte pro tuto zimu něco nového.

Ukazuje se, že nejen kvůli výborné chuti bychom jedlé kaštany měli zahrnout do našeho jídelníčku. Jedlé kaštany obsahují spoustu vitamínů, především ze skupiny B, A a C, a důležitých prvků, jako je kalcium, fosfor, draslík, magnézium, železo apod. Díky tomuto složení konzumace jedlých kaštanů pozitivně působí na náš nervový systém – především v zimním období, kdy strádáme nedostatkem světla, jedlé kaštany působí jako zdravá prevence deprese, úzkosti a pocitů beznaděje. Jedlé kaštany mají blahodárný vliv i na naše fyzické zdraví – příznivě ovlivňují trávení, činnost srdce, krevní oběh a funkce mozku, především paměť. Jsou také výbornou prevencí revmatu. Jelikož jedlé kaštany neobsahují glukózu či fruktózu, mohou si na nich bez obav pochutnávat i diabetici.

Toto blahodárné působení jedlých kaštanů možná znali i naši předci, kteří se hojně věnovali jejich pěstování ve velkém. Castanea sativa neboli Kaštanovník jedlý má pravděpodobně původ ve Středozemí, v severní Africe a na Blízkém Východě – v těchto oblastech se Kaštanovník jedlý objevil již před více než 2 000 lety před naším letopočtem.  Navzdory podobnosti jde o naprosto jiný druh, než jakým je u nás velmi rozšířený Kaštanovník koňský. Do Čech se Kaštanovník jedlý dostal v 17. století, kdy pěstitelé zakládali velké sady zvané kaštanky.

Jedlé kaštany lze připravit mnoha netradičními způsoby. Výborná je například kaštanová polévka: přibližně půl kila očištěných kaštanů s naříznutou slupkou povaříme asi 30 minut v necelém litru masového vývaru. Uvařené kaštany vybereme, oloupeme, pár kousků si dáme stranou na pozdější dochucení a zbytek rozmačkáme a vrátíme do vývaru. Do polévky natrháme střídku asi z jednoho bílého chleba a na chvilku povaříme. Před koncem vaření přidáme smetanu na vaření, polévku osolíme, opepříme, podle chuti osladíme a dochutíme kouskem másla. Zdobíme nasekanými kaštany nebo kousky osmažených hub a petrželkou.

Jedlé kaštany vám skvěle poslouží i k dochucení hlavního chodu. Vedle známých kaštanových nádivek si můžete připravit i kaštanovou omáčku, která se výborně hodí k různým druhům masa. Kaštanovou omáčku si připravíme z půl kila kaštanů – ty pečlivě omyjeme a asi na 40 minut povaříme ve vodě. Oloupané kaštany rozmixujeme, hustou směs zjemníme kouskem másla, smetanou na vaření, osolíme a opepříme. Kaštanovou omáčku asi 10 minut povaříme. Omáčka se skvěle hodí například k vepřovým kotletám – ty si předem naložíme v olivovém oleji, který můžeme libovolně dochutit, např. česnekem, provensálskými bylinkami, kajenským pepřem apod. Kotlety osmahneme 5 minut z každé strany, podle potřeby osolíme a opepříme a podáváme s kaštanovou omáčkou a bramborami.

Z jedlých kaštanů jsou výborné i dezerty. Vyzkoušejte například sladký kaštanový krém. Svaříme 5 dl mléka oslazeného vanilkovým (1 balíček) a krupicovým (7dkg) cukrem.  V 1dl mléka si rozšleháme jeden žloutek a 1dkg kukuřičného škrobu – směs vlijeme do vařícího mléka a povaříme. Poté přidáme asi 20 dkg uvařených, oloupaných a namixovaných jedlých kaštanů a opět na chvilku povaříme. Kaštanový krém, do kterého můžeme zamíchat nastrouhanou čokoládu, by měl mít konzistenci pudingu. Krém podáváme s čerstvým nebo povařeným ovocem, nebo jím ozdobíme cukroví.

Ke kaštanovému krému můžete přikusovat kaštanové jazýčky: kaštanové pyré připravené z půl kila uvařených a rozmixovaných kaštanů, dochutíme lžící rumu, vanilkovým (1 balíček) a moučkovým cukrem (120 g). Připravíme tuhé těsto, z kterého tvarujeme jazýčky. Ty necháme na pečícím papíru ztvrdnout. Konce jazýčků, které jsou ideální pochoutkou ke kávě či čaji, můžeme namočit v rozpuštěné čokoládě. Zdobíme šlehačkou.

Receptů na úpravu jedlých kaštanů je celá řada a vy si tak můžete snadno ozvláštnit jídelníček netradičními pochoutkami s výtečnou chutí.

 

Komentáře

Jana Remkova Jana Remkova

11. 12. 2012 00:42

:yes::yes: Opět něco, co vůbec nevím, jak chutná..:-8

Jenda

23. 11. 2012 18:39

:-p:-8:-))

Přidat komentář