Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na krájení musíte jít zostra aneb Víte, jak vybrat do kuchyně dobrý nůž, který vydrží dlouho?
Zdroj: Pixabay, Pexels

Možná jste se už přesvědčili na vlastní kůži, že práci v kuchyni dokáže tupý nůž hodně znepříjemnit. Ale jak vybrat ty správné nože, které vydrží dlouho ostré? Prozradíme vám, bez kterých nožů při vaření neobejdete, jak poznáte, jestli jsou kvalitní, a jak byste se o ně měli starat.

Šest nožů je minimum

Žádná kuchařka by se neměla spokojit pouze s jedním nožem. Z hlediska funkce i bezpečnosti bychom měli mít v kuchyni nožů alespoň šest.

  • Nůž univerzální má čepel dlouhou 10 až 15 centimetrů, a jak jeho název napovídá, v kuchyni se bez něj v podstatě neobejdete, protože s ním ukrojíte v podstatě cokoli. 
  • Nůž na loupání zeleniny a ovoce má špičatou čepel dlouhou jen 4 až 10 centimetrů. Díky tomu docílíte přesného řezu a nakrájíte zeleninu či ovoce na tenké plátky, oloupete slupku apod.
  • Nůž na krájení masa má masivní čepel dlouhou 20 centimetrů a snadno s ním naporcujete jak syrové, tak tepelně upravené maso.
  • Nůž na pečivo je dlouhý 20 až 30 centimetrů a je charakteristický zubatým ostřím neboli pilkou, díky níž bez problémů nakrájíte měkký chléb i čerstvý koláč.
  • Nůž na sýr má perforovanou čepel, která zajisťuje, že se sýr na ni při krájení nelepí. Čepel je navíc zakončená dvěma trny, které usnadňují servírování.
  • Nůž steakový má špičatou čepel dlouhou 12 až 14 centimetrů. Hlavně je ale velmi ostrý, takže s ním naporcujete na tenké plátky hotové maso, aniž by z něj vytekla šťáva.

Jak vybírat?

Tradičním materiálem používaným na výrobu nožů je kvalitní nerezová ocel. Pro náročnější kuchaře jsou pak určené nože s čepelí z tzv. damascénské oceli, která vzniká opakovaným vrstvením minimálně dvou druhů oceli. Na povrchu tak vznikají drobné mapy, které jsou jedním z charakteristických vizuálních rysů takovýchto nožů. Další variantou je uhlíková ocel, která sice vyniká skvělou ostrostí, ale bohužel je náchylná ke korozi, takže je nutné takovou čepel po každém mytí důkladně osušit. Nože s ocelovou čepelí jsou sice stejně ostré jako ty keramické, avšak narozdíl od nich se dají snadno nabrousit. Navíc je ocel podstatně odolnější než keramika. V tomto oboru však jednoznačně vítězí titan, který je prakticky nerozbitný. Bohužel ho ale nenabrousíte na takovou ostrost jako výše zmiňované materiály. Dá se tedy říci, že každý z nich má své plusy a minusy, nicméně ocel ve všech podobách prostě vede.

Čeho byste si měli všimnout

Před nákupem možná oceníte následující rady.

  • Dejte si pozor na triky prodejců nekvalitního zboží. V žádném případě se nenechte zlákat reklamními nápisy o tom, že jde o výrobek z extra super kvalitní nerezové oceli či něco podobného. Vsaďte na renomované výrobce, u jejichž nožů nechybí záruční list, případně certifikát, v němž jsou údaje o materiálu a tvrdosti čepele.
  • Vyzkoušejte si pružnost čepele. Ta z kvalitní nerezové oceli nikdy nepruží. Má totiž dostatečnou tvrdost, která se podle Rockwellovy stupnice tvrdosti pohybuje mezi 52 až 58 HRC. U čepelí z damascénské oceli je tato tvrdost dokonce nad 60 HRC.
  • Příliš nízká cena je většinou podezřelá. Takové nože bývají většinou vyrobeny místo z kalené oceli z ocelového plechu. Jejich čepel je pak většinou měkká, pružná a jejich cena pak často nepřesáhne ani stovku. Přitom cena kvalitních nožů pro běžné použití v domácnosti se většinou pohybuje kolem tisícovky. Za nože z damascénské oceli nebo za nože titanové si samozřejmě výrazně připlatíte. Ty stojí v závislosti na použitém materiálu a provedení i několik tisíc.

Nůž byste neměli vybírat jen podle toho, jestli se vám líbí, ale měli byste si ho vzít do ruky, abyste zjistili, jestli se vám dobře drží. Pro pohodlnou manipulaci je důležité správné vyvážení nože a ergonomický tvar rukojeti, která se přizpůsobí kterékoli ruce. Navíc záleží také na materiálu, z něhož je rukojeť vyrobená. Většinou se jedná o plast, dřevo nebo kov. V ideálním případě by měl být povrch rukojeti protiskluzový a nenáročný na údržbu.

Nůž si zaslouží péči

Aby vám nože vydržely co nejdéle, musíte se o ně dobře starat. Výrobci doporučují ke krájení používat prkénka ze dřeva. Méně vhodný je plast a zcela nevhodná jsou prkénka ze skla či břidlice. Mytí v myčce se raději vyhněte. Kromě toho, že materiálu, z něhož jsou nože vyrobeny, většinou vysoká teplota v myčce nádobí moc nesvědčí, jsou problémem hlavně chemikálie používané k mytí. Mohou totiž způsobit, že nůž začne pomalu, ale jistě korodovat a ztupí se mu ostří. A to by byla škoda, když už jste si s výběrem nože a jeho koupí dali takovou práci.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více