Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

fritované hranolky
Zdroj: Pixabay, Dana Tentis

Odmyslete si to, že fritování neboli hluboké smažení není extra zdravá věc. Ale fritované hranolky, květák, nebo třeba žampiony, to je dobrota. Využijte naše triky.

Co je fritování

Pokud si myslíte, že fritovaný pokrm je nasáklý tukem, máme dobrou informaci. Pokud je jídlo správně připraveno, stát by se to nemělo. Co je vlastně fritování? Jedná se o způsob smažení ve vysoké vrstvě tuku. Někdy se mu říká i „hluboké smažení“. 

Jaký olej je správný na fritování

Na fritování nemůžete vzít jakýkoliv olej. Protože bude procházet vysokými teplotami, mělo by se jednat o takový, který se nepřepálí. Ideální na tyto způsoby přípravy jídel je třeba řepkový olej, který má také navíc neutrální chuť. Je potřeba, aby byl rafinovaný, protože má vysoký kouřový bod.

Můžete využít i jiné rafinované oleje, ale řepkový vychází i z hlediska ceny velmi dobře. Ale jeho životnost není velmi dlouhá. Jakmile zjistíte, že je olej kalný (kterýkoliv olej použijete), případně po vychladnutí tuhne, pryč s ním. Nejlépe slijte do plastové nádoby a odevzdejte ve sběrném dvoře.

Jak připravit potraviny na fritování

Potraviny, které budete fritovat, často obalujete. Pokud budete fritovat neobalené potraviny, jako třeba hranolky, dejte pozor na to, aby byly suché. Všechny kusy, které se budou fritovat, musí být stejně velké, aby se rovnoměrně připravovaly. Pamatujte na to při krájení.

Kuchaři také často zmiňují, že sůl v oleji může způsobit větší prskání. Když potraviny obalujete v trojobalu (nebo něčem jiném), tak rukou klepněte do obalené potraviny, aby z ní opadaly části, které nedrží. Celkově při obalení dbejte na to, aby byl na kusu potraviny pouze nezbytný nános sypkých ingrediencí. Jinak by totiž skončily v oleji a přepalovaly by se tam. 

Jaká je správná teplota při fritování

Správná teplota je důležitá, abyste potraviny připravili správně. Na fritovacím hrnci máte odstupňované druhy pokrmů v závislosti na potřebné teplotě. Pokud tento přístroj nemáte, pořiďte si teploměr na fritování. Fritovací nádobu volte se silným dnem. Teplota by se měla pohybovat okolo 180°C.

Fritování

Fritování je podobné smažení, s tím rozdílem, že je fritovaný kousek jídla ponořen v horkém oleji zcela, ne jen zčásti. Můžete jim připřavit křupavé a vskutku delikátní pochoutky, ne jen hranolky a…

Jak správně fritovat?

Dejte si pozor na fritování zmrzlých potravin. Ty olej ochladí, proto jich dávejte do fritovací nádoby méně, aby olej příliš nevychladl. To pak vede k těm "načvachtaným" pokrmům, které jíst nechcete. A už vůbec tam nedávejte zmrzlé potraviny s kousky ledu. Olej by totiž začal strašně prskat. Kombinace olej a voda opravdu není dobré řešení. Myslete na do po celou dobu fritování.

V případě větších potravin, které budete fritovat, jako jsou obalované řízky, květák, je dávejte do rozpáleného tuku pomocí kleští. Tak nechte fritovanou potravinu zhruba pět vteřin ponořenou v oleji bokem ostatních. Díky tomu se k sobě navzájem nepřilepí. Celkově je množství potravin v hrnci velmi důležité. Musí být mezi nimi odstupy, aby se k nim tuk dostal a potraviny aby se dobře osmažily. Pozor na přehřátí oleje. To poznáte podle bělavého kouře. V tom případě hned opatrně přesuňte nádobu na podložku a dejte na ni pokličku.

Když budete mít dofritováno, košík zavěste za okraj hrnce. Zbytek oleje z potravin tak hezky odkape. Pokud vyndáváte fritované potraviny z jiné nádoby než je fritovací hrnec, vemte si na to děrovanou naběračku, aby mohl olej odtékat. I tak je další možností (s fritovacím hrncem i bez něj) využít papírové utěrky, na které dáte hotový pokrm. Dejte ale pozor, aby nebyla utěrka příliš nasáklá, pak by neplnila svůj účel. 

Zdroje informací:
escoffieronline.com
thespruceeats.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více