Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Existuje množství potravin, které můžete jíst každý den, a přitom spalovat kalorie a zdravě hubnout. Potraviny z tohoto seznamu jsou nejen zdraví prospěšné, ale také mimořádně chutné, takže se jistě stanou oblíbenou součástí Vašeho jídelníčku. Kromě začlenění těchto potravin do svého stravování nezapomeňte také na pravidelný pohyb, který Vám k dosažení vysněného výsledku významný způsobem dopomůže. A o kterých potravinách je tu vlastně řeč?

Existuje množství potravin, které můžete jíst každý den, a přitom spalovat kalorie a zdravě hubnout. Potraviny z tohoto seznamu jsou nejen zdraví prospěšné, ale také mimořádně chutné, takže se jistě stanou oblíbenou součástí Vašeho jídelníčku. Kromě začlenění těchto potravin do svého stravování nezapomeňte také na pravidelný pohyb, který Vám k dosažení vysněného výsledku významný způsobem dopomůže. A o kterých potravinách je tu vlastně řeč?

Grapefruit

Grapefruit zrychluje metabolismus, a tak napomáhá spalování kalorií. Jelikož je toto ovoce bohaté na vlákninu, na dlouhou dobu zasytí a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Grapefruit si můžete vychutnat v podobě ovocných salátů, šťávy, nebo jen tak s bílým jogurtem.

Celer

Tajemství celeru je velmi jednoduché: celer Vám pomůže spálit více kalorií, než obsahuje. Celer se skládá zejména z vody, a tak je vhodnou součástí vyvážené stravy a redukčních diet. Celer je chutný jako ingredience pomazánek nebo zeleninových šťáv.

Luštěniny

Studie prokázaly, že luštěniny jsou mnohonásobně zdravější než obiloviny a že snižují riziko vzniku nejrůznějších chronických onemocnění. Navíc skvěle zasytí, jsou bohaté na vitamíny, minerály a sacharidy, a přitom mají nízký obsah cukru.

Zelený čaj

Zelený čaj je přímo balzámem pro fungující metabolismus. Tento exotický nápoj patří mezi nejsilnější antioxidanty, takže jím uděláte velkou laskavost svému tělu.

Omega-3

Bylo vědecky prokázáno, že Omega-3 mastné kyseliny působí jako regulátor metabolismu, neboť ovlivňují hladinu leptinu, který působí na rychlost spalování tuků. Omega-3 mastné kyseliny nejsou produkovány naším tělem, a tak je musíme získávat v potravě- bohatým zdrojem jsou ryby (především tuňák, sleď, losos). Získat je můžete také v podobě speciálních doplňků stravy.

Káva

Mnoho lidí si bez šálku dobré kávy nedokáže představit svůj den. Kofein obsažený v kávě nás skvěle probouzí a udržuje ve fyzické i psychické kondici. Kofein zvyšuje tepovou frekvenci, podporuje zásobování těla kyslíkem a spalování kalorií – bohužel tento efekt káva ztrácí přidáním různých mléčných produktů a cukru, proto vyzkoušejte zdravější ochucovadla, například skořici.

Avokádo

Avokádo je prostě úžasné. Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které urychlují metabolismus a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Avokádo dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi, léčí rány, snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice a vyživuje oči a vlasy. Z avokáda, rajčat a mořské soli si můžete udělat výtečnou pomazánku. Nakrájené avokádo skvěle dochutí zeleninové a luštěninové saláty. Rozmixováním avokáda se skořicí a kokosovým mlékem získáte osvěžující koktejl.

Pikantní jídla

To, že pikantní a pálivá jídla, pomáhají spalovat kalorie rychleji, není žádnou novinkou. Pikantní jídlo rozjede vaše metabolické pochody na maximum, proto si jej občas dopřejte. Dávejte však přednost kvalitním přísadám a koření, jako jsou pálivé papričky, čili, kajenský pepř, a naopak se vyhněte směsím koření, které obsahují nezdravá „éčka“ a přespříliš soli.

Chia semínka

Chia semínka jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, zrychlují metabolismus, potlačují chuť k jídlu a zvyšují produkci hormonu glukagonu, který se podílí na spalování tuků. Chia semínka můžete přidat do jogurtů, salátů nebo je smíchat s ovesnými vločkami či müsli.

Para ořechy

Para ořechy patří mezi nejchutnější potraviny, které se podílejí na spalování tuku. Para ořechy zrychlují metabolismus tím, že podporují produkci T3 hormonů štítné žlázy. Tato dobrota je navíc účinná v boji proti celulitidě a zlepšuje funkci imunitního systému. Zakoupit si můžete velmi chutné mléko z para ořechů. Pro výtečný dezert posypejte jejich kousky nakrájenou papáju, mango nebo salát z citrusových plodů.

Pokud jste si vědomi vlastností a účinků potravin, které jíte, snáze si vytvoříte zdraví prospěšný jídelníček. A v případě, že ke zdravému stravování přidáte také fyzické cvičení, vytoužený efekt se jistě brzy dostaví. A jaké je Vaše tajemství zdravého životního stylu? Podělte se s námi do komentářů!

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více