Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna medvědího česneku je za dveřmi a s ní přicházejí do kuchyně nepostradatelné vitamíny. Medvědí česnek si můžete koupit v obchodě nebo na trhu, nebo vyrazit do přírody a šetrně si nasbírat, kolik potřebujete. Jana Vlková, zakladatelka portálu Kytky k jídlu, vystudovaná ekoložka a autorka květinových kuchařek pro Toprecepty.cz radí, jak si bylinu nesplést s podobnými nejedlými nebo dokonce jedovatými druhy.

S čím se dá medvědí česnek zaměnit?

Březen je obvykle spojený s probouzením přírody po zimě a prvními vitamíny získanými ze sběru rostlin a bylin. Medvědí česnek patří mezi ty nejoblíbenější díky koktejlu prospěšných látek i skvělé chuti. Má podlouhlé zelené listy a drobné bílé kvítky, proto se mnozí obávají záměny s prudce jedovatou konvalinkou. Co na to námi oslovená expertka?

Často opakovaná varování hrozby záměny za podobnou konvalinku nejsou podle zakladatelky portálu Kytky k jídlu na místě. Konvalinka vyhledává jiná stanoviště, její listy jsou velmi tuhé. Inu, zkuste si z ní udělat pesto, její vlákna se namotají na mixér. Rozemnuté listy konvalinky skoro nevoní,“ říká Jana Vlková pro Toprecepty.cz. 

Není to však jen konvalinka, před kterou by měli být jarní sběrači na pozoru. Daleko nebezpečnější záměna je s ocúnem jesenním, který na jaře vyhání listy. Po požití ocúnu na rozdíl od konvalinky hrozí riziko selhání více orgánů najednou a zejména u dětí můžou být následky fatální... Listy ocúnu jsou česneku medvědímu podobné vzhledem i strukturou a navíc se jeho stanoviště může stanoviště česneku prakticky dotýkat. Ocún se ale pozná velmi dobře podle toho, že uprostřed listů má semeník,“ k čemuž expertka dodává, že ocún kvete v období podzimu, tudíž porovnání květů není v tomto případě možné. 

Další nebezpečí záměny spatřuje Jana Vlková v bylině zvané aron plamatý, který má s medvědím česnekem některé společné znaky. Aron plamatý je skutečně hodně jedovatý a roste prakticky na stejných místech jako česnek medvědí a ve stejnou dobu. Listy nejsou úplně podobné, ale květ je kryt toulcem, který lze s česnekovým listem zaměnit,“ dodává.

Ve stejnou dobu a na stejných místech se v přírodě můžete setkat také s podobným česnekem podivným, u kterého hrozí záměna s jedovatou bledulí. 

Jak spolehlivě rozeznat medvědí česnek?

Ani výčet rizik spojených s možnou záměnou za nejedlé či dokonce jedovaté rostliny za medvědí česnek by nikoho neměl odradit od jeho sběru. Dá se poznat podle typických znaků:

  • Listy jsou měkké, lesklé, bez žilek a vyrůstají na rozdíl od konvalinky nebo ocúnu samostatně ze země.
  • Drobné bílé kvítky se od květů zmíněných jedovatých rostlin velmi liší. Pro konvalinku jsou typické bílé zvonečky, květy ocúnu jesenního jsou fialové a aron plamatý má květ v polouzavřeném toulci.

Jana Vlková vysvětluje další důvod, proč není třeba se záměny obávat: „Všechny rostliny rodu Allium, což je český česnek, pažitka nebo cibule, mají typickou vůni, kterou každý pozná. Jednoznačné "tělo vůně" je doplněno u každého druhu dalšími "valérami". Česnek medvědí se tedy pozná podle typické vůně. Stačí rozemnout pár lístků v ruce a je to jasné. Očichávání rostlin je nejspolehlivější metoda, jak se je naučit správně poznávat.“ 

Dostali jsme také tip, kde medvědí česnek na jaře hledat: „Vyskytuje se především v nivách potoků a řek a na výživné půdě,“ přidává Jana cennou radu. Sběr v chráněných oblastech je však zakázaný, a tak je třeba vyhledávat stanoviště mimo tato území. 

Poprosili jsme zakladatelku portálu Kytky k jídlu i o její oblíbený recept s medvědím česnekem. Představila nám zajímavou kombinaci rýže, medvědího česneku a fialek.

Jak na to? Jedlé květy pouze lehce operte, jinak by mohly ztratit vůni. Česnek nakrájejte nahrubo a obě suroviny smíchejte s uvařenou rýží, která pár minut chladla. V příliš horké rýži by se obě rostliny zbytečně spařily. Takto ochucená rýže se dá doplnit o další bylinky a podávat samotná nebo jako příloha k masu.

Na náš dotaz ohledně chuti květů fialek paní Jana sdílí svou zkušenost: „Fialky chutnají nasládle s lehkou kyselou dochutí. Mají především nádhernou křupavě šťavnatou strukturu. Ač vypadají, že jsou předurčeny pro sladká jídla, lahodí i s těmi slanými.“

Může se medvědí česnek podat malým dětem?

Děti od 1 roku někdy mívají problém s trávením klasického česneku či cibule. A na to je medvědí česnek ideální, protože tyto dvě chutě v sobě má a je stravitelnější než obě zmíněné ingredience. Malým dětem jej lze přidat v menším množství do polévek, zeleniny i pomazánek. Samozřejmostí je však naprostá jistota, že jde o medvědí česnek.

Fotogalerie - Medvědí česnek se dá zaměnit s jedovatými rostlinami

Ukázat 4 fotografie

Zdroje informací:

kytkykjidlu.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

20. 3. 2023 15:18

Očichávání listů je sice spolehlivé, ale až budete očichávat pátý list, nepoznáte nic, protože už vám budou ruce i oděv vonět česnekem. Naštěstí jsem "směsný porost" konvalinky a česneku potkal v životě jen jednou a porosty se dotýkaly jen okrajem. Během sběru jsou spolehlivější rozpoznávací znaky: list konvalinky je mělce rýhovaný a méně leský, stopky tužší a vyrůstají ze země společně, jak bylo v článku uvedeno.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více