Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

František Němec – živnostník kraje Vysočina pro rok 2014

František Němec – živnostník kraje Vysočina pro rok 2014

Mezi regionálními živnostníky vyhrál už podruhé farmář František Němec z Netína, průkopník prodeje výrobků z farem. Poprvé v roce 2008. Co je dnes nového na jeho farmě a čemu vděčí za svůj úspěch.

Jak máte velkou farmu a co stojí za Vaším úspěchem?

V současné době máme 154 ha a 150 ks hovězího dobytka (70 dojnic, 1 býka, 6 volů a 73 jalovic). Na pozemcích pěstujeme krmivovou základnu pro naše zvířata - jetel, kukuřici, pšenici, ječmen a seno. Ze 154 ha připadá 54 ha na trvalé travní porosty a zbytek je orná půda. Tím, že máme celkem vysoké zatížení dobytčích jednotek na ha půdy, máme proto i dostatek kvalitního hnoje pro hnojení a nejsme tak závislí na průmyslových hnojivech. Dnes je na trhu celkem dost značek, co se snaží tvářit jako farmářské. Uvědomujeme si, že to má zákazník těžké se zorientovat, proto pořádáme různé akce na naší farmě, dáváme fotky na facebook, zveme návštěvníky na farmu. V dnešní době není problém na internetu najít dostatek informací, moje rada zní: podívejte se na webové stránky, na facebook a jeďte se podívat na farmu, pokud někdo zpracovává mléko jako my, tak musí mít senážní žlaby, krávy, telata, mléčnici, mlékárnu, schválení o registraci ke zpracování živočišných produktů takzvané CZ (na zpracování mléka i masa), traktory a další zemědělské stroje. U nás je vidět, že zemědělství děláme s láskou a že nám jde o našeho zákazníka. Naše výrobky děláme dle našeho nejlepšího svědomí a vědomí, aby je bez obav a s chutí jedly i naše děti. Dnes se dá dělat hodně stupňů kvality. Pro někoho je kvalita již při obsahu 30% vody v uzeninách, my však vodou takto masné výrobky neupravujeme.

Které výrobky z Vaší nabídky vyrábíte sami?

V roce 2007 jsme začali s jogurtem. Začínali jsme na cca 200 zpracovaných litrech denně. Dnes zpracováváme přibližně 1000 l denně na jogurty, tvaroh, sýry, nápoje, a šetrně pasterované mléko. V roce 2012 jsme začali zpracovávat i maso, a to hlavně z toho důvodu, že jsme nenašli spolehlivého dodavatele, který by měl takovou kvalitu, jakou jsme si představovali my. V masně vyrábíme především výrobky bez rychlosoli - uzené maso a špek nakládáme na 5 neděl do 2% solného roztoku. V nabídce máme také klobásku bez rychlosoli,  Netínský vostřák zase obsahuje 50 % vepřového a 50% hovězího masa. Všechny potraviny, které vyrábíme, jsou něčím zajímavé. Třeba jogurt cappuccino: na jeho recepturu jsme přišli náhodou, když jsme se snažili dělat ledovou kávu, ale nakonec místo ledové kávy vznikl velice dobrý a výjimečný jogurt. Dá se říci, že všechny naše potraviny májí svůj příběh. Jsme rádi, že naše potraviny doporučují naši zákazníci svým přátelům a že si je i kupují jako dárek, třeba k narozeninám. Rádi spolupracujeme s kolegy z jiných odvětví zemědělství, třeba vajíčka máme od kolegy p. Dvořáka ze Zlatníku u Prahy, on prodává naše výrobky a my zase jeho vajíčka.

V loňském roce jste dostali ocenění Regionální potravina. Co na to říkáte?

Jsme velice rádi, že se naše výrobky pravidelně umísťují v různých soutěžích, je to pro nás povzbuzující a je to pro nás také ujištění, že se ubíráme správným směrem. Máme také ocenění regionální produkt. Víme, že se na trhu vyskytuje hodně značek, jež jsou pro zákazníky těžko čitelné či matoucí. Nicméně věřím, že se zákazníci začnou více orientovat na regionální potraviny a začnou je více kupovat, čímž podpoří i region, kde se potraviny vyrábí. My jsme třeba během posledních dvou let přibrali 17 nových zaměstnanců, mezi nimiž jsou 4 ženy po rodičovské dovolené i pracovníci se změněnou pracovní schopností. Uvědomujeme si, že máme menší produktivitu práce a že naše výrobky jsou o něco dražší, ale pokud srovnáte podíl mléka v mléčných výrobcích a podíl masa v masných výrobcích oproti konkurenci, zjistíte, že na podíl masa jsou naše výrobky levnější. Dnes není problém dostat do masných výrobků třeba 30% vody, aby to zákazník víceméně nepoznal, proto nás těší důvěra našich zákazníků a uděláme vše pro to, abychom je nezklamali.

Jakým způsobem provádíte rozvozy vašich výrobků?

Dnes prodáme již cca 60% produkce sami a cca 40 % produkce přes obchodníky. Na prodej používáme pojízdné prodejny, které jsou schválené pro prodej chlazených výrobků. Zajíždíme do vesnic a měst, kde stojíme s pojízdnou prodejnou a zákazníci si nás najdou.  Rozvoz máme postavený na pravidelnosti, každý den v týdnu jezdíme na stejná místa a snažíme se vypěstovat u našich zákazníků chuťovou závislost na našich produktech. Věříme, že se nám to daří, díky nezaměnitelné chuti a kvalitě našich výrobků. Každý z našich zákazníků se může kdykoliv podívat na naši farmu v Netíně  a všem to i doporučujeme, protože jsme přesvědčeni, že návštěva naší farmy na Vysočině prohlubuje důvěru v naše výrobky a zároveň podporuje i místní ekonomiku.

Které výrobky byste doporučil a proč?

Z mléčných výrobků já osobně mám nejraději jahodový jogurt s opravdovými kousky jahod. Probiotický nápoj borůvkový mně vždy připomene čerstvě natrhané lesní borůvky. Ze sýrů mám nejraději pařené válečky s bazalkou, pro jejich jedinečnou lehce pikantní česnekově-bazalkovou chuť. Tvaroh vyrábíme tradiční metodou bez odstřeďování, a tím je lahodný a plný chuti. Z masné výroby nejčastěji jím Jurovu klobásu bez rychlosoli a když vyndáme z naší udírny netínské uzené a netínský špek také neodolám. A králičí paštika namazaná na čerstvém chlebu je také delikatesa. Veškeré naše uzeniny jsou pouze v přírodních střevech, třeba na jedno kilo králičí debrecínky jenom střívko stojí 40 Kč.

Co máte v plánu do budoucna?

Během dvou let jsme se tak rychle rozrostli, že se musíme zaměřit především na stabilizaci a více dopilovat rozvozy našich prodejen, protože největší náklady máme na distribuci. Některé rozvozové trasy, jež nevychází finančně, budeme zlepšovat, nebo v tom horším případě bohužel popřípadě rušit a zase některé nové více podpoříme reklamou, aby o nás vědělo co nejvíce nových potenciálních zákazníků. Je pro nás dobré, když naše výrobky chválí sami naši zákazníci, a proto bychom se chtěli tímto způsobem více prezentovat v jednotlivých regionech. Na příští rok máme jako novinku připravené zmrzliny, jejichž recepturu jsme letos doladili, a můžeme už nyní prozradit, že Vás dostanou osvěžující chutí plnou ovoce.

Můžete nás podpořit na stránkách:

www.farmanemcova.cz

https://www.facebook.com/farma.nemcova

https://www.youtube.com/watch?v=rn1M5n9LlZI

Tel: 542 526 170

 

PR článek

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více