Halloweenské pochoutky!
24. 10. 2014 Historie a zajímavosti
Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!
Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!
Dýňový cupcake!
Ingredience: ½ šálku másla, 1 šálek hnědého cukru, 1/3 šálku krystalového cukru, 2 šálky polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, 1/8 lžičky rozdrceného hřebíčku, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, 2 vejce, ½ šálku podmáslí, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 ¼ šálku dýně (pyré, kompot, nebo čerstvá dýně nadrobno nakrájená)
Troubu předehřejte na 180°C.
Ušlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce.
Prosátou mouku smíchejte se suchými ingrediencemi a jemně ji vmíchejte k máslu, cukru a vejcím.
Nakonec přidejte dýni a vše zamíchejte. Cupcakes pečte 23-25 minut a po vychladnutí zdobte oblíbenou krémovou polevou, marmeládou nebo šlehačkou.
Dýňové máslo
Ingredience: 2 malé dýně, 2 lžíce másla, 2 šálky hnědého cukru, ¼ šálku jablečné šťávy, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky rozdrceného hřebíčku
Dýně rozřízněte, odstraňte z nich semínka i vnější slupku a nakrájejte je na malé kostičky.
Přes noc dýně naložte s jablečnou šťávou, cukrem, vanilkovým extraktem a kořením.
Poté směs pozvolna vařte na malém plamenu, a to až několik hodin, dokud nejsou dýně měkké. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte máslo. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dýňové máslo v lednici až dva týdny.
Dýňové máslo je výborné na křupavých toastech nebo třeba na výše zmíněných dýňových cupcakes.
Pečená dýňová semínka
Semínka vydlabejte z vnitřku dýně, pořádně je opláchněte pod proudem teplé vody a odstraňte z nich dužinu. Smíchejte se lžicí oleje nebo rozpuštěného másla a rovnoměrně je rozprostřete na pečícím papírem vyložený pekáč. Osolte nebo okořeňte podle chuti. Pečte při teplotě 180°C po dobu 10 minut dozlatova. Během pečení je občas promíchejte – snadno se totiž připalují.
Užívejte si podzimních chutí! Brzy Vám přineseme další inspiraci!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Dušený špenát může být pochoutkou: Stačí přidat správné množství česneku a cibule a dochutit slaninou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 6 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 9 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 11 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno 18. 4. 2024 19:14
Komentáře
30. 10. 2014 12:24
25. 10. 2014 14:12