Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!

Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!

Dýňový cupcake!

Ingredience: ½ šálku másla, 1 šálek hnědého cukru, 1/3 šálku krystalového cukru, 2 šálky polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, 1/8 lžičky rozdrceného hřebíčku, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, 2 vejce, ½ šálku podmáslí, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 ¼ šálku dýně (pyré, kompot, nebo čerstvá dýně nadrobno nakrájená)

Troubu předehřejte na 180°C.

Ušlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce.

Prosátou mouku smíchejte se suchými ingrediencemi a jemně ji vmíchejte k máslu, cukru a vejcím.

Nakonec přidejte dýni a vše zamíchejte. Cupcakes pečte 23-25 minut a po vychladnutí zdobte oblíbenou krémovou polevou, marmeládou nebo šlehačkou.

Dýňové máslo

Ingredience: 2 malé dýně, 2 lžíce másla, 2 šálky hnědého cukru, ¼ šálku jablečné šťávy, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky rozdrceného hřebíčku

Dýně rozřízněte, odstraňte z nich semínka i vnější slupku a nakrájejte je na malé kostičky.

Přes noc dýně naložte s jablečnou šťávou, cukrem, vanilkovým extraktem a kořením.

Poté směs pozvolna vařte na malém plamenu, a to až několik hodin, dokud nejsou dýně měkké. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte máslo. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dýňové máslo v lednici až dva týdny.

Dýňové máslo je výborné na křupavých toastech nebo třeba na výše zmíněných dýňových cupcakes.

Pečená dýňová semínka

Semínka vydlabejte z vnitřku dýně, pořádně je opláchněte pod proudem teplé vody a odstraňte z nich dužinu. Smíchejte se lžicí oleje nebo rozpuštěného másla a rovnoměrně je rozprostřete na pečícím papírem vyložený pekáč. Osolte nebo okořeňte podle chuti. Pečte při teplotě 180°C po dobu 10 minut dozlatova. Během pečení je občas promíchejte – snadno se totiž připalují.

Užívejte si podzimních chutí! Brzy Vám přineseme další inspiraci! 

Komentáře

Peppa

30. 10. 2014 12:24

Posilam bodik!:-):yes:

Katka B Katka B

25. 10. 2014 14:12

Krásná úvodní fotka ;-):yes:

Přidat komentář