Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snídaně je základ dne! Vyzkoušejte lahodné a jednoduché tipy, jak ji připravit
Zdroj: Brooke Larke, Unsplash.com

Jak začít aktivní a úspěšný den? No přece snídaní! Pokud tomu tak z nějakého důvodu nečiníte, přesvědčíme Vás o opaku. Snídaně je totiž nejdůležitějším jídlem dne a jako taková dokáže utužit naše zdraví. Poradíme vám, jak si ji připravit, ať už máte raději sladkou, nebo slanou variantu.

Snídaně bystří mozek a nastartuje den

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Kvůli uspěchanému životu si řada z nás zvykla odbýt se ráno rychlou kávou nebo kupovaným sladkým pečivem ze stánku, které slupne po cestě. Ale jak vždy varovaly maminky - nasnídej se v klidu, nebo budeš mít vředy! Ale nejde jen o to. Zdravá snídaně reguluje hladinu inzulínu v krvi, a tím nám pomáhá předejít nejen obezitě, ale i život ohrožujícím nemocem, jako je například diabetes. Zároveň dobrá snídaně podporuje správnou funkci našeho metabolismu, a tak díky ní přes den mnohem rychleji spalujeme. Vyvážená snídaně je tak nezbytnou součástí každého programu zaměřeného na redukci váhy. Pokud chcete zhubnout, dejte si k snídani ovesné vločky s ovocem, medem a ořechy, nebo míchané vaječné bílky s tmavým pečivem. Pokud si ráno dopřejete snídani bohatou na bílkoviny, nebude Vás navíc přes den honit mlsná – a to určitě stojí za vyzkoušení.

Dobrá a zdravá snídaně připravuje půdu pro dobrou náladu, kterou si s takovýmto startem do nového dne snadno udržíme. Mnohé studie dokázaly, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají nejen lepší náladu, ale také mnohem více energie, takže toho za den mnohonásobně více stihnou. Snídat je tedy jako žít dvakrát. Začít den lehkou snídaní byste měli i v případě, že ráno cvičíte. Snídaně Vám dodá energii, takže budete nejen výkonnější, ale i koncentrovanější. Pokud brzy ráno nemáte na snídani chuť, vyzkoušejte oblíbené ovocné nebo ovocno-zeleninové smoothie, které Vám dodá spoustu potřebných látek a určitě Vám zachutná. Navíc existují studie, které podporují názor, že cvičení na prázdný žaludek pomáha spalovat jen sacharidy, ne tuky, což z dlouhodobého hlediska není žádoucí.

Zdravá snídaně Vám hned po ránu dodá potřebné živiny, díky kterým Vám to bude pálit. Myšlení, paměť, koncentrace, nebo třeba fantazie Vám poběží na plné obrátky. Díky snídani budete v práci k nezastavení. Snad jsme vás přesvědčili, že snídat se vyplatí. Teď máme pro vás ještě několik tipů, jak si takovou snídani připravit, abyste si opravdu pochutnali...

Snídaně naslano

Snídaně naslano potěší velké jedlíky, ale i ty, kteří si večer předtím zašli na pár piv s přáteli. Vejce, ať už jako volská oka nebo míchaná, pořádná dávka fazolí, k tomu klobáska - to je základ pravé anglické snídaně, která je opravdu vydatným jídlem. Ale jde to i zlehka, samozřejmě. Pokud máte v blízkosti bydliště pekařství, zejděte si tam pro čerstvý chleba a namažte si ho předem připravenou domácí pomazánkou. 

Snídaně nasladko

Sladká snídaně vám rychle dodá energii díky cukru, ale nic se nemá přehánět. Proto je dobrá dát si například ovocný salát, nebo samostatné ovoce podle toho, co máte rádi, a k němu přidat například vločky nebo müsli - vlákninu - a dále jogurt či sýr cottage - bílkoviny. Víkendové volno si ale žádá něco slavnostnějšího, a tak, máte-li čas, potěšte sebe, partnera nebo celou rodinu třeba palačinkami. Ale i ve všední den si můžete relativně snadno a rychle přihotovit lívance. Inspirujte se v následujících receptech:

Snídaně zdravě

Jste-li nadšenci do zdravého životního stylu, pak víte, že snídaně je vážně základ. Ale také víte, že nemusíte sníst zrovna půl plata vajec a tunu těsta, aby se vám den lépe startovat. Inspiraci pro lehké a zdravé fit snídaně najdete zde:

Snídaně pro děti

Děti jsou radost, ale někdy je s nimi i kříž. Nejraději by jedly jen své oblíbené barevné cereálie nebo sladkosti. Kdepak - ovoce a zelenina nebo neochucený bílý jogurt! Ale snídat se musí, to jsme si už vysvětlili. Maminky musí být občas hodně kreativní, aby do svých potomků dostaly vše, co jejich tělo potřebuje. Naštěstí se několik z nich o své nápady dělí se světem:

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více