Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O Chia se mluví jako o zázračném produktu. Zahraniční média jí věnovala tolik pozornosti, že se o roku 2013 začalo mluvit jako o roku Chia. Máme rok 2015 a i v Česku si chia semínka získávají stále více nových příznivců. O Chia, respektive o produktu Mike Benexia Premium kvality Chia, si budu povídat s paní magistrou Renatou Jiráskovou. Paní magistro proč Mike Benexia Premium kvality Chia a proč ne jen Chia? Jaký je v tom rozdíl?

Je a velký. Prémiová Chia Mike Benexia, kterou dodává do lékáren kanadská značka kvality Barny´s, prošla jako jediná náročným schvalovacím procesem v rámci celé EU a získala status Novel Food. To zákazníkům garantuje především jakost a původ suroviny a vždy maximální obsah nutričních látek. Za druhé Mike Benexia garantuje i bezpečnost, protože semínka Benexia původem z Bolívijských hor není nutné ošetřovat drastickými metodami. Ve svém přirozeném prostředí netrpí na škůdce a plísně.  Mike Benexia musí také splňovat náročnou normu GAP, tedy správnou zemědělskou praxi s vysokým požadavkem na jakost finálního produktu. Vlastně i z tohoto důvodu najdeme na obalu logo kanadské značky kvality. Pokud se nejedná přímo o  Chiu Mike Benexia od Barny´s, je tady teoreticky nebezpečí, že jiní dodavatelé k ošetření semínek mohou používat málo šetrnou a nezdravou radiaci. A proto je důležitá garance kvality zastřešená silnou značkou.

Dobře, ale má to nějaký další význam pro zdraví?

Ten význam spočívá zejména v tom, že Mike Benexia má ambici pozitivně ovlivnit zdraví široké populace. A jsem přesvědčená, že to nemusí být jenom ambice, ale realita, pokud dopad na zdraví v tomto konkrétním případě posoudí odborníci po nějakém čase. Mike Benexia je totiž nutriční poklad obsahující omega 3 mastné kyseliny, lehce stravitelné proteiny, vitaminy, minerály, antioxidanty, aminokyseliny. Nesmím také zapomenout na významnou porci vlákniny. Možná však mluvím až příliš ze široka, ale jednou větou se dá říci, že Mike Benexia, to jsou ta nejobsažnější semínka na této planetě a jako taková mají velký přínos pro zdraví. 

Paní magistro, položím Vám otázku, na kterou dost dlouho hledám nějakou odpověď. Proč lidé objevují Chiu až v posledních letech?

Možná i proto, že lidstvo musí znovuobjevovat už dříve poznané. To se týká i reinkarnace Chii pro moderního člověka. Chia byla zdrojem energie a zdraví už pro staré Aztéky a Maye. Zejména Aztékové oceňovali to, že Chia samotná jim umožnuje překonávat dlouhé vzdálenosti.  Chia je jídlo běžců i dnes. Dodává totiž při fyzické námaze organizmu potřebné živiny a hydrataci. Chia byla pro staré indiánské kultury dokonce důležitější než zlato a byla používána také jako platidlo.

Slovo Chia vyjadřuje v jazyce Mayů sílu. Jaký přínos představuje pro dnešního člověka? Zkuste být však více konkrétní.

Přínos je stejný jako pro Aztéky a Maye, protože je přirozeným zdrojem důležitých, řekla bych až životně důležitých nutričních látek a přímo se tedy nabízí Chiu využít k obohacení každodenní stravy. Jedna jediná malá odměrka s Mike Benexia pokrývá denní potřebu omega 3 mastných kyselin a myslím si, že čistší a kvalitnější zdroj omega 3 ani neexistuje. To říkám při vší úctě k rybám, které ale i tak nemáme na talíři každý den.

Dalším obrovským přínosem semínek Mike Benexia je jejich použití při hubnutí. Při hubnutí může pomoci chia, která se snadno používá a pomáhá zkonzumovat méně jídla. K tomu dochází několika způsoby. Zaprvé – chia vás zasytí. Doslova. Semínka v žaludku dvanáctkrát zvýší svůj původní objem a vy máte pocit sytosti. Také snižuje hladinu krevního cukru, což pomáhá omezit, anebo zcela zahnat chuť na sladké anebo slané pamlsky.  Kila navíc jsou často více zdravotním než estetickým problémem. Přesto za největší přínos těchto drobných semínek považuji jejich obrovskou antioxidační kapacitu a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega 3. Vždyť ty udržují náš mozek a cévy v dobré kondici a u dětí přispívají k rozvoji mozku. Stojí za to ještě dodat, že tato malá odměrka obsahuje více omega 3 než je obsaženo např. v celé porci lososa. 

Je snadné Chiu užívat?

To je opravdu jednoduché. Prostě stačí jí jen přisypat do jídla a obyčejné jídlo bude v okamžiku zdravější, tedy obohacené o vitaminy, omega 3 a mnoho dalších zdraví prospěšných ingrediencí. Fantazii se meze nekladou, pro inspiraci můžete jít i na stránky barnys.cz a nebo benexia.cz. Já osobně jsem se inspirovala větou na obalu. Stačí jen přisypat a každé jídlo může být zdravější. Takže si nasypu semínka, kam mě zrovna napadne, např. do jogurtu, do míchaných vajíček, do salátu. A jak mávnutím kouzelného proutku mám ve vteřině vajíčka mnohem zdravější, obohacená o vitaminy, minerály, vlákninu, omega 3 a mnoho dalších zdraví prospěšných látek.

Obvyklá otázka na závěr - kde a za kolik můžeme prémiovou Chiu Mike Benexia koupit?

Samozřejmě v lékárnách a pak na portálu barnys.cz, kde jedno balení stojí 249 Kč a nebo zde můžete  za velmi výhodnou cenu  699 Kč zakoupit balení 4 kusů.

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie