Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit mléčné výrobky? Zkuste kokosové mléko nebo mandlový jogurt
Zdroj: Social Cut, Unsplash.com

Máte alergii na laktózu, a tak jste nuceni ze svého jídelníčku vypustit všechny mléčné výrobky? Nebo jen chcete vyzkoušet něco nového a méně tradičního? Ať tak, či tak, určitě ochutnejte některé z alternativ mléčných výrobků, které jsou nejen mimořádně zdravé, ale i chutné.

Kokos místo mléka

Kokosové mléko je stále běžnější součástí zdravých jídelníčků. Není divu – je to totiž velmi bohatý zdroj živých kultur, vlákniny, vápníku, vitamínu C, E, B1, B3, B5 a B6, draslíku, železa, selenu a hořčíku. Kokosové mléko neobsahuje laktózu, ani lepek, a tak je vhodné pro lidi s potravinovou alergií. Pošmáknout si na něm mohou samozřejmě také vegani. Pokud však nemáte rádi silnou chuť kokosu, vyzkoušejte jiné možnosti.

Už jste někdy ochutnali tzv. živý sýr? Jde o velmi zajímavou a mnohem zdravější alternativu k běžným sýrům a jogurtům. Živý sýr obsahuje velké množství probiotik a je plný vápníku a bílkovin. Pozor - vzhledem k tomu, že jde o mléčný výrobek, obsahuje laktózu. Pokud si myslíte, že to vaše tělo nezvládne, můžete zkusit veganský sýr, který se vyrábí nejčastěji z ořechů. Jak na to? Je to jednoduché!

Sojový jogurt je perfektní volbou, pokud se vám stýská po chuti tradičních mléčných jogurtů. Sojový jogurt sice obsahuje méně vápníku, ale i přesto potěší jedince s nesnášenlivostí laktózy.

Kokosový kefír je další lahůdkou na seznamu, která potěší nejen chutí, ale i složením. Kokosový kefír obsahuje prospěšná probiotika, důležité vitamíny a minerály. Díky lahodné nasládlé chuti se hodí zejména do koktejlů a smoothies.

Pokud potřebujete rychle dobít energii, sáhněte po mandlovém jogurtu. Ten obsahuje esenciální živiny, zejména vápník a fosfor, dále vitamín D a vitamín B12, a tak je dobrý pro naše kosti i trávení. K tomu všemu se opět přidává skvělá sladká chuť.

TIP: Dávejte přednost výrobkům bez příchutě – ochucené většinou obsahují velké množství cukru, dochucovadel, barviv a nezdravých éček. Pokud holdujete ovocným chutím, raději rozmixujte do mléka či jogurtu čerstvé ovoce.

Komentáře

Martina

15. 10. 2015 13:00

A co takhle použít vlastní hlavu? Stačí zadat do google "živý sýr recept" ;-) Nebo se zeptej přítele, ten ti živý sýr vyrobí :-p

Nadja Nadja

10. 5. 2015 23:13

:-? A co takhle postup výroby? nebo alespoň link.
Zajímal by mne hlavně živý sýr.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více