Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak začít s vegetariánstvím? 6 malých kroků pro vás, jeden velký pro záchranu planety
Zdroj: Sheri Hooley, Unsplash.com

Pokud jste se rozhodli najet na vegetariánskou stravu, bravo! Děláte správnou věc, která životnímu prostředí rozhodně ulehčí. Přechod k vegetariánství je ovšem poměrně výraznou změnou, která vyžaduje čas a úsilí. Proto jsme dali dohromady několik kroků, které vám vstup do nového života usnadní.

Vegetariánstvím ku zdraví!

S planetou a životním prostředím to jde od deseti k pěti. Jednou z věcí, která by to mohla zlepšit, by bylo, kdyby všichni přestali jíst maso, hlavně to pocházející s velkochovů. Masné a mlékárenské společnosti mají na klima horší dopad, než těžaři ropy a podle odborníků bude odvětví živočišné výroby do roku 2050 odpovědné za 80 % skleníkových plynů z povoleného plánu. To je dost důvodů, aby si lidé rozmysleli, jestli si místo hovězího řízku nedají raději ten z bedly. Ale není to jen o tom.

Maso je sice bohaté na bílkoviny, mnoho jeho druhů je ale i velmi tučné a pro organismus těžko stravitelné. Uzeniny jsou navíc kromě masa plné i jiných věcí a také obsahují velké množství soli, se kterou bychom měli v jídelníčku být spíše střídmí. Pokud vynecháte kotletky a párečky, vašemu zažívání to uleví. Ruku v ruce s tím totiž začnete jíst více zeleniny, což znamená také více vlákniny a pravidelnější rytmus celého vašeho těla. Bude se vám lépe spát, nebude se vám tolik nafukovat břicho.

Výhody veganství a vegetariánství jsou nesporné, ale každá mince má dvě strany. Samozřejmě, že lidský organismus potřebuje proteiny. Obzvlášť, pokud cvičíte nebo jinak pravidelně sportujete si musíte ohlídat, abyste jich získavali dost. Skvělými neživočišnými zdroji bílkovin je například tofu, seitan nebo nejrůznější lušteniny, ze kterých si můžete připravit řad lahodných pokrmů, na kterých si pošmáknou i zarytí masožravci. Inspiraci hledejte v našich receptech:

Pokud se rozhodnete pro vegetariánství a zajístíte, aby byla vaše strava nadále výživná a vyvážená, máte vlastně už napůl vyhráno. Ale je to tak trochu jako s alkoholem. Všude bude spousta pokušení. Tu svatba s talířem miniřízečků či selátkem na rožni, tu kiosek na výletě, jediný zdroj občerstvení široko daleko, kde zrovna nemají nic jiného, než párek v rohlíku nebo tlačenku s chlebem. Jakmile si ale bezmasý životní styl osvojíte a přijemte jen za svůj, už vás to lákat nebude. Abyste to měli snadnější, dali jsme dohromady šest základních kroků, které vám pomohou v začátcích:

1. Buďte více času se zvířaty

Zvířata jsou nádherná, nevinná a inteligentní stvoření. Čím více času s nimi strávíte, tím více vás o tom přesvědčí. Byla to slavná veganska a bojovnice za práva zvířat Miley Cyrus, kdo řekl, že "pokud tvrdíte, že máte ráadi zvířata a zároveň jíte maso, pak nemáte rádi zvířata, ale mazlíčky". Zapojit se můžete do nejrůznějších organizací na ochranu zvířat, stát dobrovolníkem v útulku nebo si najít víkendovou brigádu na farmě. Příležitostí, jak trávit čas se zvířaty, je opravdu spousta.

2. Měňte stravovací návyky postupně

Přepnutí na nový režim stravování je tvrdá práce, proto není dobré si změnu naplánovat ze dne na den. Stravovací návyky měňte pomalu, objevujte nové věci a zkoušejte nové recepty a suroviny. Jen tak tuto životní změnu zvládnete psychicky v klidu a pohodě.

3. Pořiďte si vegetariánskou kuchařku

Mnoho lidí věří, že vegetariánská strava musí být nutně o něco ochuzená. Jídlo na rostlinné bázi je ve skutečnosti vynikající a nabízí opravdu široký repertoár. Ze začátku možná budete v obchodě bloudit a hledat alternativu k masu – ale nebojte, ingrediencí pro vegetariánské vaření je opravdu spousta. Stačí zkoušet nové věci. Dobrým průvodcem při prvních krůčcích se vám může stát kvalitní kuchařka.

4. Zamilujte si ovoce a zeleninu

Zelenina a ovoce se stanou jednou z hlavních položek na Vašem jídelníčku, což je velmi dobrá zpráva – ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny, vlákninu a další cenné prvky, přičemž jsou nízkokalorické a mají skvělou chuť. Sami uvidíte, co tato změna udělá s vaším zdravím a tukovými zásobami. Opět platí: zkoušejte dosud neochutnané druhy ovoce a zeleniny a recepty z nich a váš jídelníček bude pestrý jako nikdy předtím.

5. Motivujte se

Zůstat vegetariánem na grilovačce u přátel může být poměrně těžké, proto si v hlavě nejprve pořádně srovnejte, proč jste se tak rozhodli. Jen tak ustojíte situace, které by vás mohly svést na scestí. Abyste se vždy drželi svého cíle, každé ráno si připomeňte, proč jste se vzdali masa. Také je dobré najít si přátele mezi vegetariány.

6. Hlídejte si přísun živin

Jak už padlo, vaše strava by měla tělu dávat vše, co potřebuje, aby fungovalo správně, proto si ohlídejte, zda obsahuje dostatek živin. Hlídejte si negativní změny zdravotního stavu a v takovém případě vyhledejte odbornou radu. Se sestavením jídelního plánu vám pak může pomoci váš doktor nebo dietolog.

Tak šťastnou bezmasou cestu!

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

15. 10. 2020 07:35

Jíst se má všechno. Tyhle ideologické řeči militantních veganů o záchraně planety by měly být trestné a nepatří na stránky o vaření. :-!!:no:

Přidat komentář