Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čas sklizně je prošpikovaný nejrůznějšími návody, nápady, recepty po babičce i nejnovějšími gastronomickými trendy. Nejen pro ty, co by rádi vyzkoušeli něco nového, ale mají strach, protože co kdyby to náhodou nevyšlo, je tu Labeta. Vsaďte na naše osvědčené produkty. Připravte si domácí marmeládu či přesnídávku, naložte s námi okurky a jako bonus vám prozradíme recept na nálev na aspik a co s přerostlými okurkami.

Při přípravě chutných a trvanlivých domácích produktů bedlivě sledujte kvalitu ovoce a zeleniny. Nahnilé a potlučené plody nezpracovávejte, ve finále by pouze pokazily vámi odvedenou práci.

DIA jahodový džem

Budeme potřebovat: 1000 g očištěných jahod, Želírovací cukr vhodný pro diabetiky zn. Labeta (1 balení)

Jak na to: Jahody pokrájíme, 5–7 minut povaříme a odstavíme. Do horkého ovoce nasypeme želírovací cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Za stálého míchání džem ještě jednou (3–5 minut) povaříme, při varu sbíráme pěnu. Hotovou marmeládu plníme do sklenic.

Labeta tip:  Džem můžete dosladit fruktózou či dochutit kyselinou citronovou.

Malinová marmeláda

Budeme potřebovat: 900 g očištěných malin, Želírovací cukr 4:1 zn. Labeta (1 balení)

Jak na to: Maliny prolisujeme, do šťávy přidáme želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Nezapomínáme sbírat pěnu. Konzistenci marmelády odzkoušíme před plněním do sklenic tak, že trochu marmelády (2 kávové lžičky) nabereme na talířek a zchladíme 1-2 minuty v chladničce nebo mrazničce. Pokud je marmeláda příliš řídká, přidáme želírovací přípravek, pokud je příliš hustá, přidáme ovocnou složku nebo vodu. Je-li marmelád hotová, můžeme ji nalívat do skleniček. Sklenice se šroubovacím uzávěrem postavíme dnem vzhůru.

Labeta tip: Chceme-li marmeládu ještě trochu zdravější, použijeme na přípravu Třtinový želírovací cukr 4:1 zn. Labeta.

 

Ovocná přesnídávka pro děti

Budeme potřebovat: 1600 g rozmixovaných jahod nebo jiného ovoce, Želírovací cukr na jahody zn. Labeta (1 balení), 40 g bramborového škrobu, 1000–1100  ml vody

Jak na to:  Očištěné a umyté jahody rozmixujeme (v přesnídávce pro větší děti mohou zůstat kousky), přidáme cca 1000 ml vody a 5 minut povaříme. Vsypeme 1 balení Želírovacího cukru na jahody a za stálého míchání přilijeme 40 g bramborového škrobu rozmíchaného ve 100 ml vody. Povaříme 5 minut, nalijeme do skleniček, očistíme okraje a zavíčkujeme. Sterilujeme 25–30  minut při 80–85 ºC.

Labeta tip: Přesnídávky můžeme vyrábět z jednoho druhu ovoce, ale stejně dobrá je i kombinace několika chutí.

Nakládané okurky

Budeme potřebovat: okurky cca 2,5–3 kg, Lako zn. Labeta (1 balení), 1,75 l vody, 0,5 l 8% octa, 120 g cukru (popř. 40 tablet umělého sladidla), mrkev, křen, cibuli, kopr

Jak na to:  Obsah sáčku Lako smícháme s vodou, octem a cukrem (popř. umělým sladidlem)    a za stálého míchání 5 minut povaříme. Čisté okurky skládáme do sklenic, můžeme přidat na kolečka nakrájenou mrkev, křen, kousky cibule či snítku kopru. Okurkami naplněné sklenice zalijeme připraveným nálevem a zavíčkujeme. Sterilujeme 20–25 minut při 80 ºC. Skladujeme v suchu a temnu.

Labeta tip I:  S pomocí Laka můžeme připravit ochucený nálev na aspik, závitky či vaječnou tlačenku. Do 400 ml horkého scezeného nálevu z Laka přidáme 1 sáček Želatiny čiré nebo Želatiny na vaječnou tlačenku a mícháme, dokud se želatina nerozpustí.

Labeta tip II: Přerostlé okurky můžeme nakrájet na řezy. Pokud okurky nakrájíme na malé kostičky a zalijeme je scezeným nálevem, máme připravené okurky do bramborového salátu.

Více receptů, tipů a informací najdete na našich nových internetových stránkách.

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více