Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Taky nemáte rádi rybízový džem nebo marmeládu kvůli zrníčkům? Přinášíme návod, jak se jich bez práce zbavit!

Jak nakládáte se svou bohatou úrodou rybízu? Pečete, zavařujete, odšťavňujete? Zjistěte, co vám právě odšťavňování přinese dobrého a jak si díky němu usnadníte výrobu domácí marmelády, džemu nebo sirupu.

Proč odšťavňovat rybíz?

Odšťavňování představuje skvělý způsob, jak zpracovat úrodu ovoce a zeleniny a hlavně do sebe dostat více vitamínů. Věděli jste, že tělo přijímá vitamíny ze šťávy až 4x lépe, než z celých plodů? Důvodem je fakt, že po vylisování zůstává ve šťávě pouze rozpustná vláknina, která na rozdíl od nerozpustné neomezuje vstřebávání živin.

Lidé, kteří popíjejí čerstvé šťávy, tak brzy pocítí příval energie a všimnou si i ustupování zdravotních obtíží.

Speciálně rybíz nemá spousta z nás ráda, protože nám vadí jeho kyselá chuť a nepříjemná zrníčka. Je ale škoda si téhle zdravé bomby ze zahrady nevšímat. Ohromující je zejména její obsah vitamínu C – pro splnění denní potřeby vám postačí natrhat si 5-10 hroznů!

A pokud máte odšťavňovač, zbavíte se bez práce kyselosti i zrníček. Rybízová šťáva je sice sama o sobě kyselá, ale pokud jí doplníte například šťávou z jablek nebo melounu, ani nepoznáte, že tam nějaký rybíz kdy byl. A nežádoucí pecičky? Skončí v odpadní drti.

Jak na rybízový džem bez peciček?

Snadné odstranění zrníček pomocí odšťavnění je skvělým tipem zejména pro ty, co si každoročně vyrábějí domácí rybízovou marmeládu, džem nebo sirup. Díky odšťavňovači už nebudete muset otrhávat bobule ze stopek, svařovat je a pasírovat přes cedník. Při pasírování se stejně nezbavíte zrníček dokonale, zato při odšťavňování ano.

Nejlepší odšťavňovač na rybíz

Většina odšťavňovačů je na rybíz krátká. Buď odšťavníte jen několik hroznů a pak se zanese síto, nebo neodšťavníte vůbec nic. Nejlepší odšťavňovač na rybíz a jiné bobuloviny (angrešt, rakytník, maliny) je šnekový Sana Juicer EUJ-808. Vylisuje bez ucpání síta i velké množství bobulí a výhodou je, že je ani nemusíte otrhávat ze stopek.

Jednoduchý rybízový džem

Vyzkoušejte letos jednoduchý rybízový džem prověřený mnoha generacemi. Není divu, že se předává z pokolení na pokolení – potřebujete jen dvě ingredience, cca 50 minut a máte hotovo. Příprava džemu se dokonce obejde bez želírovacího prostředku, protože díky vysokému obsahu pektinu v rybízových bobulích ztuhne sám.

Suroviny:

  • 1 litr rybízové šťávy (potřebujete okolo 1300 g rybízu)
  • 1 kg krystalového cukru

Postup:

Rybíz odšťavněte i se stopkami a do čisté rybízové šťávy zamíchejte cukr. Máte-li šťávy více nebo méně, adekvátně přidejte nebo uberte množství cukru – jen zachovejte poměr 1:1. Hrnec s oslazenou šťávou přemístěte na sporák a vařte 35 minut na mírném plameni. Poté přelijte do vymytých zavařovacích sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pokud džem ve sklenici neztuhne hned, neděste se. Želírování může v tomto objemu trvat i týden.

Tip: Pro říznější chuť přidejte během vaření nebo po něm 1-2 lžíce rumu. Více ne, protože by se mohl narušit proces želírování.

 

Komentáře

Helka42

14. 9. 2018 16:57

Tak je fakt rozdíl, koupit odšťavňovač za dva litry nebo za dvanáct. Sama jsem se o tom přesvědčila. My koupili nedávno právě dost finančně náročný kuvings, ale vyplatilo se. Odpad je naprosto suchý, čištění je fakt sranda. A odšťavňuju všechno.:-)

Madula Madula

31. 7. 2016 19:20

ˇMadla - proč se má vařit rybíz. šT´áva 35 minut???? proč tak drsně ničit vitamíny ?????:-O:-//

5

Cernousek Cernousek

10. 9. 2015 08:38

Severinka:Právě že je jenom "pěkný" jinak naprosto k ničemu:no:

Cernousek Cernousek

10. 9. 2015 08:28

V dnešní komerční době je snaha vydělávat na všem a hlavně na nás
a když se necháme zlákat a všelijaké ty mašinky a udělátka do kuchyně pořídíme, zjistíme že máme v kuchyni spoustu nepotřebných,drahých krámů na které se práší nekde v komoře a použijem je tak jednou za uherský rok:no::no::no::-//

Jarka

24. 7. 2015 19:41

Také máme hodně starý, ale svoji práci si zastane, a když se přijde na "fígl" jak tam to ovoce dávkovat a povolovat šroubek, jde to parádně. Když jsem se dívala na cenu odšťavňovače, co nabízejí v reklamě, polil mě pot, ten náš stál-před hodně lety, 90 Kč, minulý týden jsme na něm mleli a cena je na krabičce! To by bylo koupených džemů za 13 tis.,!

Marie

23. 7. 2015 13:58

Přesně tak, také používáme strašně dlouho naši mašinku Tuti-fruti a jak píše Severinka i u nás má pohotovost manžel,který se stará o mletí a čištění sítka. Na linecké cukroví je rybízová marmeláda nejlepší.:-)):-)):-)):-K:-8

Severinka Severinka

22. 7. 2015 19:55

Odšťavňovač je to moc pěkný;-);-)ale ta cena za něho:-O:-O:-O:-O Naše stará mašinka odvede taky tu práci, akorát na to musí nastoupit můj muž se svojí silou:-D:-D:-D:-D

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více