KOŘENÍ, a RYZEC PEPRNÝ
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ hazel, před 30 minutami
„Přání a gratulace“ Nadja, 24. 4. 2024 12:25
„Problémy s odstredivým odšťavňovačem“ MarcelaPa, 7. 4. 2024 17:27
Poslední příspěvky
„Veronika.Hrozna: Verunko, Nanaimo ,je Indiansky nazev, ale…“ hazel, před 30 minutami
„Pěkné odpoledne , večer naložila a dnes upekla tucet…“ MarcelaPa, před 1 hodinou
„hazel: Já jsem taky zvědava na recept, jsou v tom samé…“ Veronika.Hrozna, před 3 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 3 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 8 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 8 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Fit salát
Přidáno před 20 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15
14. 9. 2010 16:25
13. 8. 2010 08:15
12. 8. 2010 12:37
Jsou i takové, které nejsou pro svou palčivost jedlé.
12. 8. 2010 08:37
11. 8. 2010 11:14
http://burle.blog.cz/1006/holubinky-povidani-struc...
Simi u holubinek se fakt nedá nic zvorat . když mi poprvé muž přinesl holubinku namodralou, trávozelenou a mandlovou s těmi "barvami" klobouků okamžitě jsem listovala všemi atlasy, co máme doma, pak dala ochutnat jen jemu, přežil jen měl pravdu - je to delikatesa
11. 8. 2010 11:07
11. 8. 2010 10:47
Ono to je jako olivy a jiné zprvu nám nechutnající jídla a suroviny, než si člověk naučí a pak neví kdy přestat. Je však brát mladé plodnice, jak je v tvém článku. Na to jsem zapoměl. Když jsem to poprvé udělal na chatě, zprvu ochutnali pouze odvážlivci. Dnes to nosí z lesa všichni a pak při pivečku , které pak chutmá. HI HI.
Rád bych ještě dodal, že jsem jedl i ryzce kvašené (v Rusku), také mi chutnali a mám recept, zatím jsem nedělal.
Podobné je to s holubinkami, kterých se lidé bojí, ale žádná holubinka není jedovatá a snadno se poznají. Některé jsou kvalitnější , některé méně, ale všechny dobré a když houby nerostou, většinou holubinka nezklame.
26[1]_1836655451.gif
11. 8. 2010 09:43
Jako důkaz nejednotnosti názorů a fakt, že jsem ještě tady, neb jedlý je, ale musí se dávat bacha je http://hobby.idnes.cz/ryzec-peprny-lactarius-piper...
http://botany.cz/cs/lactarius-piperatus/
11. 8. 2010 09:24
Koření, jak jsem psal, vypadá směs složitě, ale lze používat jen takové jak děláme běžný guláš. Já tam psal toto, protože jej kupiji přez internet (výhodně) a je opravdu dobré. Kupuju tam i jiné druhy.
RYZCE.- Je jich více. Např.Syrovinka, ry.pravý(se nazelenalým kruhem na plodnici) atd. Různě se upravují. Jeden který u nás roste hojně je také jedlý " Ryzec peprný". U nás se sbírá málo. MY ano. !! Je opravdu dost peprný a tím se zdá nejedlý. OMYL. v Rumunsku, Rusku, ale i jinde je ceněný více než HŘIB. Já ho tam ochutnal a je to nezapomenutelná chuťovka. Není to k nacpání, ale osmažený na oleji/dost/, osolený je to vychytávka k pivu. Dá se opéci i na ohni, nebo jen tak nasucho na plátech. Trpkost NENÍ JEDOVATOST. Pozor. Ještě je podobný tomuto. "Ryzec plstnatý"- ten není dobrý.FOTO
1.Obchod kde kupuji koření
2 a 3. Ryzec peprný.
0122005brilogo[1].jpg
ryzec_peprny[1].jpg
lactarius_piperatus_a7647[2]…