Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aby se sněhové pečivo (pusinky) podařilo

Bílkové pečivo nebo jeho různé podoby je jedno z nejoblíbenějších vánočních. Základní předpis: na 1 bílek 50-70 g pískového cukru. Při přípravě těsta rozlišujeme bílkovou hmotu šlehanou zastudena nebo zatepla. Hmotu šlehanou zatepla připravujeme ze stejných surovin (v některých případech můžeme pískový cukr nahradit moučkovým) jako zastudena, ale šleháme jí v teplé vodní lázni. Proto má hmota jemnější strukturu a je po upečení pěnovitější než zastudena, ale je zase pracnější a bílky musí být zásadně čerstvé. U hmoty zastudena bílky mají mít pokojovou teplotu, šleháme je bez cukru se špetkou soli a pár kapkami citronové šťávy tak dlouho, až mají pevné špičky. Pak začneme postupně přisypávat asi polovinu cukru, zbytek opatrně přidáme, když je sněhová hmota tuhá a lesklá. Správně ušlehanou sněhovou hmotu poznáte tak, že při říznutí nožem za ním zůstává stopa, která zmizí až po několika vteřinách. Jestliže jste přidali cukr příliš rychle, vznikne měkčí hmota, která se hned sleje. Hotové tvary vkládáme do studené nebo velmi mírně (tak 50 °C) vyhřáté trouby. V příliš vyhřáté troubě se pečivo na plechu rozlije. Pusinky nepečeme, ale sušíme při minimální teplotě nejlépe na pečícím papíru (nebo na dobře vymazaném plechu vysypaném moukou) asi hodinu. Pokud trouba nastavená ma minimum hodně peče, je dobře mírně pootevřít dvířka. Ideální je, když toto pečivo pečeme tak, že je možno ho nechat v troubě po vypnutí ještě několik hodin dosušit. Pak máme pečivo bílé.
http://www.toprecepty.cz/recept/3170-kokosky---sne...
http://www.toprecepty.cz/recept/3348-snehove-sisky...
http://www.toprecepty.cz/recept/3306-mocca-placick...

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek