Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinky, koření a jeho použití + jiná dochucovadla

mirca75: SKVĚLÉ!!!!!!!!! Díky!

Super super, moc díky :yes::yes::yes:

Napadlo mě, dát sem pár tipů pro začínající kuchařinky, na co použít jaké koření, nebo co se k čemu hodí. Tak snad to někomu pomůže.
Anýz - perník, sušenky, pečivo, cukroví, okurky, červené zelí, indická a čínská kuchyně, likéry, kompoty.
Bazalka - saláty, zeleninové omáčky, bylinkové máslo, ryby, dresinky, vepřové a drůbeží maso, rajčata, omáčky na těstoviny.
Bobkový list - zvěžina, nakládaná masa, kyselé zelí, polévky,vařené ryby, ragú, marinády.
Celer - polévky, saláty, pečené maso, zeleninové pokrmy, pomazánky, mletá masa.
Cibule - polévky, masitá jídla, pečeně, omáčky, houby, saláty, ryby, brambory, pomazánky.
Citronová kůra - koláče, tvaroh.
Citronová šťáva - ryby, zeleninové omáčky, saláty, tvaroh, dresinky, smažená masa.
Česnek - pečeně, saláty, polévky, omáčky, steaky, jehněčí maso, brambory, topinky, pomazánky, mletá masa, saláty.
Estragon - nádivky do drůbeže, octy, bylinkové máslo, omáčky, dresinky, k jemným zeleninám (chřest), marinády, saláty.
Fenykl - čaj, chleba, okurky, kysané zelí, koláče.
Hořčičné semínko - nakládání zeleniny.
Hořčice - k vařenému, pečenému masu, párkům, klobásám.
Hřebíček - kompoty, vepřová pečeně, omáčky ke zvěřině, rýže, koláče, nakládání zeleniny a hub, do kečupů.
Chilli - mletá masa, ostré omáčky (studené i teplé) k masu, fazole, chilli con carne, polévky.
Jalovec - zvěřina, kyselé zelí, vepřové maso, marinády, láky, pokrmy z kapusty, rybí marinády, drůbeží pokrmy (pečení).
Kakao - cukroví, moučníky, nápoje.
Kardamon - cukroví, v pekárnách, likéry, teplé nápoje.
Kmín - kyselé zelí, vepřová pečeně, chleba, pečivo, sýr, brambory, polévky, zelné pokrmy, pomazánky
Římský kmín - asijská kuchyně, salámy, likéry.
Kopr - omáčky (teplé i studené), pokrmy z ryb, dresinky, okurky, rajčata, tvaroh, pomazánky, polévky, zelené fazolky, vaječná jídla, zelné saláty.
Křen - k pečenému i vařenému masu, ke klobásám, pikantní omáčky jazyk, šunky, lák (okurky, červená řepa).
Kurkuma - při přípravě ostrých omáček, likéry, dušené maso, rýže.
Libeček - polévky (zeleninové bílé), brambory, tvaroh, dušená masa, bylinkové máslo, karbanátky.
Majoránka - polévky, luštěniny, pokrmy z brambor, kachna, husa, mletá masa, játra, směs na klobásy.
Muškátový květ - koláče, jemné omáčky, paštiky, rybí pokrmy.
Muškátový oříšek - polévky, bílé omáčky, kapusta, bramborové pyré, mletá masa, paštiky, koláče, pokrmy z rýže.
Nové koření - vývary, zahuštěné polévky, při marinování ryb, zvěřina.
Oregano - omáčky na těstoviny, zelenina, pizza, polévky, jehněčí a telecí maso, toasty, mletá masa.
Paprika mletá - guláše, perkelty, polévky, rýže, drůbeží a vepřové maso, tvaroh, pomazánky, mletá masa.
Pažitka - polévky, vaječné pokrmy, saláty, bílá omáčka, tvaroh, pomazánky.
Pepř - různá masa, polévky, omáčky, saláty.
Petržel - polévky, omáčky, mleté maso, vařené ryby.
Rozmarýn - pečená masa, zvěřina, brambory, zeleninové polévky.
Saturejka - luštěniny, bramborové polévky, kapusta, bylinkové omáčky, kuřecí maso, italská, balkánská, francouzská,... kuchyně.
Skořice - krupicová a rýžová kaše, jablečné moučníky, sladké omáčky, lívance, kompoty, pečená zvěřina.
Šafrán - rýže, světlé masové vývary a omáčky, drůbež, koláče (zvyšuje kyprost těsta), pokrmy z ryb.
Šalvěj - kuřata, nádivky, vepřové, králičí, jehněčí a telecí maso, sekaná.
Tymián - zeleninové polévky, ryby, pečeně, pokrmy z jater, zvěřina, omáčky na těstoviny, brambory, houby, sýrové pokrmy, fazole.
Vanilka - zmrzliny, moučníky, ovocné saláty, koláče, pečivo, likéry.
Yzop - telecí pečeně, brambory, tvaroh, pokrmy jižní kuchyně, mletá masa, omáčky k masům, bílé polévky.
Zázvor - omáčky, pečeně, masité pokrmy, kompoty, dýně, cukroví, sušenky, perníky, rýže, pečené banány, asijská kuchyně.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více