jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  40 000  receptů

Nové komentáře za posledních 7 dnů

Řadit: nejnovější na začátku   nejnovější na konci  

|< <- 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 -> >|

recept: Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
autor: Betty (neregistrovaný/á)
vloženo: 29.07.2015 12:39:30   Nahlásit komentář administrátorům

děkuji za výborný recept, všichni chválili !!! smajlik

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: Jitkas (neregistrovaný/á)
vloženo: 29.07.2015 12:30:30   Nahlásit komentář administrátorům

Andrea: Najdi si Maillardovu reakci (princip) a precti si. Pozor, v tom vsem je dulezity i casovy usek, neco je peceni a neco jineho gratinovani. Vse se tam doctes, vcetne grilovani a peceni masa, coz neni k zahozeni.

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: 1974andrea
vloženo: 29.07.2015 11:47:18   Nahlásit komentář administrátorům

Jitkas:smajlik Tak tyhle chemické reakce slyším teda prvně. Dík za info. Takže vlastně podle tohoto je třeba pečený květák obalený ve strouhance a sýru gratinovaný. Nebo řízek ... To se mi zdá divné

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: Jitkas (neregistrovaný/á)
vloženo: 29.07.2015 11:40:18   Nahlásit komentář administrátorům

Gratinovat znamena vytvorit zlatavou kurcicku na povrchu pokrmu. Ta se udela reakci mezi bilkovinami( tady syr) a sacharidy (strouhanka), tzv.Maillaardova reakce. V pripade potravin obsahujicich bilkovinu (ryba, maso), staci tyto posypat treba strouhankou a gratinovat. Potraviny, ktere neobsahuji bilkoviny, jako napr. testoviny, staci jim povrch pokryt bilkovinou(besamel nebo syr). Mohou se gratinovat jak predvarene ( rapiky mangoldu), tak nepredvarene potraviny, treba syrova zelenina - rajcata, nebo ovoce - plnene broskve. Dulezita je ona kombinace bilkoviny a sacharidu.
Andrea, tady se syr nerozpusti, protoze se strouhankou a tukem vytvori krustu, kdyby tam nebyla strouhanka a tuk, toz asi by udelal "zvykacku". Teplota musi byt vzdy nad 180°C

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: 1974andrea
vloženo: 29.07.2015 11:31:58   Nahlásit komentář administrátorům

cathleen:Možná si to jen špatně myslím jásmajlik Mně tam prostě mate to, že je to obalené a pečené. Kdyby ty řapíky byly bez obalení a posypané směsí strouhanky a sýru, tak bych si JÁ myslela, že je to gratinované, tudíž zapečené. Ale třeba tady třepu blbostismajlik

recept: Krkovička s česnekem a bylinkami
autor: Kadlik
vloženo: 29.07.2015 11:11:20   Nahlásit komentář administrátorům

jednoduché, osvědčené, geniální!!! Chuťové pohárky tančí v hubě kankán!!!smajlik

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: cathleen
vloženo: 29.07.2015 10:48:50   Nahlásit komentář administrátorům

1974andrea: mám tyhle diskuze o jídle a vaření ráda, jaké pření?
Sýr je ve strouhance, krustu udělá - řapíky jsou, když je vezmeš do prstů a ukousneš, něco jako křupavé slané tyčinky s měkkým středem.
Třeba se ještě někdo se svým názorem ozvesmajlik

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: 1974andrea
vloženo: 29.07.2015 10:41:10   Nahlásit komentář administrátorům

cathleen:Já myslím, že při gratinování se ten sýr na jídle rozpustí a udělá tu sýrovou krustu. Třeba když gratinuješ brambory, tak je sýrem posypeš a sýr se rozpustí a pokrm se jím zapeče neboli gratinuje. Ale nechci se přítsmajlik

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: cathleen
vloženo: 29.07.2015 10:37:52   Nahlásit komentář administrátorům

1974andrea: noo, brala jsem to, že jsou taky zapečené - a našla jsem jako gratinované na více italských webech (kam chodím pro inspiracismajlik )
Myslíš, že je to hodně vedle? Wikipedie říká, že.....Výraz gratinování je převzat z francouzštiny a znamená zapékání. Při gratinování vzniká krusta, podpořená často použitím strouhaného sýra, strouhanky ap. Slovo je odvozeno od seškrabávání (fr. gratter) právě této připečené kůrky.

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: 1974andrea
vloženo: 29.07.2015 10:32:51   Nahlásit komentář administrátorům

cathleen:Ivčo, neznamená gratinovat spíš zapékat?

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: cathleen
vloženo: 29.07.2015 09:18:19   Nahlásit komentář administrátorům

hosta: zatím se odvážil jen jeden z celého záhonu - a o květ přišel. Četla jsem, že se vybíhající květy mají seřezávat, mangold pak obrůstá (a je použitelný) až do zámrazusmajlik

recept: Konina na houbách
autor: spagetka
vloženo: 29.07.2015 09:14:49   Nahlásit komentář administrátorům

Děkuji vám moc smajlik

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: hosta
vloženo: 29.07.2015 09:12:28   Nahlásit komentář administrátorům

A zas ten mangold - parádasmajlik Jen pokračuj, než půjde do květusmajlik

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: cathleen
vloženo: 29.07.2015 09:10:12   Nahlásit komentář administrátorům

magdalenka: doopravdy a asi napořád smajliksmajlik

recept: Gratinované mangoldové řapíky
autor: magdalenka
vloženo: 29.07.2015 09:07:25   Nahlásit komentář administrátorům

mangold ťa dostal...smajliksmajlik


|< <- 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 -> >|



Zobrazit nové komentáře     receptů     fotoalb     článků    


Copyright © 2008 - 2015 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partner: Videorecepty               Obecné podmínky | Pexeso | RSS | Kontakty | Google+ | přihlášení přes Facebook
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz