jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  38 000  receptů

Domácí bujón do zásoby

Domácí bujón do zásoby
nahoru
Domácí bujón do zásoby Domácí bujón do zásoby Domácí bujón do zásoby Domácí bujón do zásoby
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu:

Polévky

Doba přípravy Doba přípravy: tři a více hodin

Suroviny:

Budu psát i ve variantách.
3 kg hovězích kostí , pokud možno tak harfy. Na hovězí
2 slepice každá asi 1,2 kg nebo jedna masová i přes tři kg. Na slepičí
3.kg kuřecí kosti a kůže. Na kuřecí
Při zpracování masa jedno jakého si odkládejte odřezky a kosti do sáčku uložte do mrazáku
ty potom přidejte .
Sůl podle potřeby
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
4 ks. mrkve
2.ks kořen petržele
celer velikosti jablka
2 ks. cibule
Svazek natě petržele a celeru.
Sáčky na ledové kuličky a nebo tvořítka na ledové kostky.

Postup přípravy receptu

Vezmi hrnec 5 a více litrů. Kosti nasekej. Slepice naporcuj na kusy.
Kosti oper řádně ve studené vodě a dej do hrnce. Zalij to vše studenou vodou a dejte vařit nejprve prudkým varem a jakmile začne voda vřít, tak uber na výkonu a nech táhnout tu polívku asi tři hodinky. Nezapomeňte odebírat pěnu. Po hodině mírného varu vlož očištěnou a na kusy pokrájenou zeleninu, natě a koření. Po další hodině zeleninu a natě vyndej a vyhoď nebo dej psovi do žrádla. Nakonec vyhoďte i to koření a polévku osolte. Já dávám koření do čajového vajíčka, abych nemusel lovit. Vař to ještě hodinu a dolívej horkou vodu, aby to bylo potopené. Po třech hodinách vyndej kosti. Nech to obrat tátovi. Slepice ober a maso nech do omáčky.
Polévku nech vychladnout a dej do lednice, aby tuk na povrchu ztuhnul .
Druhý den seber ten tuk a polévku přeceď přes husté síto nebo plátno a dej znova vařit. Vař tak dlouho, až je té polévky jenom asi tři čtvrti až půl litru. Pokud necháš tu polévku vychladnout, tak ztuhne jako rosol. Velice chladnou polévku, teď už bujón, nalij do sáčku na ledové kuličky a dej do mrazáku. Kdykoliv pak vezmi ten zmrzlý bujon, dej do hrnce, dolij vodou, přidej osmaženou zeleninu a zavářku, třeba knedlíčky z jater .

Poznámka

Nejlépe z hovězích, přidají polévce na síle a chuti. Budeš mít dobrou a rychle vařenou polévku. S vejcem, smaženou strouhanou zeleninou a krupicí je milionová, že je to tak.

Autor Autor: (Honza Alois)
Datum vložení Datum vložení:
15 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Domácí bujón do zásoby"

autor: casino
vloženo: 23.02.2015 15:18:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

jarda Kadic:
Těmi bílky čiřím vývar když dělám postudenu kapra namodro...; je to rcp na 2dny, takže to pomalé filtrování se tam v čase jaksi ztratísmajlik

autor: isindy
vloženo: 23.02.2015 14:37:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

jarda Kadic: čištění bílky znám, mě překvapily ty skořápky smajlik člověk se stále učí...

vloženo: 23.02.2015 14:31:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

KatkaKatka: Někde jsem četl,že se dá bujon vyčistit bílky,ale nikdy jsem to nezkoušelsmajlik teď jsem si rozkliknul příspěvek od cassina....a tam to jesmajlik

vloženo: 23.02.2015 14:28:34   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

isindy: ten bujón nemá chybusmajlik Odjíždím nachytat pár bizonůsmajlik

autor: isindy
vloženo: 23.02.2015 13:01:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

bujonila jsem teď taky, ale jen bez zeleniny, měla jsem velké nasekané bizoní kosti i s kousky neořezaného masa - to byl jediný základ, táhla jsem asi 6 hodin ve třech hrncích, poté zcedila přes plátno a redukovala a redukovala, ke konci přisolila...zbyl cca 1 litr tmavě hnědého, krásně čirého a po vychladnutí pevného bujonu se silnou masovou chutí, konzistence Haribo želé medvídků, ztuhlo v menších mističkách, poté ve folii uloženo do mrazáku smajlik Přidávám fotku smajlik

autor: casino
vloženo: 23.02.2015 11:16:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

KatkaKatka:
Zakalený vývar?
http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0002.html
...a kdesi jsem četl, že má vliv i to, zda bylo použito maso mražené či nemraženésmajlik

autor: KatkaKatka
vloženo: 23.02.2015 10:27:41   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vyšlo mi 60 ledových kuliček z celé dávky, ale mám sáčky po 20 větších kuličkách. Akorát mi zůstal zakalený i když jsem stahovala pěnu a pak ke konci dala pár růžiček květáku na vyčištění. Ale na chuti to nic nemění a to je hlavní. Je to super. Dnes se pustím do slepičího nebo kuřecího, podle toho co bude na pultě v obchodech.
smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: jarkate (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.02.2015 20:15:38   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarkasmajliksmajlik

autor: jarkate (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.02.2015 20:15:37   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarkasmajliksmajlik

autor: KatkaKatka
vloženo: 18.02.2015 15:31:32   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Bujon jsem uvařila podle receptu, krásně voní i chutná. Jen mi přijde strašně málo výsledné množství smajlik Pokud budu dávkovat jako u kupovaných kostek, pak nám moc dlouho nevydrží smajlik

autor: jan.alois
vloženo: 02.02.2014 19:28:42   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

nicky292: To záleží na tom jak jsou velká tvořítka ve kterých to budete zmrazovat . A také na tom jak silné polévky máte rádi. Já to používám spíše pro tzv dotažení omáček a když mám málo masa nebo kostí a nebo jen drůbky tak používám místo masoxu nebo kupovaného bujonu v kostkách.

autor: nicky292
vloženo: 02.02.2014 12:06:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dobrý den, mohla bych se zeptat na kolik litrů polévky vytvořený bujón asi přibližně vyjde? Většinou vařím polévky v hrnci na 2,5 litru, tak mě jen odhadem zajímá, na kolik hrnců polévek to vystačí?smajlik

autor: Marek (neregistrovaný/á)
vloženo: 28.10.2013 11:40:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dobrý recept, navíc se jako vedlejší efekt nakrmí pes i otec, což mě pobavilo nejvíc :)

autor: medmic
vloženo: 20.08.2013 14:54:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Skvělé, dělám to trochu jinak, ale princip je zhruba stejný. Jen navíc to mixuji.

autor: Mila z Canady (neregistrovaný/á)
vloženo: 30.03.2013 08:45:16   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vybornej recept!! Ale vis, ze kdyz jsi ve fofru a chces jist polivku hned, muzes ke konci vareni pridat par ruzicek kvetaku, kterej pomuze vycistit vyvar?? A nezmeni to na chuti. A nemusis stale sbirat penu. Ten kvetak pak dam nasi Samantha, Cockerspaniel pejskovi, ale NIKDY ji nedavam varenou cibuli ani kureci kosti!!! Cibule je pro psy jedovata a kureci kosti nebezpecny . Celer i petrzel je OK. Mrkev miluje i syrovou. To chlazeni v lednicce pres noc a sbirani toho tuku jsem delala uz pred lety, jeste nez to bylo "moderni". Ale trochu toho zlutouckeho tuku je nutne na chut. Takze ne sebrat VSECHEN tuk (aspon u slepici polevky).Takze var jak varis a posilej dalsi receptiky. Rada se ne kouknu a i pouziju!! Good luck in your cooking!! Mila smajliksmajliksmajlik

autor: pampeliška (neregistrovaný/á)
vloženo: 05.01.2013 19:50:36   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliktak zítra to zkusím,budem zabíjet 2 slepičky tak aspoň je využijismajlik

autor: Martina (neregistrovaný/á)
vloženo: 02.03.2012 18:28:24   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak dnes jsem dělala podle Vašeho návodu svůj první bujon a dopadlo to super" Zítra jde do mrazáku a bude na nějaký čas vystaráno, to budou omáčky a polívčičky - super!!! smajlik

vloženo: 07.06.2010 11:51:21   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Petře nereg.,to máš sice pravdu,že je to bílkovina,ale pokud nebudeš sbírat pěnu,tak se vývar kompletně zakalí,takže když by jsi chtěl třeba udělat klasický jenom bujon,tak by to nešlo.Já,vím šlo,ale bude to kalný,což tedy oku moc nelahodí.smajlik

autor: Petr (neregistrovaný/á)
vloženo: 07.06.2010 11:44:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Proč prosím odebírat pěnu? Ta pěna jsou sražené bílkoviny. Tím přicházíte o to nejcennější, co v té polévce je...

autor: srettka
vloženo: 24.03.2010 13:48:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

já ráda kosti nebo maso do polévky upeču a pak důkladně vyvařim, taky dobroučkýsmajlik smajlik

autor: eva hubova
vloženo: 02.03.2010 12:39:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajlik

autor: michsamant
vloženo: 02.03.2010 12:16:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlik

autor: jan.alois
vloženo: 02.03.2010 12:14:36   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

V mrazáku třeba i rok ale to na sto procent nevydrží použiješ ho
smajlik

autor: spagetka
vloženo: 02.03.2010 10:01:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dělám přesně takto - máme to od prababky, ta to konzervovala zavářením.
michsamant - pokud to nespotřebuješ brzo (u nás se z toho dělají i omáčky atd - tak určitě v mrazáku a -20°C až půl roku.Já ho tam v září zapomněla smajlik a včera při odmrazení objevila - je super.(byl - je z něj polívka smajlik)

autor: michsamant
vloženo: 02.03.2010 08:45:48   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

ako dlho mozem takto zmrazeny domaci bujon skladovat v mraznicke?

vloženo: 02.03.2010 08:39:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak toto je super nápad,akorát u nás tedy hovězí kosti sehnat je docela kumšt.smajliksmajlikdávám bodsmajliksmajlik

autor: cathleen
vloženo: 02.03.2010 08:24:11   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlikTohle mi připadá zajímavé, něco podobného mám psáno ve svém sešitě, s malou změnou - použije se celý králík.smajlik


Přidat komentář

Váš komentář se na stránkách zobrazí až po jeho ověření kliknutím na odkaz v emailu, který vám ihned zašleme na vyplněnou emailovou adresu. Z daného počítače poté můžete psát další komentáře bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

jak vyrobit bujon bujón polévka z hovězího bujonu jak uvařit bujon vývar z bujonu recept kureci bujon recept vyvar z bujonu domaci bujon recept kuřecí bujón polévky bez bujonu jak udělat domácí bujón jak udelat bujon hovězí polévka z bujonu bujon z kostí recept na domácí bujon bujón do zásoby hovezi bujon recept domácí zeleninový bujon recept na bujon hovezi domaci bujon jak nahradit bujón kalný vývar bujon recept domácí kuřecí bujon jak se vaří bujon recept bujon polévka bujon hovězí bujon hovězí harfa domácí hovězí bujón kuřecí polévka z bujonu kuřecí vývar z bujonu příprava bujonu recept hovězí bujon čím nahradit bujon jak se dělá bujón recept na bujon domácí bujon do zásoby polevka z bujonu bujon domaci vepřový bujon co je bujon


Náhodný recept


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.






Copyright © 2008 - 2015 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               Obecné podmínky | Pexeso | RSS | Kontakty | Jsme na Google+
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz