Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí bujón do zásoby

Při vaření se rychle nashromáždí spousta odřezků. Pokud nemáte v úmyslu přidat je hned do vývaru, domácí bujón je skvělou možností, jak podpořit chuť jídla a zároveň omezit plýtvání.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 180 min

240 min (60 min příprava + 180 min tepelná úprava)

1. 3. 2010 20:20

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie49 268 kJ / 11 775 kcal
Bílkoviny1 662,06 g
Tuky542,36 g
Vláknina38,50 g
Cholesterol 2,70 g
Sodík 5,17 g
Sůl13,48 g
Sacharidy44,64 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Nejlepší je z hovězích kostí, přidají polévce na síle a chuti. Budeš mít dobrou a rychle vařenou polévku. S vejcem, smaženou strouhanou zeleninou a krupicí je milionová.

Při zpracování masa jedno jakého si odkládejte odřezky a kosti do sáčku uložte do mrazáku ty potom přidejte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

svatekr

10. 11. 2020 15:26

Já si dělám bujon často. Raději mám slepičí než hovězí. Výborný je i místo čaje či kafe - zažene jak hlad, tak žízeň. Jen tu první vodu po vzkypění celou vyleju. Nechám první vodu dojít k varu a po 3 minutkách jde do výlevky i s největší dávkou vysrážených bílkovin. Pak začnu znovu - maso či kosti pořádně umýt, stejně tak hrnec, novou vodu a teprve z ní je pak vývar. Když pospíchám, pomůžu si nějakým kvalitnějším hotovým vývarem od Kostery: https://www.chut.cz/exkluziv-vyvary/

casino casino

23. 2. 2015 16:18

jarda Kadic:
Těmi bílky čiřím vývar když dělám postudenu kapra namodro...; je to rcp na 2dny, takže to pomalé filtrování se tam v čase jaksi ztratí:-/

isindy isindy

23. 2. 2015 15:37

jarda Kadic: čištění bílky znám, mě překvapily ty skořápky :-) člověk se stále učí...

jarda Kadic jarda Kadic

23. 2. 2015 15:31

KatkaKatka: Někde jsem četl,že se dá bujon vyčistit bílky,ale nikdy jsem to nezkoušel;-) teď jsem si rozkliknul příspěvek od cassina....a tam to je:-D

jarda Kadic jarda Kadic

23. 2. 2015 15:28

isindy: ten bujón nemá chybu:yes: Odjíždím nachytat pár bizonů;-)

isindy isindy

23. 2. 2015 14:01

bujonila jsem teď taky, ale jen bez zeleniny, měla jsem velké nasekané bizoní kosti i s kousky neořezaného masa - to byl jediný základ, táhla jsem asi 6 hodin ve třech hrncích, poté zcedila přes plátno a redukovala a redukovala, ke konci přisolila...zbyl cca 1 litr tmavě hnědého, krásně čirého a po vychladnutí pevného bujonu se silnou masovou chutí, konzistence Haribo želé medvídků, ztuhlo v menších mističkách, poté ve folii uloženo do mrazáku :-) Přidávám fotku ;-)

casino casino

23. 2. 2015 12:16

KatkaKatka:
Zakalený vývar?
http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0002.html
...a kdesi jsem četl, že má vliv i to, zda bylo použito maso mražené či nemražené:-/

KatkaKatka

23. 2. 2015 11:27

Vyšlo mi 60 ledových kuliček z celé dávky, ale mám sáčky po 20 větších kuličkách. Akorát mi zůstal zakalený i když jsem stahovala pěnu a pak ke konci dala pár růžiček květáku na vyčištění. Ale na chuti to nic nemění a to je hlavní. Je to super. Dnes se pustím do slepičího nebo kuřecího, podle toho co bude na pultě v obchodech.
:yes::yes::yes::-))

jarkate

18. 2. 2015 21:15

také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarka:-K:-K

jarkate

18. 2. 2015 21:15

také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarka:-K:-K

KatkaKatka

18. 2. 2015 16:31

Bujon jsem uvařila podle receptu, krásně voní i chutná. Jen mi přijde strašně málo výsledné množství :-S Pokud budu dávkovat jako u kupovaných kostek, pak nám moc dlouho nevydrží ;-(

jan.alois jan.alois

2. 2. 2014 20:28

nicky292: To záleží na tom jak jsou velká tvořítka ve kterých to budete zmrazovat . A také na tom jak silné polévky máte rádi. Já to používám spíše pro tzv dotažení omáček a když mám málo masa nebo kostí a nebo jen drůbky tak používám místo masoxu nebo kupovaného bujonu v kostkách.

nicky292

2. 2. 2014 13:06

Dobrý den, mohla bych se zeptat na kolik litrů polévky vytvořený bujón asi přibližně vyjde? Většinou vařím polévky v hrnci na 2,5 litru, tak mě jen odhadem zajímá, na kolik hrnců polévek to vystačí?:-)

Marek

28. 10. 2013 12:40

Dobrý recept, navíc se jako vedlejší efekt nakrmí pes i otec, což mě pobavilo nejvíc :)

medmic

20. 8. 2013 14:54

Skvělé, dělám to trochu jinak, ale princip je zhruba stejný. Jen navíc to mixuji.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: hovezi bujon recept hovězí bujon polevka z bujonu kuřecí bujón domácí kuřecí bujon vyvar z bujonu jak se dělá bujón příprava bujonu jak vycistit kalny vyvar kureci bujon recept zeleninový bujon recept bujon z kostí kuřecí vývar z bujonu jak vyčistit zakalený vývar polévka z hovězího bujonu kalný vývar kuřecí polévka z bujonu vývar z bujonu recept recept na hovězí bujón hovězí polévka z bujonu

Suroviny: kost hovězí, slepice, kosti kuřecí, sůl, koření nové koření, pepř, mrkev, kořen petržele, celer, cibule, nať petrželová, nať celerová

TopRecepty.cz

Domácí bujón do zásoby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OgPp