Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Seitan pro Lucasinku - domácí výroba

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

16. 5. 2010 18:18

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Seitan=glutén=pšeničná bielkovina.

Používame ako mäso.

Recept na domácu výrobu som kedysi vystrihla z novín, výstrižok som nemohla nájsť, ale popisujem, ako ho vyrábam ja.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Nadja Nadja

8. 3. 2015 16:50

lena: skutečně 250 dkg = 2,5 kg mouky? :-O
Řekla bych, že jen 250 g. ;-)

Nadja Nadja

8. 3. 2015 15:23

tejaja: asi nezáleží na tom, zda seitan bude z mouky polohrubé nebo hladké.:-O
Roman Uhrin v kuchařce "Zdravá kuchyňa v praxi" popisuje výrobu seitanu z HLADKÉ mouky a na kurzu u něj jsme ho také z hladké vyráběli.;-)

kolor

27. 5. 2013 13:14

Taky je dobré tu první vodu, kdy seitan vymýváme, nevylévat. Je to vlastně škrob a dá se použít na zahušťování. Já ho nechávám ve skleničce a pár dní v lednici vydrží.

magdalenka magdalenka

3. 2. 2013 18:30

tejaja::-K

tejaja tejaja

3. 2. 2013 18:23

Magduška, nevšimla som si, že si tu dala seitan:-8 Používa sa skutočne polohrubá múka, nie je to jedno...presne tak sa robí ako píšeš ;-):yes:

magdalenka magdalenka

31. 10. 2012 21:58

aaura: som nadšená, že si spokojná, ďakujem za vyskúšanie.:-K
Niekedy aj ja mám záchvaty zdravej výživy, vtedy si spomeniem na toto. Rodina to každopádne prijala priaznivejšie ako sójový texturát.

aaura aaura

31. 10. 2012 21:46

jo...a dokonce jsem našla ten seitan, co kupovala máma http://www.e-namaste.cz/katalog/potraviny/polotova...

aaura aaura

31. 10. 2012 21:32

jo...a když jsem to dělala minule, tak jsem nakrájela na nudličky, obalila ve škrobové moučce, orestovala na pánvi a zalila domácím lečem (neměla jsem Sweet & Sour, ani nic podobného a tak jsem si to pamatovala z dětství....ale lečo bylo moje vlastní, zavařené a dobré).....luxus....tentokrát bez hranolek, ale z grilovaným lilkem...no není nad zdravou výživu :-D

aaura aaura

31. 10. 2012 21:29

takže....super, super, super.....dnes dělám již podruhé :yes:. Doma jsem s tím měla úspěch, ač na mě koukali při přípravě dost pochybovačně ;-). Nakonec sami (rádi) uznali, že je to dobré (prý překvapivě). Dělala jsem z půl kila mouky a bylo toho pomálu. Teď dělám z kila. Zadělala jsem v pekárně, abych neměla tolik práce. Ono stačí to vymývání škrobu....bohatě...ale stojí to za to. Je to levné, zdravé (snad) a opravdu chutné. Ještě to musím také ukázat mamince.....ta bude čumět....jako já :-D. Takže opravdu díííík....za skvělý recept:-K

magdalenka magdalenka

25. 10. 2012 21:07

aaura:potom poreferuj...:-K

aaura aaura

25. 10. 2012 13:35

Tak to koukám jako blázen....vyskočilo to na mě v náhodných. Vůbec jsem netušila, že to jde takto snadno udělat doma. Znám to od dětství, moje máma to kupovala zavařené ve skleničkách ve zdravé výživě. A vařila z toho výbornou směs s hranolkama. V těch skleničkách to bylo nakrájené na nudličky a v nějakém láku naložené, takže se to ani nemuselo nijak dochucovat a bylo to fakt dobré.....určitě lepší než sojové maso. Takže ještě dnes jdu do toho :yes:...a bod jsem už dala a fakt se na to těším :-p

lena

18. 3. 2012 20:00

magdalenka zdravim

rado se stalo,

jeste chci dodat je vhodne seitan v tom laku po uvareni nechat luhovat 2 dny, aby byla vyraznejsi chut, seitan tuto chut dobre nasaje. Lak je proto vhodne silneji okorenit nebot seitan nechutna po uvareni nijak.

magdalenka magdalenka

17. 3. 2012 19:32

lena: som rada za pridanie tvojich skúseností.:-K

lena

17. 3. 2012 18:24

;-)jen kratce k me vyrobe,

pro 2 osoby

250 dkg mouky
150 ml vody

a udelat testo - priblizne 10 minut zpracovat (hnetnout) az je testo vlacne, nechat 30 minut ve vlazne az teple vode odpocivat. Pote v teto vode zacit hnetnout az co nejvice vyplave bila (mlecna) barva mouky, dat do dalsi teple vody a nechat 5 minut odpocivat a zase ho propracovat a tento postupa se dela asi 5x az je voda cira.

Pak ho dat do pripaveneho laku (lak si muzeme upravit dle chuti), kousky seitanu dle potreb bud nakrajet nebo udelat tvary dle predstav
a nechat prvnich 10 minut silne varit a az pote zmirnit plaminek a nechat pomalu klokotat asi dalsich 30 minut. Pak dat do mensich zavarovacek s vickem,;-) zalit lakem a dat do lednice. Vydrzi to asi 14 dnu. Muze se take dat zmrazit, pak mame stale neco v zasobe.

LAK:

1/2 litru vody
pulku cibule
1 strouzek cesneku
bobkovy list
sojovou omacku nebo worcestr,
sul, pepr

jinak zde si muzeme udelat lak dle chuti a take podle toho co z nej budeme varit.

lena

17. 3. 2012 18:14

Jsem take nadsena, seitan jsem si poprve udelala a chutna vyborne. Staci lak, ve kterem se vari si ochutit dle predstav. Pak je mozne tento lak davat jako bujon (staci si ho zmrazit na male kosticky) a davat na dochuceni ruznych jidel na misto masoxu. Je to jednoduche a staci mit doma jenom mouku. Nejlepe pouzivat psenicnou bilou, ne celozrnnou.
Vyborna alternativa k masu a tak jednoducha na vytvoreni.
:-*

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jak vyrobit seitan domácí fondán seitan recepty seitan mouka seitan výroba špekáčků seitan recept vyroba domácího fondanu výroba domácích špekáčků domácí špekáčky výroba domácího salámu domácí sojanéza recept výroba šmakouna domaci salam jak vyrobit šmakouna domácí fondan recept jak se dělá seitan výroba riccoty recepty ze seitanu výroba šunky

Suroviny: mouka polohrubá, voda, sůl, cibule, omáčka sojová, libeček

TopRecepty.cz

Seitan pro Lucasinku - domácí výroba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6WLz