jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  38 000  receptů

Dušená rýže

Dušená rýže
32 dkg rýže a 5 dl vody,1 lžíce oleje,cubulka s hřebíčkem
nahoru
Dušená rýže Dušená rýže
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Přílohy

Suroviny:

32 dkg rýže,
0,25 l vody,
3 dkg másla,
kousek cibule,
1 hřebíček,
sůl

Postup přípravy receptu

Rýži přebereme, opláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou. Necháme okapat. Pak ji dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme máslo, cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, sůl. Na plotně přivedeme k varu bez míchání. Pak přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby, až rýže změkne a bude sypká. Nesmí být mazlavá. Až ji vyndáme z trouby, necháme ještě asi 5 minut stát, pak z ní vyndáme cibuli s hřebíčkem a rýži nakypříme vidličkou. Můžeme do ní přidat pažitku, nasekanou petrželovou nať, drobně nakrájenou šunku, podušené houby, koření kari ( předem zpěníme na tuku), podušenou papriku nebo rajčata.

Autor Autor: (Lenka Marešová)
Datum vložení Datum vložení:
7 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Dušená rýže"

autor: Petra Ku.
vloženo: 03.11.2014 14:18:53   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Uvařit sypkou rýži je pro mě vysoká dívčí smajlik Ať dělám, co dělám, vždycky ji mám slepenou smajlik U nás doma se vždy dělala jenom rýže pečená v troubě, takže její konzistence byla jasně daná už tímto, ale naštěstí proti tomu nikdo neprotestoval, tak v tomto vaření pokračujeme i nadále smajlik Když se chci ale "vycajchnovat" a udělat fakt dobrou rýži, tak sáhnu po basmati a ta se mi povede vždy krásně sypká, i chuťově nám sedí víc než normální rýže ...

autor: zizala
vloženo: 03.11.2014 14:06:37   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

casino: Odpověď na OT: Ano, byla stejná jako na receptech.cz, stupnice 1-5 jako ve škole. Ale bylo to zrušeno, protože často se hodnotil spíš autor než recept, stejně jako na receptech.cz. Stávající hodnocení je sice taky neobjektivní, ale nebolí tolik smajlik

Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou smajlik

vloženo: 03.11.2014 13:21:11   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já jsem na vaření rýže barbar,vařím jí v těch mikrotenových pytlikach.Mamka jí má nejradši skoro rozvařenou, mně to moc nejede,ale přizpůsobil jsem sesmajlik Tuhle debatu si dám do “oblíbených“ a někdy vyzkoušímsmajlik

autor: casino
vloženo: 03.11.2014 13:08:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dělám rýži stejně jako olda: a líp bych to nenapsal smajliksmajlik
Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila smajlik "tajný recept".
Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:smajlik
Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu smajlik

OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcpsmajlik

autor: barbra
vloženo: 07.07.2010 12:01:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já jí dělám tak samo ale osmažím si cibulku,pak přidám rýži a tu rýži dělám do světle hněda a zaleju vodou.Na cibuli napíchám hřebíček a ponořím do vody.smajliksmajlik

vloženo: 14.10.2008 09:07:11   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vybusna,kdysi jsem dělala rýži jen v mikrovlnce a neměla chybu,ale už ji tolik nedělám,protože ten můj na rýži není,ale vzpomínám si,že olej a cibuli jsem na plný výkon dala na minutku,pak na to tu rýži a zase minutku,pak jsem to zalila vodou,nebo vývarem na hrnek rýže 2 hrnky vody,sůl a na plný výkon 17 minut.Tahle rýže byla moc dobrá,nelepila se,ale dělala jsem ji ve speciální nádobě s dírkou ve víčku.smajlik

autor: vybusna
vloženo: 13.10.2008 22:54:12   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

ja pouzivam pri vareni ryze overenu mierku, ak dam za hrncek ryze, tak zalejem 1a pol nasobnym mnozstvom vody..cize 1 a pol hrnceka. predtym som davala len kolko ryze tolko vody a po cca 5 minutach vrenia, som hrniec z ryzou supla do perin a tam mi dosla a bola tepla cely den...cize som prakticky pri vareni nedelneho obeda, zacala vzdy ryzou...rano som ju strcila do postele a na obed sa z nej este parilo. malo to len ten problem, ze ryza sa mi nerozsypala, bola taka cela vcelku, takze tento postup uz riesim iba vtedy ked ju chcem do rizota, alebo viem ze ju budem miesat s nejakou stavou a tak. ked robim basmati k indii, tak ju miesam so safranom a vtedy dam aj ten klincek....tam dam, tiez pomer 1:1, ale nedavam ju do perin, len ju dorobim v mikrovlnke. do ryze pridavam vzdy jeden bujon, vtedy ju ani nesolim a raz som tam nedala ani olej, len som ju nasucho oprazila a zaliala bujonom a bola fakt dobra.

autor: Merylas
vloženo: 13.10.2008 22:37:48   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tady ta pětka bude jedině z toho důvodu, že pokud se někdo držel přesně receptu a rýži teda odvážil a vodu přesně odměřil, tak rýže musela být tvrdá. Jiný důvod nevidím.

vloženo: 13.10.2008 20:53:05   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Terezko,tak jsem se pokusila tu pětku aspoň trošku zmírnit,já taky dávám hřebíček do rýžesmajlik

autor: tejaja
vloženo: 13.10.2008 18:18:14   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Nikdy nemeriam množstvo vody, ono je rozdiel medzi jednotlivými druhmi ryže, ale dať 5 kvôli vode smajliksmajliksmajlik Alebo kvôli čomu je tá päťka ? Ja dávam presne tak do cibule zapichnuté klinčeky, akurát ryžu najprv opražím na horúcom tuku, až potom zalejem vodou. Trocha tú päťku znegujemsmajlik

autor: olda (neregistrovaný/á)
vloženo: 13.10.2008 08:58:07   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Nechám pokrájenou cibuli zesklovatět, pak přidám opranou a spařenou rýži jak uvedeno a zaliju horkou vodou asi prst nad rýži. Pokud se voda pod poklicí "neztratí" tak občas ode dna promíchnu... Ale proč ta 5? smajlik

autor: Merylas
vloženo: 12.10.2008 17:21:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

U tohoto receptu jsem si všimla špatného hodnocení, ale opravdu na toto množství rýže je hodně málo vody. 32 dkg je množství zhruba na 4 porce a na objem je rýže 3 a 1/2 dl, vody dávám malinko přes 5 dl. Místo másla přidávám olej, dá se připravovat jak v troubě, tak i na sporáku, pokud máme dobré nádobí s hrubším dnem. Vypnu taky vždy dříve, přikryju utěrkou a rýže dojde. Jelikož receptík ještě nemá fotku, tak přidávám smajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

jak uvarit dobrou ryzi rýže basmati vaření ryze recepty vaření rýže v mikrovlnce basmati rýže dušená rýže rýže basmati recept dusena ryze recepty rýže basmati recept rýže basmati dušení rýže dušená rýže basmati rýže v troubě prilohy z ryze jak se vari ryze basmati recepty ryze vareni ryze basmati recept jasminova ryže v troubě recepty z rýže rýže dušená v troubě recepty s rýží ryze recept basmati rýže recept dusena ryze v troube rýže basmati recepty recept na rýži rýže dušená rýže basmati v troubě recept dušená rýže dusena ryza recepty na rýži basmati rýže recepty jak se vari ryze vareni ryze basmati recept na dusenou ryzi dušená rýže recept rýže v mikrovlnce rýže příloha příprava rýže v troubě recept ryze recepty dušená rýže




Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               Obecné podmínky | Pexeso | RSS | Kontakty