Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka

Polévka je grunt a zejména v chladných zimních měsících přijde vhod. Není nic lepšího než pořádná zelňačka doplněná bramborem nebo masitou klobásou. Životabudič, na který není potřeba žádná exotická přísada. Přesto nebo právě proto je stálicí jídelníčků.

Hodnocení receptu je 4,9 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

22. 3. 2008 11:28

Suroviny pro 5

5

Nutriční hodnoty

Energie2 420 kJ / 578 kcal
Bílkoviny16,31 g
Tuky22,17 g
Vláknina21,50 g
Cholesterol 32 mg
Sodík 116 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy68,85 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Podáváme jako hlavní jídlo s měkkým chlebem nebo jako polévku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Zdeninka19

9. 1. 2024 09:48

Uvařeno a super :-8

Dnes se na ni chystám :-8 pro vůni a chuť přidávám ještě pár sušených švestek ;-)

Jacek Jacek

17. 6. 2023 10:19

Díky, vařím pravidelně s velkou chutí. :yes:

MartinH

6. 11. 2015 13:47

To je zvláštní, jak se pod stejným názvem může schovat prakticky úplně jiné jídlo. Vy nebýt sádla to máte prakticky jako vegetariánské jídlo, a u nás se dělá zelňačka jak dost vydatná polévka plná masa. Když pominu domácí klobásu, kterou do zelňačky dáváme, padne tam ještě spousta masa http://www.zabijacky.cz/news/zelnacka-s-klobasou-a.... Naopak tam třeba vůbec nepoužíváme mouku, polévka se zahustí samotným zelím. Děkuju za tip na smetanu, tu tam nedáváme, vyzkoušíme:yes:

Šárka

6. 11. 2015 10:57

Pavel Voborský: Přesně tak, máte pravdu s těmi brambory. :yes:

stach

28. 9. 2015 20:57

smetanu davam na konec ale zakysanou

Pavel Voborský

29. 4. 2015 07:53

..sice jsem jí dle tohoto receptu nevařil, nicméně brambory se mají vařit zvlášť, a pak třeba i s vodou přidat do zelňačky.
Brambory se totiž v kyselém prostředí špatně vaří.

spagetka spagetka

14. 2. 2015 07:45

Dajda: Tobě jde asi hlavně o uzeniny, že? Protože maso poznáš, v jaké kvalitě je. Ale u uzenáře máš možnost chtít od něj složení výrobku. Ten u nás má přímo na pultě uvedeno, že na přání ukáže deklarované složení, má to v takovém archu, nebo jak to napsat. Nebo ti i na přání na kupovanou uzeninu přímo dá samolepku na balíčku se složením (před tím ti složení řekne ústně nebo ukáže v onom archu). Jelikož jsem si prověřila, že jeho uzeniny jsou excelentní, tak prostě jinde nekupuju. Šunka je fakt šunka, špekáčky se nádherně opečou, jsou z masa a ne nějaké uměliny, v párku je maso taky a ne chrupavky.
Lídl mívá kvalitní maso i uzeniny, to je fakt. Já tam nenakupuju, protože ho mám neskutečně z ruky.

Dajda Dajda

14. 2. 2015 07:19

spagetka: Samozřejmě kupuju raději u řezníka než v supermareketech, ale tam se už vůbec nedozvím, co jím. Tam není ani ten štíek se složením. :-( :no:

Františka: S balenýma to není o moc lepší a já je nepreferuju. Ale když už, tak skutečně kvalitní balené šunky mají - alespoň u nás v Čechách - v Lidlu. :-))

spagetka spagetka

14. 2. 2015 06:09

Dajda: Nemáš možnost vybrat si extra soukromého řezníka a uzenáře? Tím pádem tento sortiment v marketech ignorovat? Já to sice mám trošku dál, ale za tu kvalitu mi ta cesta stojí a v Kauflandu, který mám od baráku 50 m, tohle zboží už ignoruju.

Frantiska Frantiska

14. 2. 2015 01:39

Dajda: není to problém, existuji balene potraviny, na kterých je slozeni napsane.

Dajda Dajda

13. 2. 2015 23:31

tejaja: U nás to ve většině obchodů problém je.

Františka: A co mám číst? Nápisy v pultu zní výběrová, luxusní apod. .... Složení výrobku mi maximálně napíší na cedulku, kterou zalepí balíček s již zakoupenou uzeninou! Cena? Výrobek s označením výběrová, luxusní šunka určitě není prodáván za nízkou cenu!!! Proč by se však takové nekvalitní výrobky neprodávaly, když je lidé kupují!

Rozhodně však nechci tvrdit, že ta klobása na tom bude lépe než buřt. Jen se mi prostě do zelňačky hodí víc. Myslím, že tam patří buď klobása nebo uzené. :-p

Dajda Dajda

13. 2. 2015 23:20

tejaja: U nás to ve většině obchodů problém je. Jak máme poznat složení výrobku, když nám to napíší až na cedulku, kterou zalepí balíček s již zakoupenou uzeninou? Zatímco u uzenin v pultu jsou nápisy výběrová, luxusní apod..... Rozhodně však nechci tvrdit, že ta klobása na tom bude lépe. Jen se mi prostě do zelňačky hodí víc. ;-)

tejaja tejaja

13. 2. 2015 21:18

Dajda: neviem, u nás to problém nie je, ak vynechám všetky opekačky, zapekačky a podobné veci, a chcem to, čo je označené ako špakačky, tak si viem vybrať kvalitu. :-) A klobása či špekáčik...je to vec zvyku rodiny, niekomu tam chutí viac jedno, inému druhé. To by som neriešila. ;-)

Frantiska Frantiska

13. 2. 2015 20:37

Dajda: Jak tezko? jsou ve vetsine supermarketu ... to same ta sunka. Staci si cist slozeni potravin a neresit cenu.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zelňačka s klobásou pohlreich zelnačka polévka s klobásou zelňačka polévka zelňačka polévka polévka zelňačka polévka zelňačka zelňačka s klobásou jak se dělá zelnacka jak se vaří zelnačka zelňačka-recept zeleňačka zelnačka bílá nejlepší polévky recepty zelnacka polévky recepty červená zelnačka bílá zelnacka zalnacka domaci zelnacka zelnacka polevky recept zelenačka recept

Suroviny: sádlo, cibule, sůl, pepř mletý, ocet, cukr, paprika sušená sladká, brambory, zelí, smetana sladká, mouka hladká

TopRecepty.cz

Zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zJ8