jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Domácí vepřová šunka

Domácí vepřová šunka
Hotová šunka v řezu
nahoru
Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka Domácí vepřová šunka
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Vepřové maso
Doba přípravy Doba přípravy: 2 hodiny

Suroviny:

1 kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.),
2 lžičky pragandy (rychlosůl)
cca 1dl vody

Postup přípravy receptu

Připravíme si cca 1 kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), 2 lžičky pragandy (rychlosůl) a cca 1dl vody.

Maso nakrájíme na kostičky, dáme do robotu na hnětení (zapneme), pomaličku přisypeme pragandu a postupně přilíváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další drobek).

Připravíme si formu do které jsme si mezitím vložili igelit. sáček a až se kolem kousků masa vytvoří takové „blátíčko“, naplníme formu onou „hmotou“, kterou po uzavření dáme cca na 24 hodin do ledničky. Druhý den formu vaříme postupným zvyšováním teploty na 75´C. Od této doby vaříme zhruba 90 minut, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí zhruba od 75´C do 80´C.

Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tím jakoby šokem zchladíme. Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit.

Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.

Poznámka

Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuťi každého z Vás :-)Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby si maso sedlo a šunka se netrhala.

Autor Autor: (Jana)
Datum vložení Datum vložení:
19 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Domácí vepřová šunka"

autor: Roman (neregistrovaný/á)
vloženo: 13.02.2014 14:20:54   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Qvido:Já jsem také o tom přesvědčen. Dávám asi poloviční dávku pragandy a zbytek normální soli. Narovinu říkám, že šunka bez pragandy nestojí za nic. Vidím jen to, že ji tam mám asi 1% a v kupované je 2,5 - 3%. A to je sakra rozdíl. Můj receptík naleznete na přiložené adrese.
Mnoho zdaru při výrobě. smajlikhttp://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sun...

autor: Lukas (neregistrovaný/á)
vloženo: 29.01.2014 18:38:36   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dobry den delal jsem kureci domaci sunku z pul kila masa a misto rychlosoli jsem pouzuil stavu z cervene repy. Vysledek byl vynikajici. smajlik

autor: Jalmila (neregistrovaný/á)
vloženo: 19.12.2013 17:01:30   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Pavel: Rychlosůl - Praganda je v Globusu až překvapivě levnásmajlik

autor: Maruska (neregistrovaný/á)
vloženo: 21.11.2013 20:59:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

senky: Prosím, jak dlouho jsi šunku dusila?

autor: Pavla (neregistrovaný/á)
vloženo: 31.08.2013 16:19:41   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Anna:Zdravim, chci se zeptat kolik maximalne dni se muze domaci sunka s normalni soli jist? Ted jsem ji delala a jedla jeste 4 den a ted procitam na chatech,ze se muze jist max 2 dny, kvuli botulotoxinu takze mam fakt ted obavy.I kdyzvyrobce sunkovaru psal tyden.smajlik Prosim poradte

autor: Mentor (neregistrovaný/á)
vloženo: 12.08.2013 10:46:53   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Lenka: Vítečnou chuť neznám, výtečnou ano.

autor: Qvido (neregistrovaný/á)
vloženo: 12.08.2013 10:31:32   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Taková šunka, tedy bez rychlosoli, bude šedivá, i chuť bude trochu jiná.

autor: mekkejla
vloženo: 07.08.2013 21:20:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Gabriela: Já ji dělám podle receptu, který dělal Petr Havlíček ve "Jste to co jíte" - maso (nejlépe kuřecí nebo krůtí, z vepřového jsem ještě nedělala) se nakrájí najemno, posype se klasickou solí, alespoň 20 min se maso mne a nechá se do druhého dne odležet. Potom se dá do sáčku na salám (sehnala jsem v papírnictví) a vaří se ve vodě asi 45 minut. Tak to můžeš zkusit smajlik

autor: Gabriela (neregistrovaný/á)
vloženo: 07.08.2013 13:19:29   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Prosím nemáte někdo recept na šunku bez rychlosoli? smajlik
Děkuji

autor: Nezadat (neregistrovaný/á)
vloženo: 06.07.2013 23:02:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

1 kg.maso 4 díly soli 1díl praganda 2díly želirovací cukr 1/2 dílu čili 3/4 dílu pepř špetku muškátového oříšku,může aj česnek osvědčil se mě jen jeden stroužek:1 díl mám 5 ml.odměrku.Želirovací cukr je absolutně neškodný a pragandu můžete vynechat.Po všech pokusech jsem dospěl myslím si na vrchol za který se nemusím stydět.Maso nakrájím a všechny přísady dám do 1-11/2dc.vody a naliji na maso a lehce uplácám a překryji mikrotenem a dám do lednice na 24hod.Maso to všechno v cucne a pak zamíchám v hnětači těsta cirka 8min.Nacpu do formy a opět na 24hod.do lednice.Vařím 2 hod.75-80stupňů.Formu dám hned do studené a po dosažení 75 natáhnu minutku na 120 min.Po uvaření hodím celou formu do studená vody.Dobrou chuť,jinou už vařit nebudete.smajlik

autor: MrazovaJa
vloženo: 08.06.2013 19:17:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

To Jolana: Do PH šunkovar normálně položím a zaliji vodou dokud to jde. Většinou není šunkovar zcela ponořený ve vodě (chybí necelý centimetr) a ničemu to nevadí. Dělávám to na "jedničku" a pokud teplota vody dosáhne 70´C pak nejméně hodinku (75.minut je tutovka).
To Helusa27: S tou Pragandou souhlasím. Ale upřímně, pokud dáte "vzorek" nějakému známému, jeho pohled na šedivou šunku ho prostě nenadchne. Bohužel doba už je taková. Ale s šunkami z hypermarketů tohle v žádném případě nemůžete srovnávat. Tohle je vlastně jen maso, voda a sůl (praganda) --> tam, spousty dalších a dalších látek.

autor: Jolana (neregistrovaný/á)
vloženo: 28.05.2013 20:01:30   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Prosím, popište přesněji, jak šunku vaříte v PH. Kolik vody nalít do nádoby PH a jestli nevadí, že šunkovar musí ležet, protože se na výšku nevejde. Moc děkuji.

autor: helusa27 (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.05.2013 11:17:32   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Pragandu NEEE, proc delat domaci sunku, kdyz ten dusitan sodny je nacpany v kazde uzenine ze supermarketu. To si to muzu koupit tam a nedrit se s tim doma.
z Wikipedie: Požití 0,5 až 1 g dusitanu sodného vyvolává u dospělých osob lehčí otravu, 1 až 2 g těžkou otravu a asi 4 g smrt.

Dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují.

autor: lencikad (neregistrovaný/á)
vloženo: 20.05.2013 16:56:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Lenka: Na 1 kg králíka (mletého) se dá 1 kg např. krkovice nebo plece, aby to nebylo tak suché, nakrájené na malé kostičky. Králíčí šunka je výborná.

autor: lencikad (neregistrovaný/á)
vloženo: 20.05.2013 16:51:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ahojte, zítra se chystám vařit šunku z králíka. Budu ji dávat do tlačenkového papíru. Je možné šunku vařit v zavařovacím hrnci?? Má teploměr, takže by to hlídalo teplotu, ale jde o to, že šunka nebude ve vodě, ale v páře? Zkoušel už to někdo? Děkuji.

autor: Ondřej (neregistrovaný/á)
vloženo: 24.04.2013 14:46:45   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Lenka:Super, jsem rád že se povedla, zkoušeli jsme před pár dny z krůtího masa, výborná chuť, mě osobně chutná více než vepřová :) Také jsme zezačátku používali celou dávku Pragandy (25g), ale postupně podíl pragandy snižujeme a vyrovnáváme obyč solí a chuť pořád dobrá, takže třeba brzo nebude Praganda potřeba :)

autor: Ondrášek (neregistrovaný/á)
vloženo: 11.04.2013 12:45:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Domácí šunku určitě doporučuji víc než šunku z obchodu (plnou éček, vody a často nekvalitních surovin). Jestli si chcete pořídit opravdu kvalitní nerezový šunkovar (a ne hliníkový) a třeba i teploměr k vaření zkuste se podívat na http://superstarshop.cz/obchod.php?interpret=636320-sunkovary
Měli je tam na prodejně, šunkovar a teploměr jsem si vyzvedl osobně na prodejně v Karlíně v Praze (ale zboží i posílají).
Super!smajlik

autor: Lenka (neregistrovaný/á)
vloženo: 09.04.2013 12:08:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ondřej:tak už sem to uvařila,ale pro jistotu napúl s vepř.masem.jen sem byla nešikovná a do misky s masem se mi pževrhla lahev s černým pivem,připraveným na buřty na pivu,tak tam bylo místo vody,ale chtut vítečná,smajlikna to že to bylo poprvé a nešikovností

autor: Ondřej (neregistrovaný/á)
vloženo: 03.04.2013 09:43:12   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Lenka:Zatím jsme nezkoušeli, ale určitě i na králíka dojde, dám vědět co a jak a jak se povedla ;)

autor: Michal (neregistrovaný/á)
vloženo: 31.03.2013 13:21:54   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já dělám tuto šunku bez rychlosoli a barvivo používám přírodní. Například šťávu z červené řepy. Šunka je poté také růžová smajlik

autor: Lenka (neregistrovaný/á)
vloženo: 30.03.2013 20:42:21   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ondřej:jsem tu prvně nevím jestli píšu správně ale bodlo by mi hodně kdyžby ste tu náhodou někdo mněl nějaké info jak a co šunka z králíka?máme jich dost ale prý je maso suší a proto by se to mnělo prý dělat jinak nebo napůl s vepřovým,nemáte někdo na tohle radičkusmajliksmajliksmajlik?smajlik

autor: Simona (neregistrovaný/á)
vloženo: 22.03.2013 15:03:19   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Díky za recepty, vychytávky..dneska jsem dostala k narozkám šunkovar - přála jsem si.. tak se těším, jak vyzkouším..hlavně pro děti..nedávno jsem slyšela super vychytávku, chceme li růžovou barvu šunky, přidat vodu (asi nálev) z červené řepy..chuťově se nezmění a bude růžová bez chemie..jako nápad se mi to líbilosmajlik

autor: Ondřej (neregistrovaný/á)
vloženo: 13.03.2013 16:21:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak jsme také zkoušeli domácí šunku..hledal jsem chvíli na internetu šunkovar, nakonec jsme pořídili z obchodu www.domacisunkovar.cz a nemá chybu. Je jiný než ten, který se dá běžně sehnat, ale přijde mi takový bytelnější a šunka z něj vypadá dle mého názoru líp a tak nějak "profesionálněji" :D Používáme trochu Pragandy, pepř a dvě lžičky medu, někdy i vlašské ořechy a je to dobrota, kdo uvažujete zda zkusit, nebo ne, určitě doporučuji! :)

autor: Petra (neregistrovaný/á)
vloženo: 22.02.2013 22:43:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Na podnět kamarádky jsem také dělala domácí šunku. Ovšem jsem Pragandu nesehnala, tak jsem dala obyč. sůl, poté jsem si zjišťovala věci o Pragandě a jsem ráda, že jsem tu obyč. sůl dala, raději oželím barvu šunky.

autor: Anna (neregistrovaný/á)
vloženo: 30.01.2013 20:31:05   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Lukáš: dělám šunku v šunkovaru už 25 let,900 gr masa, 20 gr obyč.soli,1 zarovnaná lžička jemného cukru,kterou rozpustím ve 100 ml vody, v žádném případě nepoužívám rychlosůl (začala jsem ji vařit právě pro děti - bez chemie), používám různá masa - nejšťavnatější je ze stehenních kuřecích řízků.Občas přidám zelený pepř, občas olivy,dobře vše rukou promíchám,maso hnětu aby se spojilo,vařím při 80st.2,5 hod.,vkládám už do studené vody. Nedrobí se. Je našedlá, chutná ale velice dobře. Bez chemie, z kvalitního masa,nikdy nezklame. Průměrně vyjde 20 kč na 10 dkg hotové šunky.smajlik

Lukáš:

autor: Lukáš (neregistrovaný/á)
vloženo: 30.01.2013 13:03:34   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Kuba:Halvní je, aby jsi při hnětení masa ( míchání) to pořádně udělal, osobně to hnětu rukou v míse asi 30 minut a je dobré asi 1/8 z kila asi 100-150g namlet, aby jsi, ziskáš menší kousky, které slouží právě jako pojivo, ale někdo to nedělá.

autor: jura (neregistrovaný/á)
vloženo: 24.10.2012 21:55:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vyborny recept , vylepsil jsem ho tak , ze misto vody davam vychlazeny (rosol) vyvar z veproveho masa s kosti .

autor: Jirka (neregistrovaný/á)
vloženo: 06.08.2012 09:39:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

www.toprecepty.czTomáš:pane Tomáši,Vy už jste někdy viděl růžový třeba ovar? Uvařené nebo jako šunka dušené maso nemůže být růžové.

autor: Jirka (neregistrovaný/á)
vloženo: 05.08.2012 13:42:46   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

www.toprecepty.czTo snad nemyslíte vážně.
Domácí šunka se dělá hlavně proto, aby neobsahovala právě tu špatnou a škodlivou rychlosůl, dále separát, kůže, kosti, mouku a kdoví co ještě za svinstva tam výrobci dávají.

autor: Hanka (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.05.2012 23:30:38   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tomáš:Růžovou barvu šunky dělá právě rychlosůl =dusičnany,bez rychlosoli je šunka daleko zdravější, tak na barvu nehleďte nebo zkuste dát jen malinko té rychlosoli.smajlik

autor: maris
vloženo: 04.04.2012 15:55:49   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tomáš: Tomáši, růžovou barvu dělá ta Praganda / rychlosůl /. Je k dostání v drogeriích, např. v drogerii Tetasmajliksmajlik

autor: Tomáš (neregistrovaný/á)
vloženo: 04.04.2012 15:53:14   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

šunka chutná,nerozpadá se,štavnatá,akorat je taková šedivá i uvnitř po rozkrojení neni krásně růžovoučká jak je vidět na obrázcích.vařil sem v šunkovaru 2 h.na 80 C v hrnci na plotně.Poradte prosím kde dělám chybu.dal sem 1kg kýty 1dl vody 25g soli a lzičku moučkového cukru.passat18@email.czděkuji

autor: Ivo (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.03.2012 13:18:53   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

V receptu zde čtu, že šunka se dává na 24 hodin uležet. Na jiných serverech uvádějí 48 hodin. Tak se chci jen ujistit 48 hodin se nechává uležet jen v případě, že použiji obyčejnou sůl a 24 hodin v případě, že použiji rychlo sůl (např. praganda)? Děkuji za odpověď.

autor: Janulka (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.03.2012 19:56:40   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

právě jsme nakrojily již druhou,tentokrát vepřovou - krůtí jsem nestihla nafotit :O je výborná,jen ta vepřová je nějaká sušší-čím by to mohlo být? možná jsem ji dlouho vařila ( 2.5hod.)smajlik

autor: Šárka (neregistrovaný/á)
vloženo: 09.03.2012 12:29:32   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Všechny zdravím a mám dotaz, kde kupujete PRAGANDU? Chystám se taky na šunku a čtu tady různé připomínky a tipy.Tak je využiju.

autor: Pavel (neregistrovaný/á)
vloženo: 22.01.2012 13:48:53   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Proto, aby se vám výsledná hmota (pardon - šunka) dobře spojila, prosolené kousky masa řádně prohněťte rukama. Čím déle, tím lépe. Pokud ani poté nejste s výslednou konzistencí domácí šunky spokojeni, poradím vám ještě "dědečkovu" fintu: asi hrst připravené masové směsi najemno pomelte nebo najemno nakrájejte a vraťte zpět.

autor: Kuba (neregistrovaný/á)
vloženo: 21.01.2012 10:13:45   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ahoj, super recept! Chci se akorát zeptat, jesli Vám šunka drží pohromadě? Maso při vkládáni do šunkovaru přimačkávám, aby tam nebylo volné místo(nebouchám teda šunkovarem), aji ji nechám pořádně vychladit.Když ji chci nakrájet na plátky, tak se mi rozpadá na jednotlivé kousky, jak bylo maso nakrájeno.Nevíte, čím to může být? Asi to bude teda tím bouchnutim o zem.smajlik

autor: Stanislav Skála (neregistrovaný/á)
vloženo: 20.01.2012 11:55:21   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

od trouby:Děkuji za velmi podrobný recept.ted jsem zakrojil a nemá to chybu!smajliksmajlik

autor: MrazovaJa
vloženo: 17.01.2012 17:56:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

To jsem moc ráda, že Vám takhle chutná! Moc Vám děkuji za pěkné komentáře smajlik

autor: Zdenča (neregistrovaný/á)
vloženo: 10.01.2012 08:35:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Děkuji OD TROUBY za super obrázkový recept smajlik... včera jsem šunku dělala a dneska zakorjila...je naprosto luxusnííííí smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik
Jen nemám troubu s elektrickým ohřevem, jen horkovzduch... tak jsem dala ohřát vodu v hrnci 90°C asi poo patnáci minutách jsem vložila šunkovar, stáhla na 75°C a nechala 2a 3/4 hodiny jen na těch 75°C a je fakticky mooooc dobrá.
Ještě jedou děkuju moc

autor: svesa (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.12.2011 14:21:41   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Me zkušenosti.
Vezmu i mlete maso a doplnim kostky, třeka kačenu, vyborne.www.sum.cz

autor: senky
vloženo: 04.12.2011 08:08:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Mamka ji taky kdysi dáááávno dělávala z kombinací různých mas, tak jsem se nechala nalákat a dobře jsem udělalasmajlik Nemám šunkovar,takže podle Ivetky Bílkové jsem dusila v tlačenkovém střevě v zakrytém pekáči s vodou v troubě. Použila jsem vepřovou plec, příště jen maso nakrájím na větší kostičky a malilinko přisolím. Jinak je šunčička výborná, právě ji rodina snídá. smajlikZasloužený bod a foto posílámsmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: hafikov
vloženo: 30.11.2011 21:46:30   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak jsme pro veliký úspěch opět dělali šunčičku dle tohoto skvělého receptu.Dělala jsem z vepřového plecka.Přikládám foto.smajlik

autor: oxal (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.11.2011 19:26:15   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

od trouby: Zdravím, ať dělám šunku dle Vašeho receptu sebepozorněji, neustále se nepodobá té Vaší. Vaše šunka je, jak je na obrázcích vidět, krásně zformovaná a dle mého názoru se Vám ve formě neuvolní žádná šťáva. Bohužel moje šunka se uvnitř formy vždy "vznáší" v uvolněné šťávě a její povrch je nevzhledný a hrbolatý. Jedinou změnu v receptu kterou jsem udělal, je ta, že nepoužívám Pragandu, ale solicí směs s dusičnanem draselným (dle internetu 1000 g sůl, 60 g KNO3, 60 g cukr). Maso hnětu cca 1/2 hodiny, aby byl dostatek "blátíčka". Šunka je sice velmi chutná, ale evidentně se té Vaší vnějším vzhledem nepodobá. Poraďte prosím, kde by mohla být chyba. Děkuji.

autor: hafikov
vloženo: 15.11.2011 22:24:31   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

V sobotu jsem vyzkoušela.A jelikož mám elektr.zavař.hrnec-tak jsem šunku vařila v něm.Výsledek byl vynikající.Jen jsem pro úsporu energie dokoupila další 2 šunkovary.smajliksmajliksmajlik.Přeci nebudu troškařitsmajliksmajliksmajlik

autor: BILKOVAI
vloženo: 15.11.2011 20:31:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dnes jsem dělala kuřecí / z kuřecích prsních řízků/ a je vynikající. Silně mi připomíná "Fitness" šunku, ale tahle je ještě lepšísmajliksmajliksmajlik Doporučuji vyzkoušet. Stačí mít tlačenkové střeva. Nemusí být šunkovarsmajlik

autor: alena (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.11.2011 14:34:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Mě by strašně zajímalo, kdo tam přidal ten údajně podobný receptsmajlik To musel být opravdu inteligent.

autor: BILKOVAI
vloženo: 31.10.2011 21:49:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Nemám šunkovar, tak jsem vařila v sáčku na tlačenku. Pořádně utáhla a dala volně do vody bez žádného zatížení a vařila ve vodě na 80 st. hodinu. Na 1 kg vepřové kýty jsem dala 25 g soli. Půl obyčejné a půl pragandy, 1 dcl vody a lžičku medu.Dala do pekárny na program "nudlové těsto" a nechala 48 v ledničce odpočinout. Je výborná,šťavnatá, jen možná bych dala o malininko méně solismajlik Bodí udělen a fotka přidánasmajliksmajlik...+
P.S. Doporučuji použit opravdu kvalitní čerstvé masosmajlik

autor: Venca (neregistrovaný/á)
vloženo: 08.09.2011 20:48:03   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já ji dělám podle léta osvědčeného receptu.1kg masa(na kousky),50g soli,1dcl vody,1dcl mléka,1/2 muškátového oříšku(nastrouhat).Vodu+mleko zapracujeme do masa se solí i oříškem, naplním do mikrotenového sáčku dám do šunkovaru a nechám 2 dny odležet v ledničce.Pak sestavím šunkuvar(viko-pružina-zajišťovací víko,dám do kastrola s vodů do3/4 šunkovaru a vařím 2 1/2 hodiny na asi 80stupňů(oddělují se malé bublinky ode dna hrnce)po vychladnutí dokonalé aspoň návštěvy a děti to tvrdí!

autor: czmirek (neregistrovaný/á)
vloženo: 31.07.2011 14:31:32   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Po dvou hodinách vaření jsem šunku vyndal, prudce zchladil a po vyndání zjistil, že je ještě syrová. Tekla z ní ještě růžová šťáva a byla cítit krví. Asi to bude tím, že jsem dal formu do 70´C horké vody a ne do studené a pomalu neohříval, jak se tady píše v návodu. Zkusím to znovu a uvidím. Poprvé jsem teplotu držel okolo těch 75 - 80´C a to se mi směs uvařila. Do 75´C se to už udusilo v šunku, ale jak píšu, po dvou hodinách to bylo uvnitře ještě syrové. Nedám se.. smajlik

autor: ŠTEFAN (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.07.2011 20:56:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

TEN RECEPT VYZKOUŠÍM. DOBROU ZKUŠENOST MÁM S TEFLONOVOU FORMOU http://www.barba-shop.cz/store/goods-B110017-lisovaci-forma-na-sunku-ze-slitiny-hlinikusp1n.html. MÁM JI PŮL ROKU , NE V NATUR PROVEDENÍ ALE TEFLON. DÁ SE V NÍ DĚLAT ŠUNKA, PÉCT ROLÁDA, SEKANÁ NEBO CHLEBA, BÁBOVKA. JE TO VYMAKANÁ FORMA A KVALITNÍ PROVEDENÍ. DOPORUČUJI. smajliksmajliksmajlik

autor: Láďa (neregistrovaný/á)
vloženo: 14.07.2011 08:23:57   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak jsme šunku včera dojedli, a je fakt, že se mi zdá, že už trochu ztrácela chuť. Také malinko šedla (nic výrazného), ale jen na povrchu, jak jsem ukrojil plátek, tak byla zase růžovější. Třeba by bylo opravdu třeba dát tam trošku rychlosoli. Třeba jen čtvrtinu lžičky a zbytek opět obyčejnou (kuchyňskou smajlik ) sůl.

vloženo: 12.07.2011 14:39:14   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jana:kdyby jsi pozorně četla,tak by jsi vyčetla,že Láďa použil obyčejnou sůl,přepokládám,že obyč.sůl = kuchyň.sůlsmajlik

a s rychlosolí bych nestrašila rakovinou,nic se nemá přehánět,ani pojídání více uzenin než je zdrávo.smajliktakže všeho s mírousmajlik

autor: Jana (neregistrovaný/á)
vloženo: 12.07.2011 13:51:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Láďa: no a ta rychlosůl - to je to nejhorší svinstvo, z kterého je rakovina -:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
co takhle dát tam jen sůl normální -:)))))))))))))))))

autor: Láďa (neregistrovaný/á)
vloženo: 11.07.2011 13:38:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Díky za rady, už se mi taky začala zajídat ta chemie. Mám dva kluky, kterým je 3,5 let a zatím uzeninu nikdy neměli. Ale tohoto jim trochu dopřeji.
Dnes ráno jsem poprvé zakrojil. Je dobrá, trochu víc slaná, a chutná trochu jinak, než jsem zvyklý. Asi je to tím, že už nás naučili jíst ty jejich chemie smajlik
koupil jsem šunkovar za cca 440,- a pustil jsem se do toho.

Koupil jsem 1,2 kg kýty, nakrájel na cca 3 cm kousky, smíchal se lžící obyčejné soli, lžičkou moučkového cukru a deci vody. Dal jsem to míchat do pekárny na chleba a za dvacet minut bylo spoustu \"blátíčka\" jak říkáte smajlik Předběhnu, ale celá lžíce soli je i na 1,2 kg masa příliš. A taky jsem nemohl zavřít šunkovar, jak byl plný, takže příště o trochu méně soli a taky masa.
To byla sobota dopoledne, dal jsem to do lednice a v neděli ráno pokračoval.
Máme starý zavařovací hrnec s teploměrem, kde jsem to uvařil. Možná to taky někdo doma máte, je to plechový asi půl metru vysoký hrnec a do středu víka se strká teploměr. Uvnitř je ještě taková vložka, aby šunkovar (případně sklenice) neležel na dně. Celé se to tedy dělalo v páře! Dal jsem to na nejmenší plynový hořák a na nejmenší plamínek a v hrnci se teplota ustálila na úžasných 69,5°C smajlik prostě paráda. Takže v jiném hrnci na pařáčku by to taky mohlo jít, jen vyzkoušet teplotu. Do takto vyhřátého hrnce jsem dal v 10:00 naplněný šunkovar normálně z lednice. Teplota klesala k 60°C tak jsem na chvilku přitopil, dokud teplota nezačala malinko stoupat, pak jsem znovu dal nejmenší oheň. No a už jsem jen kontroloval a těšil se. Ve 13:00 jsem to vyndal a šoupnul do kýble se studenou vodou a po hodině dal do lednice. Dnes ráno jsem měl dobrou snídani smajlik

autor: od trouby
vloženo: 26.06.2011 11:41:00   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Šunku vařím výhradně v troubě. Netlačil jsem ji do topreceptů, protože je její příprava skvěle popsána zde. Nicméně právě vařením se rozhodne, jestli budeme jíst šťavnatou lahůdku, nebo dříví. Pro kolegu a jeho manželku jsem zpracoval recept ilustrovaně. Pro vás jsem ho dal na ulož.to. http://www.uloz.to/9490372/sunka-domaci-xls

autor: be.amenity
vloženo: 21.06.2011 15:50:16   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dobrý den, prosím poraďte, jak udržujete teplotu na 75-80°C? I když mám plotnu na stupeň 2 nebo 3, tak se voda vaří. Děkuji předem za radu smajlik

autor: Mathas (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.06.2011 13:01:16   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Zdravim!
Myslite ze by sla sunka uvarit ve vodni lazni v troube na 80'C?

autor: lomačka (neregistrovaný/á)
vloženo: 04.04.2011 15:43:30   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Taky dělám ale, přidávám 1 strouček česneku lisovaného ,je to malinko pikantnější.smajliksmajliksmajlik

autor: od trouby
vloženo: 27.03.2011 20:50:07   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Šunku jsem již vařil mnohokrát ale teprve v tomto receptu jsem objevil substanci, která způsobila její "bezchybnatost". Je to ono "blátíčko". Za to "blátíčko" jsem neskonale vděčný. smajlik Přidávám ještě cukr. Polovinu množství soli. Cukr šunku zjemní a je víc šťavnatá. Ještě tu jeden řezník prodává kůži zcela zbavenou tuku. V ní šunku vařím. Každý ji většinou odloupne a nejí, ale díky ní je výsledek mnohem lepší. Pro ilustraci přikládám foto a za "blátíčko" přidávám bod.

vloženo: 05.09.2010 15:25:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jiřko, bombááááá, dost dobréééé!!smajliksmajliksmajlik

autor: Jikotka
vloženo: 05.09.2010 14:26:12   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Udělala jsem,ale vyskytl se mi menší problém,příště to bude lepší..je ale výborná,taky už zbyl jenom kousek...dávám foto a bodíksmajliksmajlik

autor: Dana61 (neregistrovaný/á)
vloženo: 24.08.2010 11:05:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jani, opravdová dobrůtka a velmi dlouho jsem ji nedělala - nachystám mix masa a dám se do ní - díky za připomenutí smajliksmajliksmajlik

vloženo: 21.08.2010 10:35:08   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dovolil jsem si pridat tri fotecky z vlastni tvorby a jeden bod. smajlik

autor: maris
vloženo: 21.08.2010 07:40:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Šunkovar se dá koupit i tady http://www.zbozi.cz/items?r=hint&itemType=new&q=su... smajlik

autor: MrazovaJa
vloženo: 21.08.2010 07:13:21   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ireno já si ho kupovala na Aukru smajlik

autor: Ivana Ch
vloženo: 21.08.2010 04:45:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak včera odpoledne jsem hledala na půdě ale šunkovar jsem nenašla. Kdo ví kde je. No když ho nenajdu tak holt mám smůlu.Možná že skončil někde na smetišti.

autor: MrazovaJa
vloženo: 20.08.2010 14:02:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Irena70 - v PH jí dělám 4hodiny na první stupeň
Betyno ta šunka co je na dámě, tak je vidět, jak moc se rozpadá, že jsou ukrojená hodně silná kolečka a i tak špatně drží vcelku...

autor: Betyna
vloženo: 20.08.2010 09:14:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

šunka v parním hrnci (recept č.37) i s fotkami hotových šunek
http://diskuse.dama.cz/komunita.php?d=7185

autor: yanull
vloženo: 20.08.2010 08:56:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Také máme šunkové období za sebou, ale myslím si, že jako ostatní děvčata opět vytáhnu šunkovar smajliksmajliksmajlik,9. bodík posílám smajlik

autor: Teta Lena
vloženo: 20.08.2010 08:07:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Taky jsem ji dělala,ale pak jsem recept ztratila a od té doby leží šunkovar ve špajzce.Dík za připomenutí.Určitě vyzkouším a bodík posílámsmajliksmajlik

autor: Ivana Ch
vloženo: 20.08.2010 04:32:42   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Šunka je výborná, to vím taky jsme ji kdysi dělávali. Kde skončil šunkovar už nevím, asi na půdě, budu se muset po něm podívat.

autor: pipre
vloženo: 19.08.2010 21:34:45   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Juj, to vypadá dobře!smajlik+6

autor: Irena70
vloženo: 19.08.2010 21:11:46   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

nádoba bude někde na půdě nedávno jsem si na ní vzpoměla že se budu muset zeptat mamky jesti ještě ví jak se v ní dělalo pamatuju si to jako dítě u nás se dělala šunka z králíka určitě taky vyzkouším můžeš mi poradit jak vařit v PH díky

autor: MrazovaJa
vloženo: 19.08.2010 21:01:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jani jsem tu kvůli Tobě smajlik Vždyť jse mTi říkala, že vařím skoro už jen podle Tebe! smajlik

vloženo: 19.08.2010 20:44:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak to nemá chybu!!! jen mít tu nádobu na šunku. Veliký plus!!!smajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik
Koukám Jani, že je to u nás tvůj první recept. Vítej na Topreceptechsmajlik

autor: Jikotka
vloženo: 19.08.2010 20:22:08   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Připoměli jte mi že mám šunkovar,který jsem už 23 roků nepoužila..dělali jsme taky před těmi lety šunku,ale tenkrát nebyla praganda běžně k dostání,tak ta šunka měla takovou jinou barvu...a potom jsme ji přestali dělat,ale teď šunkovar vzkřísím k životu..smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: maris
vloženo: 19.08.2010 20:10:54   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Janismajlik - první recept už máš za sebou a Ty další už půjdou samysmajlik, budeme se těšitsmajlik

autor: MrazovaJa
vloženo: 19.08.2010 20:02:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Maris mě k tomu dohnal manžel smajlik Žádný takový recept tu není...Moc děkuji. Jinak sem chodím několikrát denně už strašně dlouho a nemůžu na tyto stránky dopustit. Jen jsem byla pořád líná sem dát nějaký recept a že jich nemám málo smajlik

autor: maris
vloženo: 19.08.2010 19:53:02   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jani, byla jsi rychlejšísmajlik. My jsme ji kdysi dělali docela často, potom jsme toho nějak nechali a nedávno jsem našla doma šunkovar, o kterém jsem si myslela, že jsme ho vyhodili a vaříme ji opět. Už ho mám i nafocený a chtěla jsem sem dát recept při nejbližší příležitosti, hned jak šunku budeme zase vařit, tak jsem teď bez práce. Šunka je moc dobrá a Ty máš bodíkasmajlik+smajlik

autor: MrazovaJa
vloženo: 19.08.2010 19:42:15   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Děkuji za pochvalu. Šunku dělá hlavně manžel a to kvůli našim dětem smajlikPřeci jenom je zdravější, než ta kupovaná...

autor: Dadoska
vloženo: 19.08.2010 19:36:10   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Konečně nějaký recept na šunku,určitě vyzkouším,hned jak najdu formu smajlik smajlik

autor: eva hubova
vloženo: 19.08.2010 19:34:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajlik+1velká dobrotasmajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

vepřová šunka recepty na šunku šunkovar domácí vepřová šunka šunkovač domácí šunka recept domácí šunka v šunkovaru recepty recepty na domaci sunku domácí dušená šunka recept domaci sunka domácí šunka video recept na šunku vaření šunky šunka z šunkovaru recept šunka šunkovar recepty šunka ze šunkovaru domácí šunkovar recepty vepřová šunka recept jak se dělá šunka šunka recept forma na šunku domácí šunka domácí šunka od havlíčka šunka domácí domácí vepřová šunka recept jak se dělá domácí šunka domácí vařená šunka recepty na domácí šunky s šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept domácí šunka bez šunkovaru recepty do šunkovaru lis na šunku domácí šunka bez rychlosoli domácí šunka v šunkovaru domaci kureci sunka recept na šunku v šunkovaru recept na domaci sunku dušena šunka recept šunka šunkovar forma na šunku recept na domaci šunku v šunkovaru




Náhodný recept


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
toprecepty.czToprecepty.cz toprecepty.skToprecepty.sk toppotraviny.czToppotraviny.cz topmoucniky.czTopmoucniky.cz topkonicek.czTopkonicek.cz