Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tvaroh od babičky

S domácím tvarohem si dopřejete čerstvost a kvalitu. Na domácí tvaroh potřebujete jen pár věcí a jeho příprava vás až překvapí, jak je snadná. A navíc se z téhle mléčné pochoutky dají připravit skvělé pomazánky.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby odkapávání syrovátky

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby odkapávání syrovátky)

23. 9. 2010 17:20

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie4 103 kJ / 981 kcal
Bílkoviny71,40 g
Tuky31,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 126 mg
Sodík 840 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy102,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na tvaroh sa nehodí odstredené, nízkotučné ani trvanlivé mlieko, najlepšie je domáce alebo z mliečnych expresov.

Syrovátku nevylejeme, ale buď vypijeme priamo alebo použijeme na varenie, pri výrobe chleba a pod.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Vlcak

6. 6. 2023 10:16

Pajaja: Přidávám i email, na případnou komunikaci: ujedmed@seznam.cz. Děkuji

Vlcak

6. 6. 2023 10:12

Pajaja: Dobrý den Pajajo, chci se zeptat, jestli by bylo možné od Vás očkovací (kefírovou Tibetskou) houbičku koupit? Pořád se mi nedaří jí sehnat. Děkuji za odpověď. Vlčák

tejaja tejaja

24. 5. 2016 18:34

Katka: Áno, chápeš dobre. To sladké mlieko sa pridáva preto, aby tvaroh nebol po odkvapaní príliš tvrdý.

Katka

24. 5. 2016 09:24

Dobrý den, dostala jsem od sestry domácí mlíko a zkyslo mi. Jestli to chápu dobře, tak bych měla dát do toho mlíka 1 dl sladkého mlíka a přivést k varu..

tejaja tejaja

18. 2. 2016 13:52

Din Don: To je možné, ale moja babička o nijakom syridle nechyrovala a takto sme tvaroh robili vždy. Teraz už nerobím, som pohodlná, kúpim. Len keď sa mi zvýši viac mlieka, tak ho urobím. :-D Ostatne, syrovátku predsa nevylejem, ale použijem, takže nazmar nevyjde nič. ;-)

Din Don

18. 2. 2016 13:30

Dozvěděl jsem se že za použití siřidla je výtěžnost u tvarohu z kozího mléka cca 10-12% a z kravského cca 15-18%. Ovšem nevím jak je to při převodu na váhu tvarohu.

spagetka spagetka

19. 7. 2015 08:37

Maruška: můžete kokosové mléko? Já zkušenosti takto nemám, ale třeba by šlo kravské mléko nahradit kokosovým, jinak fakt netuším

Maruška

19. 7. 2015 08:17

Prosím, nemáte někdo zkušenost s výrobou "ovesného tvarohu"??? Nebo pokud by šel třeba rýžový, jáhlový... Mléko, ořechy/mandle, sóju, pohanku... nemůžeme. Předem děkuji za tipy, rady

tejaja tejaja

23. 7. 2014 20:01

Hanča: Chápete dobre. :-) Tá trocha sladkého mlieka sa pridáva len kvôli tomu, aby tvaroh nebol veľmi tvrdý. Tvrdosť tvarohu závisí aj od toho, ako ho necháte vyzrážať ( je to ako u smženica, kratší čas, mäkšia smaženica ) a tiež od dĺžky šasu, počas ktorého necháte hrudku tvarohu otiecť od syrovátky.
S tou pasterizáciou neviem. Pasterizácia znamená ohriatie mlieka na 72-85°C počas 15 a menej sekúnd, pri ultravysokom ohreve len 1-2 sek, čo si v domácich podmienkach neviem dosť dobre predstaviť. Pri pasterizácii sa likvidujú mikroorganizmy, ale všetky, aj tie, ktoré náš organizmus potrebuje. A kde nie sú mikroorganizmy, nič nemôže skysnúť. Trvanlivé mlieko vám neskysne, skazí sa. Takže nerobiť pokusy, nechať klasicky skysnúť mlieko. :-);-)
Držím prsty, nech sa podarí.:-)

Hanča

23. 7. 2014 11:14

tejaja: Moc děkuji za radu. :-):-K Mléko už se sráží, dnes se z něj pokusím udělat tvaroh. :-) Jestli to chápu dobře, tak do něj přidám trochu obyčejného mléka, přivedu k varu a ihned přendám do gázy na cedník?
A ještě mám poslední otázečka na Vás.... ;-) Nevíte, proč se v jiném receptu píše, že se má zkysnuté mléko ohřát jen na 65 stupňů, a ještě se musí pasterizovat předtím, než se nechá v hrnci zkysnout?

tejaja tejaja

22. 7. 2014 11:38

Hanča: môžete, vylejte do nejakej nádoby, aj tú smotanu, čo sa usadila a nechajte mlieko skysnúť. Ak je mlieko už kyselkavé, zajtra ho máte kyslé. :-);-)

Hanča

22. 7. 2014 10:19

Mám doma v lednici asi pátý den domácí kravské mléko. Nějak jsem na něj zapomněla a je takové kyselkavé, okolo láhve je usazená smetana.... Mohu z tohot mléka ještě udělat tvaroh? Nebo už to mléko nijak nevyužiju? Děkuji za odpověď.

tejaja tejaja

28. 5. 2014 08:52

Ondra: nemá, podstatné je teplo...zakrýva sa skôr z toho dôvodu, aby do mlieka niečo nespadlo, prach, smietka a pod.;-)

Ondra

28. 5. 2014 08:51

Dobře. Děkuji ;)

spagetka spagetka

28. 5. 2014 08:47

Ondra: Fakt nemá, jen to nechat v běžné teplotě třeba na lince. Jo a záleží na kvalitě mléka, jak píše tejajka, to jediné to ovlivní

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: domácí tvaroh domácí tvaroh z kravského mléka jak udelat domaci tvaroh sladký tvaroh jak udělat sladký tvaroh jak udelat z mleka tvaroh tvaroh na sladko sladky tvaroh recept kuchařka pro začátečníky jak udělat tvaroh tvaroh domácí tvaroh recept jak vyrobit tvaroh recept na sladky tvaroh hořký tvaroh recepty z tvarohu recept na domácí tvaroh obklady z tvarohu recepty pro začátečníky tvaroh na obličej

Suroviny: mléko, mléko

TopRecepty.cz

Domácí tvaroh od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9gOD