Karamel
Smetanový karamel můžete použít na palačinky, do dortů, koláčů, na zmrzlinu či cupcakes. Pokud ho jednou ochutnáte, nejde přestat, proto je dobré připravit si ho doma do zásoby. Příprava je snadná, chce to jen trochu opatrnosti při samotném vaření. K dokonalosti mu pomůže špetka soli.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
1 sklenice o objemu 350 ml
Nutriční hodnoty
Energie | 11 352 kJ / 2 713 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,68 g |
Tuky | 162,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 519 mg |
Sodík | 63 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 307,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Fotopostup zde:
http://www.toprecepty.sk/recept/1319-karamel/
Recept mám od kamarádky.
Do hrnce, ve kterém jsme karamel vařili, nalijeme vodu a necháme odmočit, hrnec bude jak nový.
Možnosti použití karamelu:
1. Na přípravu polevy.
2. Do různých krémů zašleháme 2-3 lžíce - karamel musí mít pokojovou teplotu, nezašleháváme jej přímo z lednice.
3. Na polití palačinek, na šlehačkové poháry - krátce ohřejeme ve vodní lázni nebo mikrovlnce.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 3. 2021 11:45
Tereza: když jsem ho dělala na podruhé dala jsem tam mléko protože mi už nezbyla další smetana. musí být plnotučné, nebo alespoň polotučné, z odtučněného to nejde. musí se akorát vychytat množství a proto je možné že budete několikrát dodávat cukr/mléko
17. 3. 2021 11:41
můj karamel i když jsem ho dělala přesně podle návodu nevypadá stejně. je mnohem víc krystalovitý
25. 6. 2017 09:24
Tato metoda přípravy je velmi nebezpečná. Doporučuji na začátku do hrnce spolu s krystalickým cukrem přidat trošku horké vody (cca 30 ml). Vznikne hustý sirup, který poté karamelizuje krásně rovnoměrně bez hrudkování. Do něho se dá potom přilít bud jen voda ad 220ml nebo smetana ev. máslo apod..
9. 11. 2016 23:09
Dělala jsem ho dnes poprvé a fakt je to jednoduché. Povedl se! S tím mícháním mě to došlo hne, jak se začaly objevovat hrudky, ale později se naštěstí většina rozpustila.
21. 12. 2015 22:22
Právě jsme podle tohoto receptu udělala zásobu karamelu a je moc výborný!!!
6. 11. 2014 22:54
"Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat, já ho sem tam zamíchám,..."
Při tomto způsobu se stává, že neroztavený cukr udělá hrudky, které se následně špatně v karamelu rozpouštějí. Riziko lze zmenšit tím, že v kastrole se SILNÝM dnem dáme cukr na zdroj tepla a NEMÍCHÁME!!! ale spíše pracujeme s regulací teploty: cukr začne měknout, pak se pomalu taví (tavenina je světlá, skoro bílá) pak žloutne - ubrat tepla, nebo dát na chvilku pryč z plotny. Podle množství cukru 2x, 3x zopakovat a když posléze začne tmavnout (všechen krystal už bude skoro roztavený) tak teprve začít míchat až do požadované barvy - čím tmavší, tím méně sladký karamel bude, ale když se to přežene, tak se chuťově posune dokysela (ale to už jsme uklohnili základ pro kulér, což asi nebyl úmysl)
...a smetana se přilévá vroucí, ale ani tak se nevyhneme malému nukleárnímu výbuchu...
Při tomto způsobu se stává, že neroztavený cukr udělá hrudky, které se následně špatně v karamelu rozpouštějí. Riziko lze zmenšit tím, že v kastrole se SILNÝM dnem dáme cukr na zdroj tepla a NEMÍCHÁME!!! ale spíše pracujeme s regulací teploty: cukr začne měknout, pak se pomalu taví (tavenina je světlá, skoro bílá) pak žloutne - ubrat tepla, nebo dát na chvilku pryč z plotny. Podle množství cukru 2x, 3x zopakovat a když posléze začne tmavnout (všechen krystal už bude skoro roztavený) tak teprve začít míchat až do požadované barvy - čím tmavší, tím méně sladký karamel bude, ale když se to přežene, tak se chuťově posune dokysela (ale to už jsme uklohnili základ pro kulér, což asi nebyl úmysl)
...a smetana se přilévá vroucí, ale ani tak se nevyhneme malému nukleárnímu výbuchu...
6. 11. 2014 21:51
Marcela: Marcelo, není problém nechat ho v lednici i víc, jak měsíc.. Pokud jsou v lednici 2-3 stupně, pak obecně většina potravin vydrží překvapivě dlouho.
1. 11. 2014 18:20
Ahoj . Mám dotaz. Jak dlouho tento karamel vydrží v lednici? Nebo se musí co nejdřív spotřebovat? Je taky vhodný do Medovníku, místo kondenzovaného mléka? Díky za odpověd. Marcela
3. 9. 2014 10:20
ted jsem ho dodělala a je super super super
2. 3. 2014 01:01
Díky všem
1. 3. 2014 17:46
Karamel je parádní. Krásně hlaďoučký a hlavně jak zůstane perfektně měkkoučký i po vystydnutí. Děkuji za recept!
4. 11. 2013 00:59
Děkuju za výborný recept karamel se povedl a chladne ve skleničce. Tak jak psal Michal studenou smetanu vlít do vařícího hrnce je nebezpečné řídila jsem se proto jeho radou: smetanu jsem ohřála minutku v mikrovlnné troubě, aby nebyla úplně ledová děkuju tímto za radu a hrnec odmočila ihned po skončení vaření a úplně krásně šel umýt, takže se nebojte tohoto receptu a huráááá do něj
29. 10. 2013 15:40
dá s místo smetany použít mléko nebo voda?
23. 9. 2013 15:00
karamel se nám nepovedl, zůstala z toho žlutobílá hrouda a chutnal jak krupice
21. 9. 2013 17:43
Michal: geniálně jednoduchá vychytávka
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 15 minutami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 30 minutami
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 30 minutami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 1 hodinou
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
martinslovak uvařila před 1 hodinou
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Panova uvařila před 1 hodinou
Špenátové palačinky
Macek13 uvařila před 1 hodinou
Velikonoční beránek
Axaaxa2005 uvařila před 1 hodinou
Špenátová polévka se zakysanou smetanou a nivou
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Po přípravě karamelu nám zůstane ulepené nádobí. Názorné video předvede snadné a rychlé odstranění karamelu
Poleva je korunou mnoha druhů cukroví: Košíčky ochutí výrazná čokoládová, perníčky zase jemná cukrová. A jak je připravit?
Polské krówki: Legendární polské karamelky miluje celý svět. Jak si je udělat doma?
Další recepty
Tématické fráze: karamel karamel recept recept na karamel jak udělat karamel jak se dela karamel karamel postup recept karamel jak zkaramelizovat cukr příprava karamelu karamel z cukru výroba karamelu jak uvařit karamel zkaramelizovaný cukr jak vyrobit karamel recepty karamel jak uvařit karamel z cukru recepty na karamel karamel se smetanou jak na karamel domaci karamel
Suroviny: cukr krystal, smetana ke šlehání, máslo
Karamel
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/69QN
69 názorů