Melta – nápoj nejen k snídani
Melta vyvolává vzpomínky na dětství hlavně u starších ročníků. Bílá káva s mlékem patří již dlouhá léta mezi oblíbené snídaňové nápoje. Konvice s meltou by měla stát v každé domácnosti, v zimě zahřeje a v létě osvěží.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Jsou zde recepty na různé přípravy kávy, ale o meltě ani zmínka – a přece je to nápoj dosti používaný i dnes. Já při ní vždy vzpomínám na dědečka, který svoji culifindu, jak meltě říkal, pil z velkého kafáče (hrnek asi půllitrový) po celý den, ať černou nebo s mlékem, nalámal si do ní chleba a vyjídal ho lžicí.
Konvice s meltou stála vždy na okraji plotny, aby, zvláště v zimě, byla stále teplá pro zahřátí. V létě zase studená dobře zaháněla žízeň a osvěžila.
A teď trochu teorie:
Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný.
Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky.
Cikorka, která se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné, je mnohem starší a známější než melta. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690.
Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).
Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 1. 2020 20:00
srettka: já ji nesladím, někdy ji mám černou, někdy přidám trochu mléka. I tak je fajn. Javorový sirup asi pozmění chuť.
6. 1. 2020 18:18
Také ji mám moc ráda a díky napěněnému mléku z kàvovaru a troše javorového sirupu, jsem ji povýšila na vynikající meltový nápoj
5. 1. 2020 19:34
Meltu miluji, piji jí každý den, je moc zdravá.
16. 12. 2019 12:08
Petra Dvor.: děkuji za přidané hezké fotky.
4. 6. 2017 16:10
taky vzpomínám ,na kamnech byla pořád plechová modrá konvice.S mlékem a do ní nalámaný chleba,to byla moje dětská pochoutka
26. 1. 2017 13:48
Jarka: jsem ráda, že Ti moje povídání přivolalo milé vzpomínky.
26. 1. 2017 01:21
Při čtení Vaší vzpomínky na dědu jsem se málem rozplakala. Vrátila jsem se do doby dětství, kdy v zimě ve flanelovém pyžamu s kostkovanými bačkory jsme se ráno vřítily do kuchyně, děda seděl u stolu se svou culifindou, stejně tak kávě říkal i on s babičkou, namáčel si do ní vánočku a na nás na stole už čekal kafáč bílého kafíčka s vánočkou namazanou domácím máslem a Šimůnkovic jantarově zbarveným medem. Konvice stála vždycky na kamnech vedle komínku a babička spokojeně sedávala na štokrdleti u kamen. Prarodiče a rodiče tu už dlouho s námi nejsou, ale nádherné vzpomínky zůstávají (je mi 66 let) ...... děkuji.
3. 10. 2016 13:24
My jsme doma taky vařili meltu, ale nejen ze samotné Melty, míchali jsme to s Žitovkou. To je pražené žito, prodávalo se v půlkilovém sáčku s modrým potiskem. Žitovka se musela předem umlít nahrubo ručním mlýnkem a dávali jsme dva díly žitovky na jeden díl melty. Tahle směs mi chutnala víc než melta samotná, nebyla tolik aromatická. S mlíkem nebo bez, teplá nebo studená, jak kdo chtěl. Děda si ji nosil v bandasce do práce k svačině. A taky jsme si do toho doma lámali chleba a jedli z kastrůlku lžicí. Moc mi to chutnalo!
s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/5f/b1/ac/5fb1ac77a0dfa5d85f9346d4d1ec21f8.jpg
s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/5f/b1/ac/5fb1ac77a0dfa5d85f9346d4d1ec21f8.jpg
2. 9. 2016 12:53
Meltu znám s mlékem i bez.Mám ji ráda teplou i studenou.Maminka ji vařila i králíkům,když měla samice mladé,černou na žízeň a s mlékem asi jako něco lepšího,teď si nevzpomenu...z
26. 1. 2016 09:33
Děkuji všem za milé příspěvky i vzpomínky - ani jsem si nemyslela, že tolik lidí stále pije meltu.
26. 1. 2016 00:13
U nás doma byl na meltu vyčleněn hrnec, v kterém bylo zakázáno vařit něco jiného. Melta se vařila obyčejně vždy v neděli ráno ke snídani k vánočce, občas nám to mamka vystřídala s kakaem. Později, jak jsem se vdala, jsem příjemně zjistila, že u mého muže měli úplně stejný zvyk. Tam ale moje milovaná tchyňka přidávala trošku zrnkové kávy na chuť. A tak to pokračuje dál i v našem životě. Jsme spolu už 41 rok a moji synové v užívání melty a kakaa pokračují dál. Moje malá vnučka Terezka je už modernější a dává si se mnou velice ráda Kafíčko , samozřejmě Karo
20. 11. 2015 16:49
Přeji krásný podvečer, patřím také mezi milovníky melty. Kupuji si do práce rozpustnou je to podobné balení jako karo. Dělám si jí se sušeným mlékem. Mám to takhle vyzkoušené. Sypanou si dělám doma s normálním mlékem.
31. 10. 2015 21:56
Dobrý den.Melta budiž pochválena.Všichni co byli na vojně si jistě vzpomenou na meltu v kostkách.Žargonem nazývaná NAFTA.Prakticky bývala každý den,buď k snídani,anebo k večeři.Čaje bylo málo.V neděli se vařilo tzv.MALCAO-náhražka kakaa,k tomu kus vánočky a kostička másla.Kdeže ty časy mládí jsou.Ostaly jenom vzpomínky.Meltu piji téměř denně.Hezký den všem milovníkům MELTY.
31. 10. 2015 07:07
zavařuji přímo do mléka
31. 10. 2015 06:29
Tejeja - tá kocka, ktorú dávala babička do melty mohla byť ,,vojenská káva" - lisovaná melta, premiešaná cukrom...bola plochá (ako malá dlaždica) balená v červenom papieri po 10 ks...nosili sme ju na vander, lízala sa...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 2 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 8 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 10 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Právě bylo uvařeno:
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 4 minutami
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 16 minutami
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 33 minutami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 1 hodinou
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 1 hodinou
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 1 hodinou
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 3 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 3 hodinami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 4 hodinami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
16 receptů, do kterých využijeme méně oblíbená masa: Zamilujete si je?
Další recepty
Tématické fráze: jak se vari melta příprava melty melta příprava melta a zdraví bilá káva z melty recept bílá káva z melty melta s mlekem jak se dela melta vaření melty káva melta pití melty jak vařit meltu melta káva je zdravá je melta zdravá recepty pro kojící matky bílá káva recept jak udělat meltu jak se dela bila kava káva z melty melta káva příprava
Melta – nápoj nejen k snídani
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q26y
68 názorů