Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem

Čočka se ze všech luštěnin v našem jídelníčku objevuje nejčastěji. Vyzkoušejte tuto její neobvyklou přípravu, která vám ušetří čas. Pokud dodržíte postup přípravy, budete mile překvapeni její lahodnou chutí.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

40 min (40 min tepelná úprava)

1. 1. 2011 15:25

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie6 235 kJ / 1 490 kcal
Bílkoviny99,77 g
Tuky8,65 g
Vláknina78,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy215,65 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento rychlý způsob přípravy čočky jsem objevila náhodou, když jsem zapomněla čočku namočit předem. Dala jsem tedy tehdy čočku vařit s tím, že se načekám, ale pěna na čočce byla tak ošklivá, že jsem se v půlce rozhodla slít a propláchnout a pak pokračovat - a k mému údivu byla čočka hotová v momentě dosažení bodu varu. Od té doby nenamáčím a čočku máme na stole během 30-35 min. od okamžiku přípravy.

Pokud budete množství čocky násobit, pozor na sůl, množství potřebné vody není přímo úměrně násobku množství čočky, tak ať neuděláte slaný roztok moc silný... viz komentáře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

18. 2. 2023 22:07

saruna.u@seznam.cz: Dobrý večer. Úplně vazne. Než jsem se pustila do odpovědi, odpoledne jsem přesně podle receptu uvařila, od vložení receptu uteklo dost času a ačkoli tak čočku vařím stále, už ne ze 400g najednou, už doma není tolik stravniku a týden se nám ji nechce jíst. Na zkoušku jsem dala 400g cocky do vyssiho hrnce a aby bylo vody 2.5cm nad čočku, potřebovala jsem cca 1.3l. Když jsem předala vše do širšího nižšího hrnce, bylo najednou vody jen 1cm nad čočku. Pro požadované 2.5cm bych musela aspoň 0.5l přidat. Zalezi tedy i na hrnci, ve kterem varite. Když jsem vzala 1kg cocky, rozhodně jsem na něj nepouzila 2,5 násobek vody, tak velký kastrol doma ani nemam, ale vody stačilo max 2.5l, abych měla vody nad čočku. Nicméně do 1.3l jsem dala 1 rovnou lžíci soli, koření, po kroku proplachnuti opět 1.3l vody a zase 1 lžíci soli. Po uvaření je cocka ohledně slanosti naprosto ok.
Vas muž měl fajn záměr, ale vaření není o exaktní matematice.
Pro jistotu v popisu zduraznim.

saruna.u@seznam.cz

18. 2. 2023 10:15

Hezký den, ty dvě lžíce soli na 400g čočky myslíte vážně? Můj muž mě chtěl překvapit a uvařil čočku podle vašeho receptu. Vařil 1kg čočky, dal tedy pět lžic soli!!! Celé to půjde asi do popelnice, jako bych jedla sůl samotnou. :/

Marie Svarcova Marie Svarcova

30. 1. 2023 10:36

:-)<3:yes: :yes:také tak vařím čočku, dříve jsme ji ještě museli přebírat ale ani mamka ji předem nenamáčela ale tu první vodu když se začala vařit vždy slila :-K

Brusinkaa

1. 1. 2015 15:15

Dnes jsem dělala, chtěla jsem zkusit něco nového a tento postup se mi zamlouval. Nebylo to špatné, ale příště vyzkouším jiný recept :-) Každý má jiné chutě...

dexulka

2. 11. 2013 21:19

Zajímavý a rychlý recept :-) Tahle úprava nám velmi chutnala a určitě ještě zopakuji ;-) Posílám bod i foto :yes:

Michalkrpy

14. 5. 2013 15:56

Skvělý recept a přesto, že dám na začátku sůl, tak čočka opravdu změkne, vařil jsem již několikrát a je to bašta, vřele doporučuji..:):-))

josef

24. 9. 2012 18:24

Díky za recept:yes:

isindy isindy

5. 3. 2011 08:49

chocolate, děkuji :-K:-K:-K je to pro mě čest, že jsem se u vás tak hezky zabydlela ;-):-D

chocolate

4. 3. 2011 13:28

Ivčo:-K, dnes jsem dělala přesně podle tebe a je to prostě BAŠTA.Ty cibulové kroužky na sypání mě uchvátily a čočka byla měkká cobydup.Fantasticky popsaný a vyloženě vychucený recept.
Děkuji a tisknu jako další Isu recept do sbírky (mmch včera bylo opět Kung pao s mandlemi, ale už to ani nepíšu, bo by tam byly snad jen mé komenty, stejně jako u tvé pizzy).

maris maris

2. 1. 2011 12:11

S bramborami mám stejné zkušenosti jako Eliza, vždycky jsem je do zelňačky vařila zvlášť a každý si je dal na talíř a zalil polévkou /, tady už probíhala na toto téma debata, někdo právě psal, že to nevadí, dala jsem je vařit přímo se zelím a nebylo to ono. Ale jak píše Eliza, záleží i na typu brambor. Od té doby je ale zase vařím zvlášť:-)
Čočku solím taky až nakonec, ale myslím, že osolit na začátku u ní nevadí, protože je vžité, že např. játra se taky nesmí solit, my je grilujeme a někdy je nakládám do směsi koření která sůl obsahuje / a ne málo / a játra jsou krásně měkká. :-)
Každý si asi vybere ten svůj způsob, který mu vyhovuje a chutná. ;-)

Eliza Eliza

2. 1. 2011 11:57

No, s těmi brambory a kysaným zelím je to ale pravda, to už se mi fakt párkrát stalo. Byly jakoby tvrdé na povrchu a chutnaly jinak, než brambory v polévce obvykle. Možná záleží na druhu brambor, ale už na to raději dávám pozor.
Vodu na luštěniny jsem nikdy solit nezkoušela, tak fakt nevím...Ale tobě věřím...:-)

isindy isindy

2. 1. 2011 11:50

Elizo, solím ji předem - stejně jako třeba fazole :-) a nikdy se mi nestalo, že by mi nezměkla....
to je stejné, jako se říká, že brambory neuvaříš v kyselé vodě třeba spolu se zelím - každý tvrdí něco jiného, já je třeba do zelňačky klidně vařím společně a nemám s tím problém :-)

Eliza Eliza

2. 1. 2011 08:29

Ivo, ty solíš čočku předem? Mě doma učili, že jakékoli luštěniny se solí až uvařené, jinak nezměknou...:-O:-8 Raději to zkoušet nebudu, ale zajímalo by mě, jak to teda je; to jo...;-):-)

http://ceskykulinar.cz/rada/lusteniny---vareni

isindy isindy

1. 1. 2011 19:16

Radko, děkuji :-K
čočku moc často nemíváme, ale na Nový rok je to tradice ;-):-)

Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

1. 1. 2011 19:11

Velmi krasne jidlo,uz dlouho jsem ho nemela jsi mi ho propomnela ale ty nasledky potom.

Jinak ses zase rozjela jak tak koukam i ten pohar je skvelej:-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: čočka s uzeným příprava čočky čočka na sladko kyselo sladkokyselá čočka čočka na sladko čočka na sladkokyselo jak dlouho vařit čočku jak dochutit čočku jak varit cocku čočka sladkokyselá čočka na kyselo s uzeným masem čočka s uzeným recept čočka příprava jak připravit čočku čočka recept kdy solit čočku dochuceni cocky čočka s uzeným masem recept čočka s uzeným kysela cocka

Suroviny: čočka, bobkový list, koření nové koření, pepř, sůl, cibule, olej, mouka hladká, cukr krystal, ocet, sůl, okurky sterilované, lák okurkový, cibule, mouka hladká, olej, vejce, maso uzené

TopRecepty.cz

Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RLKE