Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké těsto Fillo na pity

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

30. 1. 2011 18:15

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie14 528 kJ / 3 472 kcal
Bílkoviny100,00 g
Tuky10,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 23 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy730,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Takhle se dělají pity v celém Řecku, náplně jsou různé. Snažila jsem se to popsat pochopitelně, ale nevím, jestli se mi to povedlo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Tonja

14. 3. 2023 00:10

bofinka: Už jsem napsal, že fillo těsto znám, a to ne jen teoreticky tak, že jsem googlil. Samozřejmě, že si ho sám nedělám, je dosti pracné, dá se ale koupit např. v obchodě s řeckými specialitami v Brně (a pravděpodobně i v jiných městech ČR). Také např. ve Vídni či v mnoha městech v Německu. Kdo ty možnosti nemá nebo je nemá kdykoliv si vzpomene (jako já), nahrazuje fillo těsto těstem listovým. Já tak dělám třeba búrek.

bofinka

13. 3. 2023 22:20

Tonja: V podstate se jedna jen o to, ze v rectine pitta znamena jednak chleb - kynute placky a pak i KOLAC z fillo testa. A to moje malickost vedela, aniz byh googlila, kdyz dovolis . . . . .
Pravda, zhora zminovany recept na fillo testo je autorkou ponekud chaoticky napsany, ale ten 1/4 hrnku "oliv" je ve skutecnosti 1/4 hrnku olivoveho oleje, jedna cast jde do testa, druha na potirani platu.
Je treba si tez uvedomit, ze recept je z roku 2011 a tenkrat asi tezko nekdo vedel, jak na fillo testo.
Tazene testo, ktere se pouziva u nas na strudl, je vlastne v zakladu stejneho principu, tedy az na to, ze my ho nevstvime.

Tonja

13. 3. 2023 12:26

bofinka: Já jednak vím, co je těsto fillo, jednak bych si to dovedl najít na internetu, když bych to nevěděl.

bofinka

12. 3. 2023 19:48

Tonja: Autorka receptu nikde netvrdi, ze jeji recept je na pita chleb, ona jen pridala recept na fillo testo z ktereho se pecou recke kolace zvane pity.
Těsto fillo – Φύλλο – je těstový základ pro většinu řeckých pekařských specialit, jako jsou pity a dezerty. Φύλλο znamená v překladu list. To je přesné označení pro těsto vyválený to téměř průhledné tloušťky . . . . . .Doporucuji nahlednout zde www.reckonasbavi.cz/testo-filo-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf/

Tonja

12. 3. 2023 16:11

bofinka: Nerozporuji, že se na Tebou uvedené koláče nepoužívá těsto fillo. Těsto fillo je v Řecku velmi rozšířené a používá se hodně. Neznamená to však, že Spanacopita, Kimadopita, Kremidopita či Portokalopita je PITA. Pita je opravdu arabský chléb ve tvaru placky (obvykle dutý).
Viz též např. cs.wikipedia.org/wiki/Pita

bofinka

11. 3. 2023 07:21

Tonja: V rectine pita znamena jednak chleb a pak i kolac. Toto je Spanacopita - spenatovy kolac, dalsi napr. Kimadopita, plneny mletym masem, Kremidopita - ma napln cibulovou, Portokalopita je naopak kolac sladky - pomeranc, jogurt + skorice.
Ve vsech techto kolacich se pouziva vyhradne fillo testo

Tonja

11. 3. 2023 01:01

Fillo (phyllo) těsto se nepoužívá na výrobu pity. Pita je arabský chléb, nyní už rozšířený i do jiných zemí), má jiné složení surovin a dělá se jako prostá placka, která se na pánvi "nafoukne", takže se dá naplnit. Plní se až po upečení.
Zde v Topkách je také několik dobrých receptů na pita chleby, např.:


a několik dalších.

Tonja

27. 12. 2020 02:13

Nechci být rýpal, ale do filo těsta olivy a ocet nepatří. Filo těsto je prosté těsto v tenké formě, určeno k dalšímu použití jako polotovar. Jeho charakteristikou je tenkost, podobně jako je těsto listové.

Mouku a sůl dáme do dostatečně velké mísy a za stálého míchání přidáváme vlažnou vodu. Toto těsto mícháme asi 10 minut. K těstu na pomoučeném vále nebo v míse přidáváme postupně po lžíci olej a dobře ho vypracujeme, až je těsto hladké a pružné. Vypracované těsto přikryjeme plastikovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě nejméně 2 hodiny odpočinout. Pracovní desku přikryjeme kouskem plátna, poprášíme ho škrobem a odpočaté těsto válečkem vyválíme co možná nejtenčeji. Těsto nadzvedneme na hřbety rukou a jejich vzdalováním těsto vytahujeme. Tak postupujeme z každé strany pracovní desky, až těsto vytáhneme na co největší čtverec. Silnější okraje odstříhneme nebo odkrojíme. Vytažené těsto necháme asi 30 minut odpočinout a oschnout. Z těsta nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šířce 30 cm a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty. Pláty poprášíme škrobem a skládáme na sebe. Takto pokračujeme až je všechno těsto nakrájené na pruhy a naskládané na sebe. Těsto je nyní hotové k okamžitému použití, nebo ho můžeme zabalit do plastikového filmu a uložit v ledničce, kde nám vydrží až 2 týdny. Příprava filo těsta vyžaduje nějakou zkušenost, ale hlavně trpělivost, protože je to zdlouhavé. Dnes se toto Filo těsto dostane koupit téměř v každém supermarketu.

Když budete chtít, můžete pita chleby upéct z těsta stejného nebo podobného složení. Pita chleby se však nedělají z tenkých plátků filo těsta.

marcik marcik

31. 1. 2011 14:12

Marci, přesně tohle jsem chtěla ukázat, jak se to dělá v Řecku. Já jsem se taky naučila toto těsto od mé tchýně;-). Ale když se mi někdy nechce vyvalovat tak si ho koupím už hotové:-*
Pajasko, je to trochu pracné, ale dobré;-)

Pajaska Pajaska

31. 1. 2011 12:41

Uložila jsem si tento recept a někdy vyzkouším a nebude to tedy jednoduché.Ráda bych zkusila originál,abych věděla rozdíl mezi ním a listovým těstem.:yes::-)

Marsi Mesi

31. 1. 2011 11:51

marcik máš bodíka:-K těsto filo dělám jen jednou za rok a to na narozeniny manželovi, protože je fakt, že je dosti pracné. Moje tchýně rodilá Řekyně ho vždy válela a překládala strašně dlouho a pamatuji se, jak mě hubovala, že to není furt ono:-D dnes tady už není a s láskou na ni vzpomínám. Všem doporučuji těsto vyzkoušet:-)):yes::yes::yes::yes:

cathleen cathleen (moderátorka)

31. 1. 2011 07:38

:-OZajímavý receptík!:yes::yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

30. 1. 2011 20:33

Marci, já vždy oceňuji fotopostup, to nemá chybu!!:yes:

marcik marcik

30. 1. 2011 20:09

děvčata, snažila jsem se, aby to bylo celkem chápající i ve fotopostupu. jestli není recept dost srozumitelný tak se omluvám.
Hello, díky že jsi přidala náplně. já sem myslela jen na těsto při psaní.

Irrena Irrena

30. 1. 2011 19:59

k.radulko jsem na tom jako ty:-D:-D:-D:-D

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: těsto na pitu kde koupim filo testo řecká pita recept testo na ryby kde koupit filo těsto filo těsto koupit kde koupit těsto filo řecká pita řecké těsto těsto filo koupit recepty s fillo těstem domácí těsto na ryby filo testo těsto filo filo těsto kde koupit filo těsto recept domaci testa na ryby těsto filo kde koupit co je filo těsto kde koupit filo těsto kde koupím

Suroviny: mouka polohrubá, olivy, olej, ocet, voda, sůl, olej

TopRecepty.cz

Řecké těsto Fillo na pity

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kovY