jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Pampeliškový med

Pampeliškový med
PAMPELIŠKOVÝ MED
nahoru
Pampeliškový med Pampeliškový med Pampeliškový med Pampeliškový med Pampeliškový med Pampeliškový med Pampeliškový med Pampeliškový med Pampeliškový med Pampeliškový med
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Zavařeniny

Suroviny:

400 ks hlavička pampelišky, 2 litry voda, 3 ks citrón, 2 kg cukr krystal

Postup přípravy receptu

Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.

Poznámka

Med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
12 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Pampeliškový med"

autor: blanka m. (neregistrovaný/á)
vloženo: 11.05.2014 14:02:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

hustota proti kvalitě, nevařte zbytečně dlouho .

autor: janopis (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.04.2014 22:10:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Pavla K.:

Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.

autor: Dana61 (neregistrovaný/á)
vloženo: 13.05.2013 15:56:11   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

máme ho také rádismajliksmajlik ale než jsem se letos proklepla, pampelišky mi odkvetly, tak budu muset počkat na další květy, ale pak je problém je nasbírat pohromaděsmajlik já dávám 2 citrony a 1 pomerančsmajlik

autor: Jarus87
vloženo: 11.05.2013 20:32:49   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dneska jsem zkusila pampeliškový medík poprvé a podařilo sesmajliksmajlik
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhouslsmajlik
přidávám další bodík a fotečkysmajlik

autor: Petra (neregistrovaný/á)
vloženo: 10.05.2013 21:05:49   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak jsem taky vyzkoušela med. Vařila ho asi 1 hodinu a třičtvrtě a z medu se mi stal karamel. Co jsem udělala špatně???smajlik

autor: Evička (neregistrovaný/á)
vloženo: 08.05.2013 23:10:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jak se dělá med ze smrčků?

autor: Zdeněk (neregistrovaný/á)
vloženo: 03.05.2013 23:15:58   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

kiki:na kilo medu kilo cukru

autor: radim (neregistrovaný/á)
vloženo: 29.05.2012 21:47:49   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

je třeba vařit bez pokličky a třeba i 4 hodiny

autor: denča :) (neregistrovaný/á)
vloženo: 17.05.2012 14:48:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

A tedka dělám medík a už se vaří a musí se s tim míchat?smajlik

autor: Janina (neregistrovaný/á)
vloženo: 16.05.2012 00:02:38   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ahojky kuchtíci!smajlik
Tak jsem letos delala medík poprvé a můžu ríct ze chuťově je výborný.smajlikAkorát se mi zdá že ho mám po vychladnutí tak drobet jako rosol.smajlik
Nevim čím tosmajlikdělala jsem ho podle receptu a vařila dvě hodiny namírném ohni. Mam ho skusit přelít zpět do hrnce a ještě povařit?
Poraďte prosím.smajlik

autor: Veru (neregistrovaný/á)
vloženo: 12.05.2012 12:56:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Zdravím všechny smajlik tak jsem dělala již několikátou dávku medu z pampelišek. Dnes ráno jsem si ale všimla že se mi na dně usadily krystalky cukru. Med byl včera chuťově dobrý. Nebyl nahořklý. Vařila jsem cca dvě hodinky než mírně zhoustl. Co s tím? Nevadí to? smajlik Děkuji za případné rady.

autor: emili (neregistrovaný/á)
vloženo: 12.05.2012 09:42:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Marek:Ahoj, já jsem vařila med už před 25 lety, letos zkouším znovu.A co se týká těch broučků - vždy dám květy pampelišek na noviny a oni sami rychle vylezou. Květy před vařením nikdy nenamáčím, myslím, že by ztratily tím proplachováním spoustu hodnot.Sbírám je na vlastní zahradě a vím, že tam jsou "čisté". Tak, takové zkušenosti mám já.E.

autor: kiki (neregistrovaný/á)
vloženo: 11.05.2012 14:04:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Pampeliškový med dělám už druhým rokem a pokazdé se mi stane,že teče. Ať ho dělám jak dělám,nikdy se mi ještě nepodařilo udělat med hust¨ý,alespň částečně. Nejdéle jsem med vařila 2 hodiny,ale stejně mi vždy vyšel stejný výsledek. Už nevím,co dělám špatně. Koukala jsem se na hodně receptů a pokaždé med dělají trochu jinak.Zkošela jsem ho udělat miliony způsoby a stejně je pořád řídký. PORAĎTE !!! PROSÍM

autor: Inuška (neregistrovaný/á)
vloženo: 10.05.2012 13:27:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dělám med již několik let a osvědčilo se mi vařit ho na mírném ohni,jak je zde doporučováno,pokud je nahořklý,tak ho ta paní spálila.Vařím ho asi 2 hodiny(často míchám)a vypnu,nechám bez pokličky do druhého dne vystydnout.A druhý den ho znovu povařím,podle hustoty.Výhodou je to,že vidíte druhý den jak je hustý a podle toho ho ještě povaříte.A hlavně nemusíte ze skleniček ho znovu přelívat a vařit,pokud je málo hustý.A sklenice musí být řádně umyté,vypláchnuté vařící vodoumed do nich nalívat úplně vařící,pak se nikdy nestane,že by se zkazil,vydrží mi i několik let.

autor: Pavla K. (neregistrovaný/á)
vloženo: 07.05.2012 11:20:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ahoj dělala jsem pampeliškový med ale druhý den mi ve skleničce zcukernatěl?kde jsem udělala chybu?smajlik

autor: Ankak1 (neregistrovaný/á)
vloženo: 06.05.2012 20:25:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Rendy:ahoj,ja dělám med s pomerančem a je výborný

Rendy:

autor: Česťa (neregistrovaný/á)
vloženo: 06.05.2012 16:05:42   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak jsem letos podle výše uvedeného receptu udělal pampeliškový med. Dělám ho každý rok na jaře a někdy na podzim. Vždy jsem ho měl řídký, až letos je konečně hustší. Proto bych přispěl i já s troškou do mlýny: 1. Vařit na mírném ohni bez pokličky a min 2 hodiny. 2. komu se nechce počítat hlavičky tak to vychází na 3 litry. Snad to někomu pomůže. A díky za recept.smajlik

autor: Leplos (neregistrovaný/á)
vloženo: 05.05.2012 15:43:20   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já to vařím pokaždé i s broukama a medík jak víno smajlik jeste poznamka k hustotě nestačí vařit 1,5h já dělám třeba z 5 - 8 dávek naráz a jediné měřítko na hustotu je když začne pěnit začíná houstnout nechávám pěnit cca 40 minut medu zdar :)

autor: SEBESTOVA (neregistrovaný/á)
vloženo: 02.05.2012 18:30:57   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Je to moc dobré,děláme ho už 2 roky! smajlik smajlik smajlik

autor: Renata (neregistrovaný/á)
vloženo: 02.05.2012 17:21:17   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Toprecepty.czahoj právě vařím med z pampelišek,už několikrát jsem ho dělala a je super prostě nám chutná víc jak od včeličeksmajliksmajliksmajliktak to všichni zkuste dobrou chutˇ

autor: Marek (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.05.2012 15:30:24   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Děkuji za rady, pampelišky již mám umyté a převařené a jdu je dát ařit na medík... díky všem...smajlik

autor: honza forooooooo (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.05.2012 11:18:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

mnam mnam to dela stanislav smajlik smajlik smajlik smajlik smajlik mi jíme včeli mnamn mnan

autor: františek (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.05.2012 11:16:53   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

mnam smajlik smajlik smajlik smajlik smajlik

autor: jana (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.05.2012 11:13:02   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlik smajlik smajlik smajlik smajlik smajlik :- smajlik smajlik smajlik

autor: tana (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.05.2012 10:27:00   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

dobry den zrovna jsem postavila vařit pampelišky doufam že se mi to podaří ,dam vam potom vědět smajlik

autor: Irena (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.05.2012 08:37:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Marek:No, naši to dělávali tak, že pampelišky namočili přes noc, že broučci vyplavou. Pak to slili, proprali a teprve potom pokračovali podle receptu úplně stejně. Já to letos zkoušela, a ona plavou i pampelišky.. smajlik Tak možná to bylo jen pro ten pocit, že to propláchli pořádně.. Ale jinak býval vždycky výborný, a hustý jak se kdy zadařilo.

autor: spagetka
vloženo: 30.04.2012 12:38:46   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Marek:dát do síta a jemňounkou sprchou prosprchovat, ne moc prudce, abys hlavičky "neoddělal", jde to rychle fáááktsmajliksmajlik, nebo i jen do dřezu a pokud máš nastavitelný kohoutek se sprchou, tak tím smajliksmajlik, pokud nemáš, tak tenký proud vody a hlavičky prohazovat, míchat - to už tušíš, jak to myslím ne?

autor: Marek (neregistrovaný/á)
vloženo: 30.04.2012 12:35:07   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Zdravím, chtěl jsem vyzkošet Váš recept,ale vybírání broučků mě natolik štvalo smajlik že jsem se na to vykašlal, proto prosím o radu jak vybírat broučky z hlaviček tak aby to netrvalo celý den smajlik děkuji za odpověd...

autor: Rendy (neregistrovaný/á)
vloženo: 30.04.2012 10:08:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

A můžu citron úplně nahradit pomerančem?

autor: Jana Pá
vloženo: 29.04.2012 10:46:58   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

ivča : on je opravdu tekutý, nikdy nebude hustý jako pravý včelí medsmajlik, jako sirup je snad dobrý, nesmajlik, pravý med z něj nikdy nebudesmajlik (včelky jsou na to šikulky a my holky vařící, zatím na to nemámesmajlik)smajlik

autor: ivča (neregistrovaný/á)
vloženo: 29.04.2012 09:05:56   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

mam taky ten problem,podovaření moc řídky spiš jak sirup mužu ještě vylít do hrnce a znova vařit?

autor: Miminobijec (neregistrovaný/á)
vloženo: 28.04.2012 19:27:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Mertula: To se musí vařit tak dlouho, až to zhoustne(přiměřeně)smajlik

autor: ivča (neregistrovaný/á)
vloženo: 27.04.2012 13:51:59   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

já ho jednou uvařila tak že sem ho lila do formiček a děti to lízali jak lízátko jak to bylo tuhé smajlik)

autor: Bára (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.04.2012 08:28:56   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já už jsem ho právě loni vařila a byl pěkně hustej a letos se mi nějak nepovedlsmajlik,myslíte že není mořné ho znova vylít a ještě povařit??smajlik

autor: spagetka
vloženo: 26.04.2012 08:22:11   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Bára: pampeliškový med má ale tekutější konzistenci než normální včelí med !!!!!!

autor: Bára (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.04.2012 08:05:58   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ahoj,mám menší problém,včera jsem uvařila pampeliškový med a málo mi zhoustl,myslíte,že je možné med ze sklenic vylít a znova povařit,aby zhoustnul?Celou noc byl už nalitý ve sklenicíchsmajlik.Děkuji

autor: Dana (neregistrovaný/á)
vloženo: 25.04.2012 09:53:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak letos bych chtěla tuto dobrotu vyzkoušet. Jen bych se chtěla zeptat, kolik je z této várky skleniček?Děkuji.D.

autor: renča (neregistrovaný/á)
vloženo: 21.04.2012 13:33:31   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Mám ho vždy také řidký. Nikdy se mi nepovedl tak hustý jako lesní z obchodu. Ale jinak chutná skvěle.Mertula:

autor: Mertula
vloženo: 14.05.2010 23:04:32   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

vařila jsem med přes 2 hodiny a mám ho řidký? Kde jsem udělala chybu?smajlik Ještě jsem měla o 100 hlaviček více

autor: Kiara
vloženo: 12.05.2010 14:46:08   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dík za radu, tenhle můj prvovýtvor spotřebuju na bramb. placky a příště si dám majzla a nebudu to vařit tak zhurta - myslela jsem, že mi to vypění z hrnce, když jsem to chtěla zamíchatsmajlik, mám to jak karamelkysmajlik

vloženo: 12.05.2010 14:31:46   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Kiaro,neměl by být cítit karamelem ani být hořký.smajlikDělej to na mírném ohni a občas zamíchej.smajliksmajlik

autor: Kiara
vloženo: 12.05.2010 14:28:38   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak jsem právě med dodělala a mám ho dost tmavýsmajlik vypadá to, že jsem ho buď vařila moc prudce nebo moc dlouho, má to hodně chuť karamelu, mírně do hořka. Nikdy jsem pampeliškový med nejedla, tak nevím, jak má přesně chutnatsmajlik Prosím o radu,než začnu dělat další várku, začalo mě to bavitsmajlik

autor: zizala
vloženo: 30.04.2010 20:06:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Luci, já ho liju horký do horkých vypařených sklenic, zavřu a otočím jako když dělám marmeládu. Vydrží i dva roky bez újmy ve sklepě. Po otevření ho mám v ledničce. Nebo ho můžeš sterilovat na 85°C asi 15-20 minut.

autor: Lucasinka
vloženo: 30.04.2010 19:26:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak jsem zrovna dovarila a nad zbytkem v hrnci jsme se s pritelem olizovali. Jen by me zajimalo - jak tento med uskladnit? V pokojove teplote a tme nebo na tom nezalezi? Pritel se zminil, ze kdyz jej kdysi davno delavali doma, udelala se jim na povrchu po nejake dobe plisen. Velice rada bych se tomuto vyhnula, ale med delam poprve, tak se omlouvam, jestli je dotaz prihlouplejsi smajliksmajlik

autor: piskaa
vloženo: 29.04.2010 08:38:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

taky ho delam je vyborny, ale je fakt lepsi tam pridat pomerance... je vyyybornyyy!!!!!smajlik

vloženo: 29.04.2009 21:16:11   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Díky, Jani!!!smajlik Počkám, kolem nás je plno smrčků a já bych to zoufale chtěla udělat pro vnučku Markétku na zimu a vlastně i pro syna i pro mne. No, vlastně, jsme celá rodina mrzáci na plíce!smajliksmajlik, ale jsou horší věcismajlik

autor: Jana Pá
vloženo: 29.04.2009 21:04:02   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ještě né, pokud se dívám doma na smrčky - tak výhonky teprve lezou smajlik, to si počkáš - cca v polovině května, nebo až koncem, musíš na stromečku vidět krásně zelené-čišté výhonky a ty potom můžeš ostříhat a naložitsmajlik Jasně, že by to měly být čisté výhonky - ne u cesty atd., a zase šetřím stromeček-vše neberu - jen s mírou a jdu na další, já mám výhodu doma na zahradě mám velký smrk 40letý a malé smrčky 10 leté, takže úrody dosti, přeji úspěch smajlik

vloženo: 29.04.2009 20:57:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

janka a myslím, že teď už by se měl sbírat, že?smajlik

vloženo: 29.04.2009 20:55:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Bibi, budu ti vděčná!!!smajlik

autor: Bibinka
vloženo: 29.04.2009 20:33:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jani,já ten sirup z větviček našla, mám ti ho sem dát?

autor: Jana Pá
vloženo: 29.04.2009 19:57:59   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

sirup ze smrkových výhonků umí Tejaja, já ho dělám také podle jejího receptu, je smajliksmajlik určitě, jak si přečte komentáře, tak ho přidásmajliksmajliksmajlik

autor: Bibinka
vloženo: 29.04.2009 19:39:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jani, máš to perfektně vyzkoušený, tak je to v pohodě a u toho medu máš teda štěstísmajlikOno taky moc záleží na tom,jak kdo a jak na co je alergickýsmajlikMůže se to vyzkoušet a když se nic neděje, je to v pohodě-takovej jako testík.smajlik

vloženo: 29.04.2009 18:49:29   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Bibi, to je sporné, s těmi alergiky. Já jsem astmatik, alergik od dětství. Tenhle med dělám už léta a právě dnes jsem si nasbírala pampelišky na něj a mám úplně stejný recept, jen podle tebe jsem ještě přidala pomeranč, to jsem nikdy nezkoušela. V zimě si s ním sladím čaj, je dobrý do mléka a pokud někdo kašle přidat do mléka ještě lžíci másla. Samozřejmě do teplého, skoro horkého mléka. Nemám s tím problém a mému synovi to vždy také pomáhalo. Ještě bych chtěla udělat ten sirup ze smrkových výhonků, jen se musím mrknout, kde jsem ten recept viděla. Obávám se, že ne receptech.czsmajlik

autor: Jana Pá
vloženo: 24.04.2009 20:18:37   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Děláme doma také, musím se podívat na recept - mám několik, ale asi tak podobně to budesmajlik

autor: Bibinka
vloženo: 24.04.2009 18:17:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dělám ho taky, už několik let, jen přidávám ještě 1 pomeranč a cukru 1,5 kg. Přišli jsme s pidilidima z procházky a viděla ty rozkvetlé, žluté louky, tak jsem si hned vzpoměla na medík a na to, že je nejvyšší čas na sběr květů.smajlik přidávám fotku mého medu a dávám bodsmajliknám vyhovuje, ale POZOR alergici ho NESMÍ-to by s nima pěkně zamávalosmajliktak pozorsmajlik

autor: Vlajda
vloženo: 07.07.2008 22:53:58   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

ANO TO JE PRAVDA,NENÍ VHODNÝ KE KONZUMACI,ALE ASMATIKUM POMÁHÁ KDYŽ SE DÁVÁ NA POHRUDNICI.smajlik

vloženo: 03.07.2008 22:05:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Nic proti receptu, ale četl jsem že pamp. med není vhodný pro alergiky. smajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

med z pampelišek recept pampeliškový med med pampeliskovy jak dlouho vařit pampeliškový med med z pampelišek recept na med z pampelišek pampeliskovy med recepty pampeliskový med vyroba pampeliškový med recept jak vyrobit med z pampelisek med z pampelišky recept na med pampeliškový med na co je recepty pampeliškový med jak se dela pampeliskovy med hustý pampeliškový med výroba medu z pampelisek pampeliskovy med-recept vyroba pampeliskoveho medu pampeliškový pampeliškový sirup pampeliškový med se zázvorem recept pampeliškový med se zázvorem recept na med s pampelišek recept med z pampelisek pampeliškovy med postup med pampeliškový výroba pampeliškový med top recept recepty na med pameliškový med výroba medu jak udělat med z pampelišek recept pampeliškový med pampeliškoví med pampelišky med recept na pampeliskovi med recepty na pampeliškový med pampeliska med med s pampelišek pampeliskový sirup recept jak udelat pampeliškový med recept na pampeliškový med




Náhodný článek


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty