Staročeský bác neboli liťák
Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.
Suroviny pro 1 plech
1 plech
Nutriční hodnoty
Energie | 9 291 kJ / 2 221 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,51 g |
Tuky | 24,26 g |
Vláknina | 20,53 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 324 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 407,84 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 1. 2017 13:15
9. 7. 2016 17:25
25. 4. 2015 21:49
yanull:
18. 4. 2015 02:31
30. 10. 2013 13:49
4. 9. 2013 09:34
8. 4. 2013 12:30
26. 2. 2013 10:48
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.
1. 2. 2013 12:31
Asi ho brzo udělám!
26. 7. 2011 19:40
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.
26. 7. 2011 17:37
22. 7. 2011 19:50
22. 7. 2011 19:12
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 2 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 9 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 11 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 14 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 14 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 59 minutami
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 2 hodinami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 2 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 2 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 4 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 4 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 7 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 8 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jihočeské bosáky z brambor a dýně vypadají lákavě a chutnají božsky. K přípravě stačí jen tři suroviny
Holka u plotny radí: Jak na božské knedlíky bosáky? Dokonalou chuť zajistí malý fígl
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Další recepty
Tématické fráze: bác bác recept recept na bác starocesky bac recept bác recepty bác litak bác z brambor bramborový bác staročeský hluchec staročeský bramborák pečený báč bác recepty babiččin bác recept vepřové maso bac-can bac ze syrovych brambor recepty na bac jak se peče bác kynutý báč peceme bac
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, vejce, brambory, brambory, mléko, sádlo, pepř, sůl, česnek, majoránka, mák, tuk, mák
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
13 názorů