Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský bác neboli liťák

Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.

Hodnocení receptu je 4,7 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

22. 7. 2011 18:54

Suroviny pro 1 plech

1 plech

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 291 kJ / 2 221 kcal
Bílkoviny82,51 g
Tuky24,26 g
Vláknina20,53 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 324 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy407,84 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Palmac

7. 1. 2017 13:15

(...) právě jsem ho upekl. Zdá se to jednoduché, ale vyžaduje praktický odhad. Moc brambor/ pak je to nakynutý bramborák, což by podle mých zkušeností z Příbramska být nemělo. Spíš by to měla být víc kynutá buchta. Škvarky nedávaly babky do těsta, ale nasypaly je na pekáč a zalily těstem. Jsou chřipavější a bác není tak mastný, protože se dole zatáhnou. U nás platilo: spíš tenký, aby se pěkně propekl. Na hustotu těsta musí být odhad. Bác nesmí být (ani když je studený) bramborákově mazlavý. Ale chce to píct ho obden asi tak 65 let, jako babičky a ty pak dosáhly okolo 80 let skutečného mistrovství :)

Evelynda

9. 7. 2016 17:25

yanull: ano, cukr je správně, sůl kvasinky zabíjí. :-)
:yes:

helle

25. 4. 2015 21:49

yanull:to je sice možné, ALE já dávám sůl - špetičku:-))

yanull:

yanull yanull

18. 4. 2015 02:31

Dovoluji si autorce receptu přidat poznámku, že na zmlazení droždí se nikdy nesmí dávat sůl, ale cukr;-):-K.

Anička

30. 10. 2013 13:49

Jsem taky z Pb a u nás setomuto taky říká BÁC. Jen tam ještě dáváme škvarky, nebo uzený masíko...Aby to nebylo tak "dietní" :-D

zlatelinek

4. 9. 2013 09:34

ahoj, já jsem také z příbramska a pečeme bác!!!:-p

cáca

8. 4. 2013 12:30

katka : také ho dělala moje příbramská babička a je to prostě bác :D ale divím se v kolika jazykových mutacích to ješte je :)

medvěd 09

26. 2. 2013 10:48

katka : Já jsem ale z Příbrami a dělávala ho moje babička.
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.:yes::-))

katka

1. 2. 2013 12:31

Kdysi jsme se přeli jestli je to bác či bác, ale obojí je správně a je to to samé :-). Líší se názvem od kraje, jinak jsem opravdu do nedávna netušila, že je to specialita hlavně okolo jížních čech. Já jsem ale z Příbrami a dělávala ho moje babička.
Asi ho brzo udělám!

Bendik

26. 7. 2011 19:40

Dobrý večer,
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.

tejaja tejaja

26. 7. 2011 17:37

Je to fakt výborné, mali ste pravdu ;-):-D:yes: + 4

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 7. 2011 19:50

HELLE, vítej na Topreceptech.:-K Ten recept vůbec neznám a myslím, že to bude super. Bác už jsem někde slyšela, ale nějak mi vypadl z paměti. No, uvidíme.;-)

Bibinka Bibinka

22. 7. 2011 19:12

HELLE, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-)
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: bác bác recept recept na bác starocesky bac recept bác recepty bác litak bác z brambor bramborový bác staročeský hluchec staročeský bramborák pečený báč bác recepty babiččin bác recept vepřové maso bac-can bac ze syrovych brambor recepty na bac jak se peče bác kynutý báč peceme bac

Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, vejce, brambory, brambory, mléko, sádlo, pepř, sůl, česnek, majoránka, mák, tuk, mák

TopRecepty.cz

Staročeský bác neboli liťák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKm4