Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče

Přidat recept na "svíčkovou" omáčku je docela riskantní záležitost. Každá rodina má totiž ten svůj nejlepší a jediný správný recept, podle kterého se pokrm připravuje. Zkuste ale jedenkrát postupovat podle osvědčeného receptu známého kuchaře - pochutnáte si!

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava)

22. 9. 2011 14:22

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie22 793 kJ / 5 448 kcal
Bílkoviny236,68 g
Tuky376,05 g
Vláknina35,71 g
Cholesterol 1,02 g
Sodík 2,94 g
Sůl6,79 g
Sacharidy240,04 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Svíčkovou jsem dělala poprvé v životě a to podle tohoto receptu a byla výborná. Knedlíky jsou také domácí, recept vložím do sekce knedlíky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mika59 mika59

26. 8. 2021 16:53

Svíčkovou jsem vařila téměř stejně. Neměla jsem tolik masa tak jsem poměry upravila. Hořčice opravdu méně, je výrazná. Jinak omáčka je moc dobrá :yes: a jíška nebyla třeba, stačila zelenina. Vložila jsem fotky.:-K

Vladimír

4. 9. 2016 21:16

Tak jsem svíčkovou "vystřihl" podle tohoto receptu. Trochu jsem upravil postup dle svých předchozích zkušeností: prošpikovanou kulatou plec jsem naložil den předem do nastrouhané zeleniny, nakrájené cibule, s přídavkem dvou lžic octa a osminky rozpuštěného másla. Další postup druhý den podle tohoto receptu, opět jsem jen očištěné maso navíc na sádle opekl před dušením. S tou hořčicí opatrně - dal jsem jen rovnou polévkovou lžíci - minule jsem tam dal množství podle (jiného) receptu a byla z toho hořčičná omáčka...Dusil jsem dost dlouho, asi 2 hodiny. Omáčka byla nakonec výborná. Měla přesně tu správnou chuť, jakou si pamatuji od babičky.

Anna Kocikova Anna Kocikova

30. 4. 2014 19:38

Omáčka se mi moc líbí:-p:yes::-K
Pouzina:Anuše Kejřová ve své"Zlaté kuchařce"také do svíčkové přidává hořčici.Ale uvádí,že až ke konci,jinak by omáčka zhořkla.Mě nezhořkla nikdy;-):-)

Pouzina

30. 4. 2014 09:15

přidávám bodík, protože tahle svíčková je opravdu luxus:yes: přiznávám, že s tou hořčicí jsem byla taky na vážkách jestli jí tam mám dát,ale nic se nezkazilo;-)

rebeka rebeka

13. 10. 2012 11:14

maris: souhlasím.. nezjemní, naopak zvýrazní, dodá jistý šmrnc;-) já teda dávám hned ze startu:-D, aby se úplně "rozvařila", ale dávám jí jen malou lžičku;-) místo octa dávám citronovou šťávu

maris maris

13. 10. 2012 11:06

hojsadlo: já jsem přesvědčená, že hořčice chuť nezjemní, ani nemůže, protože je výrazná sama o sobě;-):-)

hojsadlo

13. 10. 2012 10:47

Eliza: hořčice se dává pro zjemnění chuťě.:-!
Ale pokud to není nutné, tak bych tam nedával ocet, ten strašně čpí, a když ocet tak třeba viný nebo ovocný(jablečný apod.);-)

matej21

7. 1. 2012 13:02

Jo je to:yes::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

rebeka rebeka

23. 9. 2011 09:31

maris::-D pravda, pravda;-):yes::-)

maris maris

23. 9. 2011 08:51

rebeka: Rebi:-) - každý to má jinak, já neříkám, že to není dobré, ale nám to chutná víc bez ní. Taky není kuchařka jako kuchařka/ tedˇmyslím knihu /, tady už jednou o tom proběhla diskuze a já jsem ji hledala taky ve starých kuchařkách - a hořčici jsem tam níkde nenašla:-D. Tady opravdu platí - co domácnost - to jiná svíčková a hlavně nejlepší je vždycky ta od maminky;-):-))

rebeka rebeka

23. 9. 2011 08:16

maris:Maruško, já jsem hořčici nikdy nedávala, ale když jsem si listovala v kuchařkách..i starých, tak tam všude byla..i v novodobých pořadech, např. Kluci v akci..Kuchařská pohotovost atd..všude ji přidávali..není to s ní špatné, ale jen lžíci, nesmí jí být moc;-)


Eliza:ano, toho ostatního je i na mě moc, to už tam nedávám;-)
ale každý to máme nějak jinak, proč ne, když to druhým takto chutná:-)

Natyollie

23. 9. 2011 07:10

Moc děkuji za bodíky :) Ta hořčice tu chuť opravdu nezkazí, je to čistá alchymie :D No a knedlíky jsou skvělé a vláčné :-P

Eliza Eliza

22. 9. 2011 20:33

Maris, souhlasím.:yes::yes: Nikdy bych svíčkovou nekazila obyčejnou hořčicí, miluju jemnou a přitom tak výraznou chuť této omáčky. A k tomu ještě sádlo, špek a jablko...je toho tam na mě nějak "cufíl":-/.

maris maris

22. 9. 2011 20:24

Já se přiznám, že patřím k odpůrcům přidání hořčice do svíčkové, mně se zdá, že srazí tu úžasnou chuť zeleniny a smetany, ale to je můj problém:-)
Pro zajímavost přidávám článek o panu Fričovi, který patří k našim špičkovým kuchařům
http://xman.idnes.cz/vasnivy-kuchar-vaclav-fric-ch...

maiva maiva

22. 9. 2011 20:15

Taky boduju:-ppěkné barevné knedlíky;-)hořčici by mi nenapadlo,vyzkouším:yes::yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: svíčková podle polreicha svíčková na smetaně kluci v akci recept hovězí svíčková podle polreicha svíčková kluci v akci svíčková omáčka kluci v akci kuře na smetaně podle polreicha kluci v akci svíčková svíčková podle václava friče recept na svíčkovou dle pohlreicha svičkova podle pohlreicha kluci v akci svíčková na smetaně svíčková dle polreicha kluci v akci svickova omacka václav frič svickova svíčková recept kluci v akci svíčková omáčka na smetaně svickova omacka podle polreicha svickova od pohlreicha svíčková od polreicha recept svickova

Suroviny: svíčková hovězí, špek, sádlo, máslo, mrkev, celer, petržel, cibule, jablko, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, cukr krupice, ocet, hořčice plnotučná, víno bílé, vývar masový, mouka hladká, smetana, sůl, pepř mletý, citron

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O5YB