Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tarhoňa

Tarhoňa je drobná těstovina oblíbená zejména na Slovensku a v Maďarsku. Používá se jako příloha k masu se šťávou, zavářka do polévek, ale skvěle se hodí i pro přípravu těstovinových salátů. Před vařením ji, pro lepší chuť, nejdříve opražte.

Hodnocení receptu je 4,2 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min bez doby schnutí

15 min (15 min příprava, bez doby schnutí )

6. 8. 2008 12:28

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie442 kJ / 106 kcal
Bílkoviny8,68 g
Tuky7,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy0,70 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na Slovensku dostať tarhoňu hotovú bežne v každých potravinách, netreba ju teda pripravovať doma. Doma robená tarhoňa nemá tvar dokonalých guličiek, to kvôli tomu strúhaniu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hanuseg

6. 7. 2017 08:49

výborná!

vanilka70 vanilka70

3. 5. 2017 09:29

tejaja: také tak dělám dříve jsem ji jen vařila ale ta opražená je mnohem lepší a pak zaliju v hrnci a vařím jako normální těstoviny jak kdo má rád dlouho ab byla měkká supr příloha na mnoho variant ... ;-):yes: ps: mají ji v lidlu za cca 9 kč takže super :yes::-D

zizala zizala (moderátorka)

5. 5. 2015 07:27

cathleen: Souhlas, tarhoňa bez opražení není to pravé :-p:-p Taky ji máme rádi :-)

cathleen cathleen (moderátorka)

5. 5. 2015 06:46

danielle72: právě pro tu trochu jinou chuť (po opražení) u nás doma tarhoňu milujem:-p

danielle72 danielle72

4. 5. 2015 23:26

tejaja: Děkuji za návod, Terezko:-K:yes::yes:;-) Až vyzkouším, dám určitě vědět. Recept už mám v oblíbených ;-)

tejaja tejaja

4. 5. 2015 19:20

danielle72: Danielka, je chutnejšia, len ju musíš pražiť na slabšom plameni a miešať, aby sa nespálila. Potom zaliať vodou a šup zakryté do rúry. ;-)

danielle72 danielle72

4. 5. 2015 19:02

Tarhoňu máme moc rádi:yes:, ale předem opražit jsem ji ještě nezkusila, to musím napravit. Také ji kupuji v Lidlu, půl kila stojí do deseti korun.

tejaja tejaja

4. 5. 2015 17:31

Jitka: Veď je to presne takto napísané v postupe. Asi si si to nevšimla, nie? ;-)

Jitka

2. 5. 2015 18:17

Nečetla jsem všechny komentáře, takže se možná budu opakovat: TARHOŃA: nejprve ji opražte na oleji až dozlatova, pak teprve zalijte vodou a povařte, až zvětší svůj objem. Je to výborná příloha. Naučila jsem se ji jíst před mnoha lety na Slovenskua vozila si ji odtud, tady je k dostání až tak 2 roky, dříve tu nebyla.

Valery21

17. 11. 2013 22:05

o.kornas@seznam.cz: Já tarhoňu dělám pouze v troubě. Dejte si vařit vodu do rychlovarné konvice, dává se dvojnásobek vody => tzn., že když máte půl kilový sáček, tak dáte litr vody. Ve smaltovém hrnci (nebo jiném hrnci, který může do trouby) si nechám rozpálit olej a na ten pak dám tarhoňu. Tu popražím a osolím. Pokud začne těstovina sem tam hnědnout, tak ji zaliji uvařenou vodou z konvice, přiklopím pokličkou a dám do předehřáté trouby na 250°C dusit. Doba dušení je různá podle trouby, ale odhaden je to cca 30minut +/-. Chce to kontrolovat. Že je tarhoňa hotová poznáte, že vidličkou odhrnete těstovinu, aby bylo vidět dno hrnce. Pokud tam není žádná voda, tak je to hohtové ;-)

tejaja tejaja

17. 11. 2013 14:47

o.kornas@seznam.cz: nevarte ju v tlakáči, je to cestovina, je to zbytočné, môže sa rozvariť. Po 25 min v tlakáči musí byť rozvarená.
Ak ju varíte, tak v osolenej vode ako ktorúkoľvek cestovinu. Takto varím tarhoňu len ako vláku do polievky.
Ak je to ako príloha k mäsu, tak zásadne podľa postupu, ktorý uvádzam, je chutnejšia. Je lepšie ju potom dusiť v rúre. Vody dajte asi v takom pomere, ako na ryžu. Ak ste ju mali tvrdú, tak ste mali pravdepodobne málo vody, nemala čím nasiaknúť. Ak by sa vám stalo, že to ňou naopak preženiete, nechajte zakryté postáť, vstrebe sa.
Skúste to ešte raz ;-)

o.kornas@seznam.cz

17. 11. 2013 14:39

Prosím poraďte mě, jaký je postup při úpravě tarhoni - vaření, nebo jiná úprava a jak dlouho se musí vařit. Já jsem ji vařil dle vašeho návodu ale byla tvrdá a tak jsem jí vařil v tlak.hrnci cca 25 min., pak bylo možné ji jíst. Díky Oldřich.

Amáta

23. 5. 2013 12:48

Pro ty, kdo ještě neví, kde koupit tarhoňu - je k dostání v Makru. Mám odtud tříkilové balení. Prodává se pod názvem tarhoňa nebo jako české drobení :)

Marčová Iveta

18. 4. 2013 08:54

Kedlubna:prodává se ve zdravé výživě

Valery21

29. 3. 2013 13:46

Kedlubna: V Lidlu ji mají, tam jsem ji sehnala ;-) Jinak ji občas měli v Coopu, ale to byla opravdu výjimka. Zkuste tedy ten Lidl.

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: tarhoňa jak vařit tarhoňa jako příloha jak se vaří tarhona recepty s tarhoňou trhoňa torhoňa tarhoňa a kuřecí maso targoňa těstoviny tarhońa jak vařit tarhoňu tarhuňa karhoňa terhona recept s tarhonou tarhola tvarhoňa tarhaňa jak se dela tarhona tarhona cena tarhane

Suroviny: mouka polohrubá, vejce, sůl, voda

TopRecepty.cz

Tarhoňa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBrN