Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větry matky představené

Nenechte se zmást názvem, jedná se prý o francouzskou specialitu! Jemné kousky bez kynutí, obalené ve slaďoučkém cukru. K dokonalému tvaru, který bude lahodit nejen oku je potřeba pečlivé smažení.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min Bez doby chladnutí těsta

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava, Bez doby chladnutí těsta)

28. 10. 2011 22:04

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie3 766 kJ / 900 kcal
Bílkoviny26,27 g
Tuky49,42 g
Vláknina2,25 g
Cholesterol 620 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy86,47 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento recept mám z časopisu Knihovnička receptů a zalíbil se mi, tak jsem ho zkusila a je opravdu moc dobrý.

Pro vysvětlení názvu tohoto pečiva dokládám pravděpodobný původ tohoto názvu. Kdysi prý tyto velejemné koblížky smažily obyvatelky kláštera ve francouzském Baume-les-Darmes. Byl to jejich recept a pečivo bylo ve městě velice oblíbené. Až jednou potkaly plukovníka z místní posádky, který chtěl vědět název této dobroty. Sestry ale žádný neměly a byly jím tak vyvedené z míry, že si jejich představená překvapením "upšoukla". A název byl hotov.

Jo a na konec bych chtěla dodat, že je lepší hned dělat ze 2 dávek, až ochutnáte, sami poznáte proč.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Buchyna Buchyna

7. 3. 2020 11:01

Růženko dobrý den, jen jsem se chtěla zeptat, zda máte představu, kolik spotřebujete na tuto várku oleje a kolik z toho je kousků? Recept mne zaujal a chci vyzkoušet. Děkuji:-D

ruzena ruzena

12. 12. 2016 22:09

Olga Cermakova: Vždyť ti je nikdo nenutí....:no:

Olga Cermakova

12. 12. 2016 22:06

Nesnášim větry nikoho ani Matky představené.

Jana

11. 12. 2016 20:21

Odpalované těsto,místo pečené,tak smažené

mamina

31. 10. 2016 20:09

je to výborný, oproti receptu jsem přidala špetku prdopeče a obaluji v krupicovém cukr se skořicí:)... nestačím píct a název vůbec mé strávníky nevzrušuje
:yes:

ruzena ruzena

6. 12. 2012 20:39

senky:senky díky,žes udělala:-Da byly dobré:-))jsi mi je připomněla,už jsem je zas dlouho nedělala:-Dbudu muset napravit:yes::-D

senky senky

6. 12. 2012 20:07

Růženko, dnes jsem použila jako rychlé teplé pohoštění a málem na mě nezbylo:-D:-D Na obalování jsem použila skořicový cukr a prcánky:-D:-D jak je nazvala tříletá dcera mojí kamarádky, moc chutnaly. Takže se svařákem Mikulášský večer jak vymalovaný:-K:-K
Bodovala jsem už před rokem, dnes jsem jen fotila;-)

anička

27. 3. 2012 13:58

ruzena: Na druhý pokus to vyšlo:yes: Drží se statečně holky, než budou snědeny. Dala jsem na vaše rady a povedlo se. Děkuju moc za radu, kdo nezkusil, prohloupil:-K:yes:

ruzena ruzena

4. 2. 2012 21:43

anička:jéje Aničko omlouvám se ;-)prakticky ti na tvůj dotaz odpověděla Sodovka;-) za což jí děkuji:-))je to tak,musíš smažit déle a obracet,oni se krásně nafouknou a nesplasknou,ale na mírném plameni,aby se nespálily:-))jinak nevím,mě se krásně nafoukly a nesplasky až zmizely úplně.....ale do žaludků:-))ještě jednou se omlouvám,že jsem ti neodpověděla,ale na PC jsem byla poslední dobou málo:-))

Sodovka Sodovka

4. 2. 2012 19:56

Aničko (neregistrovaná),odpovídám na tvůj dotaz i když nejsem autorkou receptu. Aby větříky nesplaskly, tak je musíš smažit delší dobu. I když větříky smažením získají pěknou, zlatavou barvu a myslíš si, že jsou již usmažené, tak je z pánvičky nevybírej, ale otáčej jako pinpongové míčky a ještě na mírném plameni smaž.:-) Pořád je otáčej a větříky se začnou ještě více nafukovat a mírně praskat (vytvoří se na nich tenká rýha). Nafouknuté větříky otáčej a pak je vytáhni na talířek. Takhle usmažené větříky ti nesplasknou. :yes: Před chvíli jsem je dosmažila a při smažení jsem měla stejný problém jako ty.:-( Tak jsem zkoušela různé fígle a přišla na to ;-), že se musí delší dobu smažit a po usmažení ještě pořád otáčet, až do chvíle, kdy jsou nafouklé až tak, že začnou jakoby mírně praskat (tvoří se na nich mírná trhlina). Růžence, autorce receptu posílám + 29 :yes:

Merylas Merylas (moderátorka)

25. 1. 2012 16:50

anička: Třeba tady Růženka nebyla a to může být důvod, proč neodpověděla;-) Já neporadím, tento typ moučníků moc nedělám;-)

anička

25. 1. 2012 15:49

Čekala jsem 3 dny a odpověď žádná:-// Děkuji za neodpovězení, je vidět, kdo tu má přednost.

anička

22. 1. 2012 18:40

Dobrý večer Růženko, dneska jsem udělala tuhle dobrotu. Mám ale dotaz, při smažení se krásně nafoukly a potom splaskly, postupovala jsem správně, nebo jsem někde udělala chybu?
Děkuji za odpověď.

jirholu jirholu

27. 11. 2011 18:43

Dnes odpoledne jsem dostala chuť na něco sladkého :-p a vzpomněla jsem si na tento recept:-O. Musím říct, že je to rychlovka :yes: a navíc výborná :-p;-) . Dělala jsem z dvojité dávky :-O:-D:-D . Přidala jsem foto :-)) a díky za recept :yes::yes: Bod už jsem dala dříve :-D

ruzena ruzena

13. 11. 2011 17:28

Děkuji za velké ohlasy za tuto dobrotu:-Kdnes jsem je opět dělala a zkusila jsem je udělat s přípravkem na donuty a povedlo se a není s tím tolik práce,jde to mnohem lépe,jak se lžičkama:-))zkuste,kdo má tento přípravek:yes::-))

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strava pro kojící matky recepty strava pro kojící matky - recepty recepty pro kojící recepty pro kojici matky on line vaření pro kojící matky větry větry recept moučníky pro kojící matky větry z odpalovaného těsta moučník pro kojící matky pšouky recept co na větry dobroty pro kojici matky recept pro kojicí časopis knihovnička recepty buchta pro kojící matky kolac pro kojici matky recepty matky a dcery strava kojící matky recepty recept větry

Suroviny: voda, cukr písek, sůl, máslo, mouka hladká, vejce, rum

TopRecepty.cz

Větry matky představené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5W5