jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  36 000  receptů

Bigos

Bigos
nahoru
Bigos
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Ostatní

Suroviny:

sádlo (olej)
cibule
250 g hovězího masa
250 g vepřového masa (jen ne bůček, má jinou chuť)
200 g uzeného masa
1 ks ostřejší klobásy
zelí sterilované nekysané - 1 sklenice
zelí kysané - v množství 1 sklenice
mletá paprika sladká
mletá paprika pálivá
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
sůl, pepř mletý
jíška na zahuštění

Postup přípravy receptu

Všechno maso nakrájej na kostky cca 2 x 2 cm - raději větší než menší. Na tuku zpěníš cibuli krájenou na hrubo, zpěníš obě papriky poměrem podle toho, jak ostrý bigos chceš mít. Osmažíš na ní hovězí maso, osolíš, opepříš mletým pepřem, přidáš oboje zelí - jen s částí nálevu, co nejde slít, divoké koření (raději v plátýnku, aby se lépe odstranilo a podliješ vroucí vodou - lépe vývarem, ale nejsme v profi kuchyni, tak pomůže kostka masoxu a dusíš. Po nějaké době - cca 30-ti minutách, necháš vodu vypařit a přidáš vepřové, pár vteřin osmahneš, podliješ zase vývarem nebo vroucí vodou a po dalších 10-ti minutách tam vraž uzené a klobásu nakrájenou na půl-kolečka. To vše už dovař do měkka. Koření můžeš vyjmout (já ho tam nechávám do druhého dne, aby se "rozleželo"). Bigos zahustíš jíškou, provaříš a je hotovo. Dochucení spočívá jen v soli a pepři, jinak tam všechno je. Přeji příjemné zažívání.

Poznámka

Výborná záležitost na Silvestra, večírky s přáteli a zvlášť pak na povzbuzení do druhého dne po probdělé noci.

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
7 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Bigos"

autor: 1974andrea
vloženo: 11.05.2013 21:06:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

zizala:Už na to kašlu

autor: zizala
vloženo: 11.05.2013 20:49:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

1974andrea: Tak je přidej znovu smajliksmajlik

autor: 1974andrea
vloženo: 11.05.2013 20:43:22   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

xjurny:No smazal a asi i to podstatné, co jsem přidávala s odkazysmajlik

autor: xjurny
vloženo: 11.05.2013 20:39:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Některé komentáře jsem včera mazal, chtěl jsem je pročistit. Diskuze o kapustě sem samozřejmě patří, ale asi jsem něco smazal omylem.

autor: zizala
vloženo: 11.05.2013 11:49:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

tejaja: To nevím, také jsem se včera divila smajlik

autor: tejaja
vloženo: 11.05.2013 11:26:36   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Kde zmizli ostatné komentáre ? smajlik Akej Jitkas zizala odpovedá ?smajlik

autor: taddy1
vloženo: 11.05.2013 01:06:57   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Qvido:Pro méně chápavé kuchaře a nezkušené lidičky v oblasti vaření jsem seznam ingrediencí upravila. Víc jednoduše už to napsat neumím a Vy prostě ten bigos nevařte, asi by z toho vzniklo něco úplně jiného. Nechci říci "blaf", ale to je první, co mě napadlo při čtení Vašeho příspěvku. Zabývejte se zkoumáním názvů ingrediencí, to Vám půjde evidentně lépe. Jenom, prosím Vás, obcházejte sporák obloukem, tam Vaše parketa není. Přesto přeji příjemný víkend.

autor: zizala
vloženo: 10.05.2013 12:26:48   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

spagetka: A to já ano, vydrží mi do příštího nakládání, kdežto jen v soudku má tendenci ke konci se kazit a já jsem ho musela na jaře vyhazovat. Takhle nevyhodím nic. Vykysané zelí se steriluje jen krátce, jen, co chytnou víčka.

autor: spagetka
vloženo: 10.05.2013 12:21:40   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

zizala: Jaru, holt jsem ze staré školy, zásadně kysané zelí nesteriluju, není důvod

autor: zizala
vloženo: 10.05.2013 12:19:15   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

spagetka: Kysané zelí sterilované existuje, prodlouží se tou sterilací doba spotřeby. Lze ho normálně koupit v Lidlu, Kauflandu a leckde jinde, je ve sklenicích.


Jitkas: Přesně tak smajlik Ještě existuje kysané zelí nesterilované, to se prodává v sáčcích.

autor: tejaja
vloženo: 10.05.2013 12:17:00   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Kyslá a sterilizovaná kapusta nie je to isté. A ako vraví Laďka, kyslá kapusta sa nesterilizuje. Je vykvasená v sude ( akomkoľvek ) a vydrží tam v pohode od októbra do jari.
Tak už to nepitvajte, toto jedlo si to nezaslúži.smajlik

autor: taddy1
vloženo: 10.05.2013 12:14:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

spagetka: Koukám, že se tu stává z kulinářského portálu diskusní. Ty komentáře neregistrovaného Jarouše, Quida - to sem prostě nepatří. Už jednou mě to donutilo recept odstranit, jeden dobrý človíček ho obnovil, za což mu veřejně děkuji. Tobě také za oporu. Pa a hezký víkend všem zdejším přátelům. smajlik

autor: spagetka
vloženo: 10.05.2013 12:12:02   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

kysané zelí se nesteriluje, není důvod totiž, pokud to někdo dělá, už zničí to co je ve vlastním kysání zelí to nejlepší a pak už opravdu nejde o kysané zelí, nýbrž o sterilovanésmajliksmajlik

autor: Qvido (neregistrovaný/á)
vloženo: 10.05.2013 11:33:19   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Zase zmatečnost v zadání ingrediencí. Sklenice kysaného a sklenice sterilovaného zelí. Vždyť je to totéž. Než se zelí sreriluje (což je druh konzervace), tak se nechává buď kvasit, nebo marinovat. Evidentně jde tedy o zelí kysané a marinované.

autor: taddy1
vloženo: 28.04.2013 13:56:05   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

xjurny: Ano, domluveni. smajlik

autor: xjurny
vloženo: 28.04.2013 13:41:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dobrý den, recept jsem obnovil, rýpavé komentáře jsem smazal a nerad bych je mazal znova smajlik.

autor: taddy1
vloženo: 27.01.2012 20:51:01   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

kokronilla: Hodně jsem váhala, kam bigos zařadit. Je to v podstatě hlavní jídlo i polévka...nevím. Ale je dobrý.smajlik

autor: bestickova
vloženo: 27.01.2012 17:07:48   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

já dělám bigos z kysaného zelí a čerstvého,půl na půl,přidávám rajský protlak,houby a červené víno,v žádném případě nezahuštuju..tak mě to naučila má babča v Polsku,ale co kraj,to bigos smajlik

autor: alena.kyp
vloženo: 27.01.2012 14:34:07   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já jsem jedla první bigos, když jsem byla za neteří na Islandu u její polské kamarádky. Byl výborný, tak jsem si ho také vyfotila, tak přidám bodík a foto.

autor: kokronilla
vloženo: 27.01.2012 12:35:40   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

A ještě: v letní variantě obkládám tenhle bigos mírně ogrilovanými rajčaty (na plátky, klidně griluju i v troubě, nebo mikrovlnce s gril. programem), a to je fakt zaručený střízlivák.. K tomu jedno malý pivko, a můžeš do práce (MHD, samozřejmě)smajlik

autor: spagetka
vloženo: 27.01.2012 12:26:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

taddy1: jé to je fakt, přeřaď ho nejspíš mezi Ostatnísmajliksmajlik

autor: kokronilla
vloženo: 27.01.2012 12:22:46   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ano, přesně takhle dělají bigos v Polsku v oblasti, kde jsem žila, fakt velká mňamka. Nejlíp uvařit v pátek, a baštit až v neděli, ale kdo by to vydržel, že? Posílám bodíka, a dík za připomenutí, už jsem ho nevařila, ani nepamatuju.. Akorát, já bych asi nezařadila mezi polévky...smajlik

autor: Ivana Ch
vloženo: 27.01.2012 12:07:45   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tu máme taky rádi, hoodně moc.smajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: taddy1
vloženo: 27.01.2012 10:33:22   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

spagetka: Jasně, hned se sní... jedině ho po uvaření na den schovat - ale voní... smajlik

autor: spagetka
vloženo: 27.01.2012 10:27:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

zizala: jaruško, no tos teda o hodně přišla, ihned naprav, můžeš se inspirovat i mým podobným, teddy ho má prakticky stejný,já mám víc rozpracovaný postup, ale každopádně je to mňamka a nestačí se uležet, což sice chyba je, ale co naděláš smajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: zizala
vloženo: 27.01.2012 10:23:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Na bigos se chystám už dlouho, ještě jsem ho nejedla, ale ta kombinace je mi velice sympatická smajlik

autor: rimanka (neregistrovaný/á)
vloženo: 27.01.2012 09:41:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

bigoš miluju, díky za recept, udělám!

vloženo: 27.01.2012 09:40:15   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

taddy1:Vítej tady!smajliksmajlik Tohle jsem už určitě jedla a nemá to chybu.smajlik

autor: taddy1
vloženo: 27.01.2012 09:35:37   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

spagetka:Moc děkuji za Tvá slova, budu se snažit sem dát to nejlepší, co umím. Tohle byly jen začátky při novém přihlášení. Nebudu tu často, pracuji hodně a tak se k PC dostanu cca 2x do měsíce. Nicméně - opravdu zdravím a díky...smajliksmajliksmajlik

autor: spagetka
vloženo: 27.01.2012 09:19:05   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

V podstatě s tebou souhlasím, mám tu recept, dala jsem jej do podobných a hlavně, nejlepší je ho udělat hodně, aby se parádně rozležel. Dávám ti bod, neb víš co je dobré smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik
Jo a dnes ses přihlásila, koukám, cos dala receptů - fajn, občas použij vyhledavač, ale jinak, ať se ti tu líbí a bacha!!!! Topkain je nevyléčitelně silná droga smajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik
Jinak mám příbuzné v Polsku a jejich kuchyně se mi líbí, navíc je dost podobná naší příhraniční smajliksmajlik

autor: taddy1
vloženo: 27.01.2012 08:55:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Hodně lidí mi říká - kam se hrabe naše dobrá "zelňačka".


Přidat komentář


Vaše jméno:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel pět a čtyři a znak ")" - např.: (5)

Tématické fráze

polske jedla polská zelnačka polský recept polský bigus s bramborama jak uvařit bigus recept na polský bigos polska kuchyně recepty bigos foto polský bigos recept vyhledávač polský pravy polsky bigos bigos polský jidlo bigoš svatecni polsky bigos polský vyhledávač bigos recept polsky bigos steriluje je kysané zelí bigos video bigos po polsku recepty na polský bigos polévka bigos recepty bigos video recepty polské jídlo - bigoš polske jidlo-bigos co je to bigos www-recepty na bikos polsky bigos-recept bigos polevka polske jidlo bigos recepty polský bigos www-recepty na bigos.polsky polská kuchyně bikoš polské jídlo polský bygos polské recepty bikos recept polský bikoš polský bigus zeleninový bigos recept polský bigos zelňačka polská




Náhodný článek


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Partneři

Recepty online Dobré Recepty Videorecepty Máminy recepty
Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Výměna odkazů | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
toprecepty.czToprecepty.cz toprecepty.skToprecepty.sk toppotraviny.czToppotraviny.cz topmoucniky.czTopmoucniky.cz topkonicek.czTopkonicek.cz