Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč z Arbatu

Výrobě této tradiční ruské pochoutky je zapotřebí věnovat velmi mnoho času, ale nikdo nebude litovat. Pro tuto časovou náročnost se vaří ve větším množství. Tato polévka pochází z Ukrajiny, ale boršč se s expanzí Ruského impéria rozšířil do mnoha zemí.

Hodnocení receptu je 5,0 (87×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

13. 3. 2012 23:01

Suroviny pro 10 porcí

10 porcí

Nutriční hodnoty

Energie12 129 kJ / 2 899 kcal
Bílkoviny184,10 g
Tuky157,20 g
Vláknina49,92 g
Cholesterol 579 mg
Sodík 3,06 g
Sůl7,34 g
Sacharidy163,13 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Poctivě jsem prošla všechny zdejší recepty na boršč a každý se něčím lišil. Proto jsem se rozhodla tento recept napsat.

Pokud si někdo pamatuje první český "fast food" s názvem Arbat na pražských Příkopech, kde byl v polovině osmdesátých let k dostání nejenom tento výtečný boršč, ale také křupavé hranolky s tatarkou či kečupem (možná první v Praze), tak si může recept uvařit třeba jen ze sentimentálních důvodů...

Výrobě této tradiční ruské pochoutky je zapotřebí věnovat celé dopoledne, případně odpoledne, ale nikdo nebude litovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

horakovaa79

9. 12. 2022 09:49

Děláme už třetím rokem na Vánoce a při svátečních příležitostech. Neznám snad luxusnější polévku. <3

Komtesina Komtesina

8. 1. 2021 16:57

:yes: Naprosto vynikající, doma si všichni pomlaskávají, mňam<3:yes:

kulioo

4. 12. 2020 19:20

madlina: Tak to moment,ja jsem rodily prazak a do Arbatu na borsc a hranolky s ruzovou tatarkou jsme s kamosema chodili rozhodne v 80kach,ani nevim jak dlouho a jestli vubec po prevratu ARBAT jeste fungoval.Ale potvrzuji, ze byl u kina Sevastopol Na prikopech.

nikota

9. 10. 2020 13:41

Vařím boršč přesně podle tohoto receptu a doma se všichni olizují. Posílám bodík ;-);-)

Silvi

15. 2. 2018 15:32

slovhanka: trochu je jí podobná kysaná 20%, ale oni používali ještě tučnější (v zahraničí mívají třeba v Carrefour)

vit

1. 12. 2017 14:22

maris: receptu ano, ale ne na boršč:-!:-!:-!:-!:-!:-Q kvalitni recept se musí pochvalit:-//:-//:-!:-!:-!:yes:

Zdenka1

17. 11. 2017 11:20

Děkuji za výborný recept:yes:, moc nám chutnalo<3:-K

Marie

21. 3. 2017 08:34

Ahoj Katko,narazila jsem na Tvé recepty,no Ty jich tam teda máš..A jak to zvládáš se 3 dětmi... a ještě stylizuješ na netu, -to obdivuju.Maji se dobře a hlavně Tvůj manžel když si každý den pochutnává na Tvých dobrotkách,ten Tě musí na rukou nosit

rej

14. 12. 2016 20:41

Paní Madlina má pravdu.V restauraci Moskva byly v suterénu sklady,v přízemí (vchod z venku)byl jakýsi bufet, v prvním patře restaurace a výdejna s kuchyní , ve druhém patře salonky a cukráři. Babička tam pracovala a já tam VELMI často chodila. Také tam dělali skvělé zmrzlinové poháry. Jinak jídla skvělá!

Tereza

5. 11. 2016 18:44

Vladimír 50: Sevastopol byl opravdu na Prikopech. Ve Vodickove byl a je Svetozor.

Vladimír 50

3. 10. 2016 21:04

madlina: Madlino Arbat stál vedle restaurace Moskva Na Příkopech.Bylo to takové rychlé občerstvení,když jsem byl v Praze,tak jsem do Arbatu chodil i na šašlík.Ten boršč tam dělali měli taky,jako ve vedlejší restauraci Moskva. Kino Sevastopol bylo ve Vodičkové ulici v pasáži.Tam zase prodávali výborné ovocné poháry,dorty.Dodnes si to představuju,jak jsme tam s mojí ženou chodili...a rádi.Dnes je Praha úplně jiná,už tam tolik dobrých věcí a pro turisty od nás tolik není-bohužel...

zdenakaluzova

9. 3. 2016 09:44

Kvůli tomuto receptu na boršč jsem se tady zaregistrovala, protože konečně jsem našla ten, který mi opravdu chutná:-)) a že jsem jich už zkusila...jediné, co příště uberu, je ta mouka, dám jen lžíci. Jinak perfektní, díky :yes:

slovhanka slovhanka

3. 3. 2016 12:13

Pamatuji na Arbat, vařili tam výborně, pokud má někdo rád ruskou kuchyni a ochutnal ji v originále v Rusku, tak fakt byli dobří. Zkoušela jsem dělat i jejich zeleninové předkrmy se smetanou, ale takovou smetanu u nás nemohu sehnat...:-// Jinak recept výborný, doma vařím boršč, trošku zjednodušený, zavařená zelenina.:-K:-K:-K Dávám samozřejmě bodík.

madlina

11. 1. 2016 15:55

Jitkas:

hosta:
Ahoj, já teď opravdu nevím kam a komu poslat komentář k bořšči.Ale já jsem pamětník. Ta restaurace,o které tu teď tolik diskutujete se v letech 1968-19.. jmenovala Restaurace Moskva,sídlila na Příkopech tam co bývalo kino Sevastopol.Nyní Brodway. Žádný Arbat. To přišlo opravdu až později v 90. letech.Chodila jsem naproti do školy SPŠE Na Příkopě 16 v letech 1968 ap. do Moskvy jak se jí tenkrát říkalo, jsme opravdu chodili na ten bořšč. Stál 5 Kč. V životě už nikdy jsem lepší a poctivější bořšč nejedla.Takže původně žádný Arbat.:-p

Jitkas

7. 1. 2016 13:26

Karel: Nejste zrovna moc objektivni, kvalitnich receptu je zde vice nez dost, staci se dobre "rozhlednout".....

1 2 3 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: arbat praha boršč pirožky ze slovanského domu arbat na příkopech boršč recept borč-polévka boršč z vepřového masa arbat hranolky top recepty boršč boršč bez masa nejlepsi borsc restaurace arbat arbat arbat v praze restaurace arbat praha boršč v jednom hrnci boršč ze tří druhů masa boršč v praze hranolky z arbatu borst

Suroviny: přední hovězí, plec vepřová, kýta vepřová, špek, kost hovězí, cibule, řepa červená, zelí bílé, mrkev, petržel, celer, rajče cherry, protlak rajčatový, smetana ke šlehání, mouka hladká, máslo, koření nové koření, bobkový list, cukr, ocet, šťáva citronová, pepř mletý, sůl, smetana zakysaná, kopr

TopRecepty.cz

Boršč z Arbatu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DPox