jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

„Kdo by ho nemiloval?“: Medovník se dvěma druhy krémů

„Kdo by ho nemiloval?“: Medovník se dvěma druhy krémů
Medovník
nahoru
„Kdo by ho nemiloval?“: Medovník se dvěma druhy krémů „Kdo by ho nemiloval?“: Medovník se dvěma druhy krémů
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Dorty
Doba přípravy Doba přípravy: pečení – 40 minut, příprava – 45 minut + zdobení
Počet porcí Počet porcí: cca 10

Suroviny:

Na těsto:

400g hladké mouky
1 Hera (250g)
80g třtinového cukru
3 lžíce medu (nejlépe přímo od včelaře)
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
3 středně velká vejce

Na krémy:

2 změklá másla (po 250g)
1 plechovka zkaramelizovaného kondenzovaného mléka – viz tipy a triky
1/2 plechovky plnotučného slazeného kondenzovaného mléka (Salka)

Na potírání plátů:

1 malá sklenička mandlového likéru (amaretto, barbero,...)černý čaj a mandlové aroma

+ celofán velikosti plechu z jedné strany lehce potřený olejem

+ hrst nasekaných vlašských ořechů na posyp (nemusí být)

+ zdobení

Postup přípravy receptu

Nejdřív je třeba vyrobit oba krémy, aby měly čas ztuhnout: 300g másla důkladně promícháme (doporučuji skutečně ručně míchat, elektrickým šleháním krém ztrácí část chuti) se zkaramelizovaným Salkem a zvlášť smícháme zbytek másla s polovinou kondenzovaného mléka. Oba krémy uložíme do chladničky.

Na hrnec s mírně vroucí vodou položíme velkou mísu (vyhněte se nerezu – příliš vodí teplo a vajíčka se v něm sráží), ve které rozpustíme Heru.

Ztlumíme plotýnku, přidáme 3 vrchovaté lžíce medu (jak tmavý zvolíte med, takovou barvu budou mít dortové pláty) i 80 g cukru a necháme rozpustit. Na chvíli sundáme misku z vodní lázně, vmícháme vejce a posadíme ji zpátky na hrnec.

Jako poslední přidáme směs mouky a prášku do pečiva, kterou důkladně vmícháme do těsta, až je lesklé a hladké. Mezitím si zapneme troubu na 170°C.

Na rubovou stranu tří pečicích papírů velikosti plechu obkreslíme dortovou formu (případně šablonu viz tipy a triky níže). Do středu obrysu pak naneseme část těsta a rozválíme jej přes namaštěný celofán (olejovou stranou k těstu). Je potřeba asi o 1 až 1,5 cm „přetáhnout“, protože se těsto pečením trošku smrskne a navíc pak budeme potřebovat zbylé oříznuté okraje na ozdobný posyp.

Pečicí papír s rozváleným těstem dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 7 minut, dokud placka nezezlátne (doba pečení závisí na její tloušťce). Ihned po vyndání z trouby vykrojíme pomocí dortové formy z placky kruh (případně obkrojíme rádýlkem šablonu), který dáme na mřížku zchladnout.

Každou placku pak pomocí mašlovačky potřeme trochou mandlového likéru (nebo oslazeným černým čajem s několika kapkami mandlového aroma ve verzi pro děti a abstinenty), naneseme na ni krém (vždy jednou světlý a jednou tmavý) a přiložíme další placku. Takže na řezu pak bude mít medovník střídavě vrstvu bílého a karamelově hnědého krému.

Nakonec potřeme zbylým tmavým krémem (ze zkaramelizovaného salka) celý dort a dáme na 15 minut ztuhnout do lednice (nebo na 5 minut do mrazáku).

Z odříznutých okrajů placek a nasekaných oříšků vyrobíme posypku buď v mixéru, nebo v utěrce pomocí válečku (zabalíme okraje do čisté utěrky nebo plátěného pytle a přejíždíme po nich válečkem, dokud vše není podrceno). Hezky vypadá, když posyp nerozmixujete úplně najemno, ale necháme pár větších kousků.

Posypkou pak obalíme vrch i boky dortu a trochu přimáčkneme, aby vše drželo (zbylá posypka se dá použít třeba na povidlové knedlíky, nebo nepečené kuličky).

Hotový dort uložte do ledničky a nechte rozležet. Měkký bude už druhý den, ale pokud chcete, aby se vůně a chutě dokonale spojily, vydržte to 2 dny – výsledek opravdu za čekání stojí!


Tipy a triky:

Pokud si chcete s dortem více pohrát, nemusíte jej dělat jen do kruhu. Z tvrdého kartonu si vystřihněte šablonu ve tvaru včelí plástve, srdce, podkovy a podobně, přiložte ji na čerstvě upečenou placku těsta a obřízněte pomocí rádýlka nebo ostrého nože.

Zkaramelizované kondenzované mléko si můžete buď zakoupit hotové, nebo si jej vyrobit: den předem 2 hodiny vařte uzavřenou konzervu salka ponořenou do vody a nechte přes noc vychladnout. Koupené zkaramelizované kondenzované mléko je sice trošku dražší, ale zato má nádherně sytou barvu a vůni a také je výrazně tužší než to dělané doma.

Podle nálady a inspirace dozdobte například čokoládovou dekorací, marcipánovými postavičkami, nebo jen boky medovníku obvažte širokou (dekorativní) mašlí. Inspirovat se můžete včelím medovníkem, nebo čokoládovým květem viz foto.

Díky medu, který funguje jako báječný konzervant by vám měl medovník vydržet v lednici skutečně dlouho (prakticky podle data spotřeby másla). Nicméně u nás se sní vždy ještě týž den.

Poznámka

Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/medovnik-se-dvema...

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
19 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "„Kdo by ho nemiloval?“: Medovník se dvěma druhy krémů"

autor: K@tka
vloženo: 22.09.2012 20:54:45   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

štěpánka: Teda, tak to je pro mě záhada - pekla jsem ho snad už desekrát, ale vždy bez poblémů. Vypadalo vše jako na fotkách - barva těsta před upečením i po? Fakt mě nenapadá, co mohlo být špatně...smajlik

autor: štěpánka (neregistrovaný/á)
vloženo: 12.09.2012 14:09:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

tak nevim kde se stala chyba v matrixu, ale podle tohoto receptu se mi medovník vůbec ale vůbec nepovedl: zrada byla v těstě: zůstalo tvrdé a ani trošku nenasáklo! smajlik a to jsem ho potírala pěkně z obou stran a uležet nechala dva dny smajlik
strašná škoda, moc jsem se na medovník těšila smajlik
netušíte co jsem udělala blbě? je možný,že se těsto peklo moc krátce a díky tomu pak nenasáklo? to se mi ještě nestalo, aby se mi něco tady z Topreceptů nepovedlo... smajlik

autor: suslajda
vloženo: 19.07.2012 18:49:14   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Parádní medovníksmajliksmajlik

autor: rebeka
vloženo: 19.07.2012 18:30:17   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

K@tka: písla jsem ti do SZsmajliksmajlik

autor: K@tka
vloženo: 19.07.2012 18:27:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Díky moc za reakce! smajlik
I když vypadá složitě, je to celkem jednoduché, vážně.

rebeka: To jsem chtěla, ale teď už mi to nějak nejde otočit. Poradíš, jak na to?

autor: jarka (neregistrovaný/á)
vloženo: 19.07.2012 10:42:52   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Fantastické! I super nápad na výrobu čokoládové ozdobysmajlik

autor: Ivusa
vloženo: 19.07.2012 08:17:51   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliknádhera.Ta druhá fotka především.Dala bych ji jako hlavní....smajliksmajliksmajlik

autor: senky
vloženo: 19.07.2012 06:47:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Milujusmajliksmajliksmajlik a recept parádnísmajliksmajlik

autor: misangplz
vloženo: 18.07.2012 21:33:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

recept na medovík hledam dlouho, tenhle je naprosto super :))

vloženo: 18.07.2012 20:12:27   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

tak to je nádherně popsaný recept, vypadá to úžasně, smajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: AniCiz
vloženo: 18.07.2012 20:06:38   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

vloženo: 18.07.2012 19:49:07   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajliksmajlik

autor: srettka
vloženo: 18.07.2012 19:45:37   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

no krucajdásmajlik teda tys to dala, to je na jedna hvězda a dvakrát podtržínosmajliksmajliksmajlik joo a ten medovec...k tomu ani není núžno komentů, prostě parádasmajliksmajliksmajlik

autor: nofrona
vloženo: 18.07.2012 19:31:48   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlik dala bych sismajliksmajlik

autor: jirholu
vloženo: 18.07.2012 19:22:36   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Krásný medovník smajliksmajliksmajlik

vloženo: 18.07.2012 19:21:30   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tý josmajlikNádherná dobrota,zvláště na té druhé fotcesmajliksmajlik+3smajlik

autor: rebeka
vloženo: 18.07.2012 19:18:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

něco překrásnéhosmajliksmajliksmajlik pro mě, jako asi jednoho z nejmlsnějších Topákůsmajliksmajliksmajlik, tohle působí jak červený hadr na býkasmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik
akorát.. nechceš jako hlavní fotku dát ten hotový skvostsmajliksmajliksmajlik

autor: Dooga
vloženo: 18.07.2012 19:14:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já jo. smajlik

vloženo: 18.07.2012 19:09:32   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak to je teda recept na vysoké úrovni!!smajliksmajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

nepečený medovník domácí medovník recept druhy krémů doma dělané vánoční dekorace krémi do medovnik teskoma schutí krém do medovníku recept www teskoma schutí.cz povidlový medovník recept na domácí medovník medovník tescoma s chutí medovník tescoma schuti medovnik krém medovník ze salka krem do medovníku krém do medovník medovik krém k medovníku šablony na baječné dorty medovník se dvěma krémy tescoma s chutí recepty medovník medovník s dvěma druhy krému vyrobni postupy medovniku krémy do medovníku světlý krém do medovníku krém na medovník recept medovník ze dvou krémů medovník 2 krémy krém medovník zdobeni medonicku bavivo tescoma schutí z 27 2 2013 priprava medovniku medovník recept domácí medovník medovník dva krémy krém do medovníku ze salka krém na medovník dort ve tvaru býka recept na krem do medovníku medovník bez salka na pečení medovníku hera nebo máslo




Náhodný článek


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
toprecepty.czToprecepty.cz toprecepty.skToprecepty.sk toppotraviny.czToppotraviny.cz topmoucniky.czTopmoucniky.cz topkonicek.czTopkonicek.cz