Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním
Pro získání domácí uzené ryby je nutná kulinářská dovednost, udírna a vhodné dřevo. A samozřejmě dobrý rybář v rodině. Pokud toto všechno máte, riskujete závislost na domácích uzených výrobcích, které svou chutí lehce překonají ty koupené.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 1 799 kJ / 430 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,80 g |
Tuky | 1,12 g |
Vláknina | 39,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60,06 g |
Sůl | 150,00 g |
Sacharidy | 84,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zdroj – časopis Rybářství č.2 a 3 ročník 1984.
Tip - kůži v masitých částech proříznětě, sůl s česnekem lépe proniknou do masa
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 10. 2020 15:34
Pokud máte doma udírnu tak určitě stojí za to vyzkoušet recept. Sůl pronikne do ryb a pěkně se nasáknou a když si k tomu přichystáte nějaký dip a nebo při nejlepším marinádu a naložíte na pár dní tak se čekání vyplatí.
Gustavo Woltmann
Gustavo Woltmann
8. 6. 2020 16:49
lenka: 80 90 dvě hodiny
8. 6. 2020 16:48
JARMILA PÍŠOVÁ: stačí jednou ale zavářuji 2 30 hodiny
12. 5. 2019 12:50
František:
20. 7. 2015 15:17
Martin - Dobrý den, udím jen ryby na sucho nasolené, tak jak jsem popsal v receptu. Někteří kolegové rybáři používají solný lák. Ryby naložené v oleji jsem zatím nikdy neudil, tak nemám zkušenosti. Ani nevím, že by některý z kolegů rybářů udil ryby naložené v oleji.
Je mi líto, ale nemůžu poradit.
Jirí V.
Je mi líto, ale nemůžu poradit.
Jirí V.
20. 7. 2015 13:58
Dobrý den, mám dotaz ohledně uzení. Kamarád mi dal dva kapry naložené v oleji (se solí a kořením), že je chce vyudit. Vždy jsem udil ryby jen nasucho nasolené, které jsem před uzením omyl a osušil. Udírnu mám konstruovanou jednoduše - kameninová roura posazená na šamotových cihlách a vlastně přímo pod rybami, které jsou zavěšeny nahoře v rouře, je ohniště. Je možné ryby naložené v oleji udit??? Nevím totiž, co kapající olej do ohniště udělá s rybami, aby třeba díky pálícímu se oleji ryby nesmrděly...
Předem děkuji za odpověď, Martin.
Předem děkuji za odpověď, Martin.
26. 10. 2014 19:11
František - pokud necháte sůl působit déle, tak projde do ryb více.
Prosolení závisí i na velikosti porcí. Udil jsem oukleje (něco jako uzené šproty), nechal je v nádobě společně s porcemi kapra a oukleje byly přesolené. Od té doby, pokud udíme více druhů ryb, dávám zvlášt malé rybky, zvlášť kapra. Porce kapra by měly být asi stejně velké. Právě kvůli prosolení. Kolega dává ryby jen do solného láku. Každému vyhovuje jiný způsob. A pokud vede chutnému výsledku, není co řešit
Jarmila Píšová - sterilování ve všech kuchařkách doporučují na druhý den opakovat. Dělali to tak i staří rybáři, co nás učili chytat a zpracovávat ryby. Beru to jako zkušenostmi ověřený fakt. Mohu jen dodat, že postup dodržujeme a zatím se žádná sklenička nezkazila. Popravdě....nedostala šanci se zkazit
Prosolení závisí i na velikosti porcí. Udil jsem oukleje (něco jako uzené šproty), nechal je v nádobě společně s porcemi kapra a oukleje byly přesolené. Od té doby, pokud udíme více druhů ryb, dávám zvlášt malé rybky, zvlášť kapra. Porce kapra by měly být asi stejně velké. Právě kvůli prosolení. Kolega dává ryby jen do solného láku. Každému vyhovuje jiný způsob. A pokud vede chutnému výsledku, není co řešit
Jarmila Píšová - sterilování ve všech kuchařkách doporučují na druhý den opakovat. Dělali to tak i staří rybáři, co nás učili chytat a zpracovávat ryby. Beru to jako zkušenostmi ověřený fakt. Mohu jen dodat, že postup dodržujeme a zatím se žádná sklenička nezkazila. Popravdě....nedostala šanci se zkazit
24. 10. 2014 19:09
Zajímavý recept. Osobně to nakládám do tekutého láku, aby prostoupily chutě celým kaprem. Zajímalo by mne, zda je, podle Vašeho postupu, ryba slaná (ochucená) i uvnitř. Když jsem to dělal, jako Vy, tak to uvnitř nemělo tu správnou chuť. Možná jsem někde dělal chybu. Od doby, co jsem dostal zajímavý recept na naložení ve slané vodě, to jinak nedělám.
A jak píše někdo níže, žádný kousek nezbude, tudíž není co nakládat .....
A jak píše někdo níže, žádný kousek nezbude, tudíž není co nakládat .....
21. 10. 2014 18:21
mám dotaz? kdo má zkušenost se zavařenýma rybama? je důležité je sterilovat 2 krát? děkují za info
13. 10. 2014 07:41
Ludva - uzené ryby konzervujeme podle postupu v tomto receptu.
Již léta používáme jen tento postup.
Již léta používáme jen tento postup.
10. 10. 2014 21:20
POTŘĚBUJI PORADIT JAK NEJLEPE KONZERVOVAT UZENÉHO KAPRA POKUD SE NESNÍ HNED DĚKUJI.
10. 10. 2014 21:09
kapra udim už léta vždy se poněm jenom zapráší je vyborny.
26. 8. 2014 18:43
Lenka - Dobrý den, na 100°C, druhý den zopakoli. V původním receptu v časopise Rybářství teplotu autor neuvádí, píše jen.....jako jiná masa.
Staří rybáři, co nás učili zpracovávat ryby, zavařovali na 100°C.
Zatím se nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila. Nejdéle byla jedna sklenička ve spíži půl roku a to jen proto, že se na ni zapomnělo
Staří rybáři, co nás učili zpracovávat ryby, zavařovali na 100°C.
Zatím se nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila. Nejdéle byla jedna sklenička ve spíži půl roku a to jen proto, že se na ni zapomnělo
26. 8. 2014 08:43
Dobrý den ráda bych vás požádala o radu na kolik stupňů jste zavařovali
15. 8. 2014 12:11
Stanislava - jsem rád, že se vám uzení povedlo a uzené ryby chutnaly.
Já budu loupat česnek příští týden.Kamarádi chtějí, abych jim nějaké ryby vyudil.
Já budu loupat česnek příští týden.Kamarádi chtějí, abych jim nějaké ryby vyudil.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 4 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 4 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Fit salát
Přidáno před 17 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 1 hodinou
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 1 hodinou
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 2 hodinami
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 2 hodinami
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 2 hodinami
Česneková pasta nesterilovaná II.
Kamil@ uvařila před 3 hodinami
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 5 hodinami
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Historie zavařování: Na marmelády se dříve dávala vrstvička tekutého vosku a o vynález zavařovací sklenice se zasloužil Napoleon
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak vyfiletovat rybu jednoduchým způsobem? Stačí se podívat na náš videonávod
Další recepty
Tématické fráze: uzení ryb uzeny kapr postup uzeni uzeni kapra jak vyudit kapra jak udit kapra jak naložit ryby na uzení uzené ryby naložení kapra na uzení domácí uzení ryb recepty uzení ryb jak udit ryby konzervace uzených ryb jak naložit kapra a vyudit uzené ryby v oleji uzený kapr v oleji jak uchovat uzené ryby recept na uzení ryb jak naložit kapra na uzení naložení ryb na uzení uzene ryby recept
Suroviny: sůl, česnek, olej, bobkový list, pepř, koření nové koření
Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m8An
43 názorů