Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Béleše

Béleše, pocházející ze Slovácka, jsou tradičním a častým patečním hlavním jídlem. Připravují se na sucho na plotýnce a ještě za tepla se mažou máslem či sádlem. Dle tradice k béléšům patří fazolová polévka, poslouží však i jako náhrada za pečivo k jakékoliv jiné polévce, nebo je můžeme konzumovat nasladko.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby kynutí

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

7. 4. 2013 09:31

Suroviny pro 50 kusů

50 kusů

Nutriční hodnoty

Energie15 184 kJ / 3 629 kcal
Bílkoviny94,58 g
Tuky123,97 g
Vláknina20,28 g
Cholesterol 289 mg
Sodík 314 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy523,64 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Nejlepší béleše dělávala naša stařa, ve šporheltě roztopila a už to jelo, taková manufaktura pro celou rodinu. A jaké byly <3

sharunka03

11. 10. 2023 12:12

Jsou výborné, takové langoše opékané a pak nasladko :-) Jen jsem to nepochopila s tím olejem. jako, že se měl dát do těsta, ale kolik? taj jsme je aspoň pomazala olejem se sádlem a opékala na pánvi, moc dobré byly :-) <3

masorad masorad

2. 2. 2019 23:52

To nám dělávala babička (slané) a k tomu salát s máčkou(v podstatě koprovka s natrhaným hlávkovým salátem) mohl jsem se užrat(omlouvám se za ten výraz, ale nevím jak to jinak vyjádřit).:-Q

Majkyyy

19. 5. 2017 09:07

Ahoj zrovna se chystám dělat podle tvého receptu Béléše-doufám že si mi to podaří jelikož je to moje premiéra-dělávala nám to babička ted se o to pokusím jááá pro syna a ženu,mnam:-D

romanetta romanetta

19. 6. 2013 15:36

aktija: doporučuji udělat poloviční dávku, taky to tak dělám, když jsme doma jen dva... s uskladněním těsta v lednici nebo v mražáku nemám zkušenost

aktija

18. 6. 2013 13:35

Pro mě novinka, znám jen bramborové placky. Pekla jsem je na suché keramické pánvi a byly úplně suprové. Posílám bodík. Jen mám dotaz, toho těsta je strašně moc, dá se nějak uskladnit? Jak vydrží dlouho zabalené v lednici v mikroteňáku, nebo nemá někdo zkušenost se zamražením? :-)

Dana61

8. 4. 2013 10:35

takhle jsme je pekly s babičkou na tálcích u starých kamen - byly úžasné:yes::-D tedy vdolky i babička;-)

romanetta romanetta

8. 4. 2013 10:21

Jiřička: to jsem bohužel zanedbala a dávám ho jak mně to dá a ukáže :) až budu béleše dělat odměřím a doplním do receptu. Od oka bych řekla, že ho dávám tak 100ml.

romanetta romanetta

8. 4. 2013 10:17

JíŤA: u mléka je to v kilech já ho mám navážené, když jsem se snažila pochytit recept od babičky. Ona totiž vždy říká to ti dá to ti ukáže, ale mně to nikdy neukázalo a nedalo mně to tak dobře jak, když je dělá ona :) takže jsem si vše zvážila, abych získala její recept. Takže proto půl kila mléka a 20 gramů kvasnic.

Jiřička

8. 4. 2013 10:02

I já bych prosila upřesnit kolik oleje ? Děkuji

JíŤA

8. 4. 2013 08:42

Prosím o vysvětlení: půl KILA? mléka a půlka kvasnic. U mléka je to v litrech? a kvasnice- půlka ze 42 g nebo z toho většího balení? Díky.

Bibinka Bibinka

7. 4. 2013 12:30

Romanetto, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-):-K
Jsi nová, tak ti dávám do vínku 4.boda:yes: beleše máš pěkné a fotku taky;-)

JaneeS

7. 4. 2013 11:45

Tetička nám je dělávala nasladko potřené povidly a posypané mákem. Je to vážně dobrota :yes:

janek53 janek53

7. 4. 2013 10:58

Maminka nám je dělávala když pekla buchty. Malá a dobrá vzpomínka na dětství:-K

Severinka Severinka

7. 4. 2013 10:22

Konko:dám to rozklikávací ju :-)):-)):-))http://recepty.vareni.cz/smazene-belese/

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: béleše belese recept recept na beleše recept béleše recepty na belese bramborové béleše belese s makem testo na belese recepty belese beleše pečené na plotně domaci belese beleše z bramborového těsta béleše s povidly béleš belese recepty smazene belese béleše s povidly a makem beleše s mákem a povidly beléšky jak se dělají béleše

Suroviny: mouka hladká, mouka polohrubá, mléko, cukr, droždí čerstvé, vejce, olej, sůl, máslo, cukr, skořice

TopRecepty.cz

Béleše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YY7O