jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)

Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)
kváskový
nahoru
Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem) Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Slané pečivo
Doba přípravy Doba přípravy: 10 minut

Suroviny:

1 hrnek (250ml) žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
1 a ½ hrnku polohrubé mouky
½ hrnku grahamové mouky (nemusí být, klidně použijte 2 celé hrnky pol. mouky)
1 lžička čerstvě drceneho kmínu (voní líp než drcený z obchodu)
1 lžička čerstvě drceneho koriandru (není nutné)
2 lžičky soli
půl lžičky sušeného droždí nebo lžicka kvásku (v případě použití kvásku, doporučuji dát kvásek az úplně nakonec)

To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
2 lžičky octa (jen pokud se peče s droždím! v případě použití kvásku nedávat)
2 hrnky studené vody (u kvásku doporučuju vlažnou, rychleji to kyne)

Postup přípravy receptu

Ve vetší míse smícháme všechny suché suroviny.

V případě, že pečeme se suš. droždím:
Přilijeme ocet a vodu a vše dobře promícháme. Vznikne řidší těsto.

V případě, že pečeme s kváskem:
Přilijeme vlažnou vodu a vše dobře promícháme. Následně přidáme lžicku kvásku a opět dobře promícháme. Pokud pečeme s kváskem, ocet se vynechává!

Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme při pokojové teplotě kynout 10-12 hodin. U kvásku může kynutí trvat déle, záleží na kvalitě kvásku a teplotě okolí. Potom těsto v míse několikrát probereme vařečkou a necháme odpočinout 30 minut až jednu hodinu. Znovu by mělo pekně nakynout.

Během odpočinku po promíchání, rozpálíme troubu na 250 stupnů a vložíme do ní prázdnou pečící nádobu s víkem (nerez, smalt, osvedčilo se i sklo) průměru asi 21-23 cm! Nádoba musí být suchá! Necháme rozpálit cca 30 min.

Před následující fází, odežeňte děti z dohledu a dávejte pozor na spáleniny!!!

Z mísy sundáme folii a povrch těsta lehce zasypeme žitnou moukou. Do horké nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto, ideálně tak, aby pomoučená strana skončila na dně. Povrch už vyklopeného těsta případně opět lehce zasypeme moukou. Není nutné. S posypáváním moukou opatrně, ať ji není moc!

V případě, že pečeme s droždím:
Nádobu přikryjeme pokrývkou a uložíme na spodní rošt v troubě. Pečeme při teplotě 250 stupňů cca 30 minut, pak pokrývkou sundáme a dopékáme asi 30 minut na 230 stupních.

V případě, že pečeme s kváskem:
Nádobu přikryjeme pokrývkou a pečeme při teplotě 250 stupňů cca 15 minut, pak pokrývkou sundáme a dopékáme asi 15-20 minut na 230 stupních.

Poznámka

Recept z větší části vychází z receptu na domácí chleba bez hnětení, ke kterému mně navedla sestra (čímž ji zdravim ;)) Originál receptu je zde:
http://www.toprecepty.cz/recept/19373-domaci-chleb...

Já jsem jen přidal koriandr, více octa a maličko jiný poměr muk. A taky jsem oveřil postup pečení, za pomocí kvásku. Jde to úplně snadno a chleba je vyloženě exkluzivní!

Čas pečení se může poněkud lišit, v závislosti od trouby/teploty a materiálu použité nádoby! Uvádím časy odzkoušené se skleněnou nádobou. Chleba je obvykle hotový, pokud má kůrka pekně hnědou barvu. Troubu při pečení pokud možno neotvírat, ideálně otevřít jen kvůli sundání pokrývky, jinak ne.

Postup vypadá slozitě, ale realita je taková, že bez času kynutí a pečení, je potřeba jen cca 10 minut času na založení těsta, což se dá bez problému před odchodem do práce. A pak už jen pohlídat čas pečení.

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
4 kladná hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Domácí chleba bez hnětení v 2.0 (s droždím nebo kváskem)"

autor: evik25
vloženo: 05.07.2014 16:41:37   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

..byl to můj úplně první chleba a opravdu se povedl smajliksmajliksmajlik jiný dělat už nebudu super!!!!! díky za rcp smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: Pajda Pajdavá (neregistrovaný/á)
vloženo: 24.01.2014 18:33:59   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

michelina: ocet tělo nepřekyseluje...spíše naopak.....

autor: odklizec
vloženo: 24.01.2014 08:37:52   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Hliněná Eva:
Tezko rict? Ta zakryta nadoba ma ten ucel, ze udrzi vlhkost prvnich par minut peceni a chleba tolik nepraska. Nestaci totiz tak rychle oschnout. Zejmena pokud se bavime o nehnetenem chlebu, ktery se nenachava se vykynout v osatce. Pokud se pred pecenim chleba vytvaruje a necha se dokynout v osatce, pak asi pokryvka neni az tak nutna? Treba vyzkouset.

Ja jsem po mnoha pokusech a omylech nakonec rezignoval a uz chleba taky tvaruju a nechavam pred pecenim dokynout. Je to sice vice prace a bordelu v kuchyni, ale chleba temer vubec nepraska.

autor: kaja (neregistrovaný/á)
vloženo: 24.01.2014 08:22:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

michelina:
já dávám jablečný ocet, je navíc zdravý

autor: Hliněná Eva (neregistrovaný/á)
vloženo: 21.01.2014 11:32:40   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

V mém příspěvku jsem se špatně vyjádřila,chleba nepeču v ošatce,ale v ošatce ho nechám vykynout a potom překlopím na rozpálený plech.Omlouvám se .eva.sabina2@seznam.cz

autor: Hliněná Eva (neregistrovaný/á)
vloženo: 20.01.2014 12:27:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já si chleba peču již delší dobu,není špatný,ale zaujal mě tento recept,který bych chtěla vyzkoušet.Já chleba peču v ošatce a proto bych se chtěla zeptat,zda tento chléb musím péct v zakryté nádobě.eva.sabina2@seznam.cz

autor: cathleen
vloženo: 31.07.2013 12:41:03   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

odklizec: smajliksmajlik jako bych viděla svou kuchyň při prvním pokusu o překládání....ale koupila jsem si na to šikovnou lopatku (stěrku) a s tou to jde velice dobře.smajlik
Mrkni, třeba by se ti taky hodila, dobře se s ní sklízí třeba i zbytky mouky ze stolu.... http://eshop.tescoma.cz/priprava-a-zpracovani-potr...

autor: odklizec
vloženo: 31.07.2013 12:37:52   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

cathleen: Muze byt. Cuketkuv postup jsem zkousel, ale nakonec zavrhnul, kvuli prekladani a tvarovani testa ;) To jsem zkusil jen jednou a stacilo. Zasvinena cela kuchyn, cely ja, vrstva mouky na chlebu (moje chyba), ktera by se neupekla, atd. Takze jsem to zkusil bez prekladani a je to uplne v pohode a bez prace. Mozna mi chleba pri peceni vic praska, a neni tak hladoucky na povrchu jako cuketkuv, ale chutna skvele a temer bez spinave prace ;)

autor: cathleen
vloženo: 31.07.2013 12:09:38   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Koukám, že ta kvásková varianta je vlastně stejná, jako Cuketkova smajlik
http://www.cuketka.cz/?p=11418

autor: pekař (neregistrovaný/á)
vloženo: 31.07.2013 07:12:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tady je lety odzkoušený recept na pravý pšenično-žitný kváskový chleba.Ten co se pekl v každém selskem stavení a já ho mám po své prababičce.
Zadělání na domácí pšenično-žitný chleba naší babičky- cca 900 gr.:
Suroviny na cca 900 gr.chleba

250 g hladké pšeničné mouky T650 (polosvětlá,Mlýny Kyjov)
150 g hladká pšeničná chlebová T 1000 ( mlýny Kyjov)
50 g celozrnná mouka pšeničná( pro zdraví vláknina,nemusí být) 50 g hladké žitné mouky (Kaufland,Spar,Tesco Mlýny Kyjov)
1,5 čaj.lžičky soli (nepřesolit)
1 čaj.lžička kmínu (kdo má rád,nebo jiná
semínka,dýně,slunečnice,lněné,sezam apd.)
0,6 lt.žitného kvásku-obsah sklenice omnia (Nechat nakvasit předem do husté mírně
nakyslé pěny)
0,25 lt pitná voda ( mírně teplou do těsta a nedát ji naráz do těsta,po částech dle hustoty těsta)
Potřeby: pečící papír+nůžky,síto na mouku,mísu na těsto,vařečku a gumovou stěrku na těsto,
kastrol s nejlépe s vypouklou poklicí- vyčlenit na toto pečení)
1.Zadělání těsta
Hladké mouky-pšeničnou a žitnou mimo celozrnnou přes síto prosejeme.(důležité)
Zamícháme všechny suroviny (asi 5 min.) na hrubé polohusté těsto,které se mírně lepí na mísu,upravíme v míse do bochánku a dáme pod utěrku kynout do tepla kuchyně.

2.První zamíchání-provzdušnění těsta velmi důležité
Asi za 1hod.promícháme mírně asi 2 min.,aby se těsto provzdušnilo a aby bylo hladké.Těsto předěláme na pečící papír,utvoříme bochánek doprostřed papíru a i s papírem vložíme zpět do mísy kynout.Můžeme povrch těsta navlhčit vodou a posypat semínky,kmínem,oves.vloč-
kami apd.

3.Vlastní pečení v troubě
Po nakynutí (asi za 2-3 hod.(po jednou tolik nabytí objemu dáme těsto i s papírem do kastrolu s pokličkou asi 24 cm v průměru péct do vytopené trouby asi na 220°C.(Trouba musí být vytopená i kastrol na pečení také předehřátý)
Chleba této velikosti (asi 900 gr)pečeme asi 35 min.pod pokličkou a dále 10 min.bez pokličky.Po vyndání a odstranění papíru se dá ještě dopéct,pokud je kůrka světlejší a chceme tmavší.
Rada:Těsto přendáme na papír pomocí namočené gumové stěrky ve vodě,jinak se velmi lepíRukama se těsta vůbec nedotkneme.Z papíru se upečený chleba lehce oddělí.Upečený chleba chladíme na mřížce,nebo podložený třeba vařečkami.
Kvásek děláme dopředu z žitné mouky a vody.
1.den-založení kvásku-2 vrchovaté pol.lž.žitné mouky + 1,5 dcl vlažné vody-nechat v teple
2.den-po 24 hod. přidáme opět 2 PL ž.m. + 1.5 dcl vl.vody
3 den-opět přidáme 2 PL ž.m. + 1,5 dcl vody a necháme nakvasit a kvásek je hotov
Množství ve sklenici omnia(skoro plná) se použije do 1 těsta,nechá se trošku na dně sklenice a přidá zase žitná mouka a voda.Kvásek se jen již rozmnožuje a lze ho použít hned druhý den znovu,pokud se hned nepoužije,nechá se v lednici a před dalším pečením se oživí-přikrmí žitnou moukou tak 6 hod.předem,nebo večer vydělat z lednice a ráno se může péct znovu.Vždy nadělat do výše uvedeného v receptu,potřebné množství.Přeji úspěch.Pekař



upečený chleba je bezkonkurenčně
velmi jedlý

vloženo: 30.07.2013 23:38:53   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já ocet rozhodně dávám a nejen do chlebva, dokonce i do bramborových knedlíků. Parádní chlebasmajlik,odklizecsmajlik. Dělávám hosmajlik

vloženo: 30.07.2013 23:12:00   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajliksmajlik

autor: tejaja
vloženo: 30.07.2013 16:54:05   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

michelina: nemusíš pridávať ocot, ak nechceš. Ja pečiem chlieb s droždím a ocot nikdy nepridávam, vôbec nechýba. Naopak, pamätám sa za dávnych čias, keď som občas doniesla chlieb z obchodu a nikto ho nechcel jesť, práve pre kyslosť. smajlik

autor: odklizec
vloženo: 30.07.2013 15:50:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

michelina: Ocet je u drozdoveho chleba podle mne nutny, jinak by to bylo takove mdle. Dodava chlebu chlebovou nakyslost. V puvodnim receptu je 1 lzice, ja dam dve. A vubec to neni prehnane kysele.

V pripade kvaskoveho chleba, se o kyselost stara kvasek. Drozdi ovsem neni kysele a tak se tam musi pridat ocet. Zkuste bez nej, ale myslim ze to nebude ono?

autor: michelina
vloženo: 30.07.2013 15:39:46   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Zajimave, diky, urcite zkusim! smajlik A co ten ocet, je nutny? Nemam ho rada, je dost veci, co nas prekyseluji....tak nac si pridavat jeste neco navic....pa a diky! Míša


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

domaci chleba ze sušeneho droždí recept na hleba recept na domácí chleba s kváskem recept na domácí chleba z kvásku domácí chléb bez droždí chléb z droždí recept na domácí kvásek na chleba domácí hleba domaci chleba z kvasku domaci chleb z drozdi recept na domácí chléb s kváskem recepty na hleba domácí chléb pečený pod pokličkou bez hnětení recepty na domácí kváskový chleba kvaskovy chleb s drozdim domácí chléb s droždím v troubě žitný chléb s droždím kváskový chléb bez hnětení kváskový chleba bez hnětení domácí kváskový chléb recept domácí chleba bez droždí domácí chléb z kvásku bez hnětení domaci chleba z drozdi chleb bez hneteni domácí kváskový chleba recept chleba bez hnětení z kvásku domácí chléb s kváskem domácí kváskový chléb chleba bez hnětení domácí chléb recept bez hnětení chleba bez hnětení kvásek jak upéct chleba bez droždí domací chléb z kvasku domácí chléb bez hnětení cuketka chleba bez hnětení domácí chléb ze sušeného droždí kváskový chléb z domácí pekárny jak udělat kvásek z droždí domácí chleba s kváskem domácí chléb bez kvásku domácí kváskový chleba chléb bez hnětení pečený v kastrolu




Náhodný recept


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty